Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si udělat přátele

Osamělost je často popisována jako moderní pandemie. Mnoho poznatků z praxe ukazuje, že osamělost může být pro naše zdraví horší než obezita nebo těžké kouření.

Zatímco většina lidí určitě souhlasí s tím, že osamělost je problém, mnohem menší shoda panuje o tom, co s tím dělat. Moderní osamělost má řadu příčin. V různých demografických skupinách se také projevuje zcela odlišně.
Každý asi chápe a z vlastní zkušenosti ví, jaké to je být osamělá/ý. Zejména pokud člověk například kvůli práci změní zemi, ve které žije, ale není to jediná příčina osamělosti. Můj známý se v posledních 5 letech přestěhoval do tří různých zemí. Pokaždé začal s nulovými přáteli a musel si vybudovat společenský život z ničeho. Myslí si, že se mu to poměrně dobře podařilo. Na každém místě si našel pár dobrých přátel. Výhodou bylo, pokud i oni tam byli noví a též hledali přátele. Zde je několik věcí, které se naučil. 
Jistě všichni víme, že přátelství není vždy snadné, a někdy to opravdu nebude snadné, ale alternativou je osamělost a ta je mnohem horší.
1. Definujte své cíle
Pomyslete na to, jak by měl vypadal váš ideální společenský život. Co byste chtěli, abyste se necítili osamělí? Poté si vezměte pero a papír a zapište si to, co jste zjistili. Buďte co nejpřesnější. Právě přání "Chci mít přátele" je příliš obecné. Mnohem lepším cílem je něco jako: "Chci se s přítelem osobně setkat alespoň jednou týdně a mít třikrát týdně elektronický kontakt s přáteli." To lze jednoduše měřit. Pokud se začnete cítit osaměle, můžete zkontrolovat, zda jste splnili svůj cíl pro daný týden. Ne? Ok, pak je čas někoho někam pozvat a na Facebook umístit nějaké posty. 
2. Buďte aktivní
Když přemýšlíte o přátelích, které jste poznali v dětství a ve škole, pravděpodobně zjistíte, že se ve vašem životě objevují nějakou tajemnou náhodou. Nemůžete určit, jak a kdy se stali vašimi přáteli. Je smutné, že jakmile vstoupíme do dospělosti, takové přátelství většinou skončí. Přátelé nepřijdou k vám. Musíte jít ven a najít je. Uvědomit si to je kritickým krokem k překonání osamělosti.
Je například dobré začít tím, že si připomeneme ty, se kterými jsme se setkali v posledních měsících (na nějaké akci, prostřednictvím společných přátel, náhodně kdekoli atd.). Kdo z nich má potenciál stát se naším přítelem? Pak zkuste oslovit každého z nich. 

3. Zajistěte, aby vaše účty sociálních médií fungovaly pro vás
Sociální média, pokud se na nich objevujete, jsou nevyhnutelně obviňována jako důvod k moderní osamělosti. Ano, pokud trávíte celý svůj čas prohlížením perfektních fotografií lidí, které jen stěží znáte, budete osamělí. Očividně. Sociální média však mohou být také mocným nástrojem pro spojení s novými přáteli. Doporučuji, abyste skryli profily lidí, kteří nehrají žádnou roli ve vašem současném životě. Spíše se věnujte lidem, se kterými pravidelně komunikujete, a kteří jsou tudíž vašimi potenciálními přáteli. 
4. Přijměte své omezení
Například pokud žijete v cizí zemi, je vašim omezením znalost jazyka. Musíme tedy přijmout, že se můžeme sblížit jen s lidmi, jejichž řeči rozumíme, popřípadě se musíme začít učit nový jazyk. Ale co bychom neudělali pro získání nových přátel, že.
Pravděpodobně nežijete ve velkém městě jako je například New York, ale - vzhledem k realitě moderní městské společnosti - je pravděpodobné, že máte kolem vás spíše vyskytuje mnoho potenciálních přátel spíše, než méně. Jaká jsou vaše omezení? Možná příliš pracujete. Možná vám vaše rodinná situace zabere většinu volného času. Nedovolte, aby to byla výmluva pro osamělost. Spíše ji přijměte. Můžete vytvářet přátelství jen s lidmi, kteří se právě teď hodí do vašeho života. To je skvělý způsob, jak zúžit okruh potenciálních přátel.
5. Mějte hroší kůži
Hledat přátele také může znamenat, že vás někdy odmítnou. Je to nejméně příjemná část snažení se o vybudování společenského života, ale je to nevyhnutelné. Musíte mít hroší kůži. Když někdo nechce být vaším přítelem, stojí za to, abyste se upřímně zamysleli, jestli máte nějaké nepříjemné chování, které odrazuje lidi od přátelství s vámi. Ale moc to neprotahujte. Přátelství se nezdaří kvůli nejrůznějším důvodům - mnohé z nich nemají s námi nic společného. A čím více potenciálních přátel oslovíte, tím méně budete zklamáni, když budete občas odmítnuti. 
6. A teď použijte to, co jste se naučili
Mohou o vás lidé říci, že jste osamělí? Myslím, že pokud se opravdu snažíte najít přátele, tak ne. Ale vy už určitě víte, co je přátelství, jak oslovit lidi, doufat v přátelství. Použijte tyto znalosti. Rozhlédněte se kolem sebe a uvidíte, kdo by mohl být osamělý. Kdo je tu nový? Kdo je trochu plachý? Kdybychom všichni přestali být tak pohlceni sami sebou a skutečně se dívali na lidi kolem nás, osamělost by byla mnohem menší problém než je

Máte další tipy jak si udělat přátele?

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 15.9.2018 18:50 | karma článku: 13,10 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi