Jak se živit tím, co nás baví.

Když se zvedneme od televize a překonáme svou komfortní zónu, máme šanci zlepšit svůj život. Od počátku roku 2013 běží komplexní kurz s názvem Aktivní žena 50+. Většina žen v kurzu začínala jako dlouhodobě nezaměśtnané.

Charismatická lektorka Petra, plná energie, ženám vysvětluje osnovu, podle které se navzájem představují.

Projekt severomoravského Centra pro komunitní práci s názvem Centra sociálně orientovaných inovací je zaměřen na využití inovací ve venkovských regionech, a vede k nalezení především vhodných forem podpory (sebe)zaměstnávání osob ohrožených na trhu práce. V Šumperku kurz organizuje družstvo BEC.

Ženy, které se do kurzu přihlásily, většinou nezaměstnané či hledající nové zaměstnání, které souzní s jejich zájmy a touhami, nejprve absolvovaly testy osobnosti. Ženy o sobě často zjistily úplně nové informace. Po dlouhé době se dozvěděly, jak jsou vlastně schopné, důsledné, spolehlivé a tak dále. Tyto informace byly prvním impulsem k práci na sobě.

S psycholožkou se učily lépe komunikovat, prosadit se, či uspět v komunikaci, Při neformálních hrách se dokázaly odvázat a objevit v sobě další dovednosti.

Blok právních rad pro zaměstnání či začátek podnikání vše zasadil do rámce platných zákonů.

Hlavním přínosem bylo určitě pravidelné setkávání s často podobně "postiženými" ženami, které postupně začínaly nacházet práci, či se zapojovaly do podnikatelských aktivit svých přátel a známých.

Po dokončení sledu přednášek a workshopů se od podzimu 2013 ženy mohly přihlásit do rekvalifikačních kurzů podle svých představ. Většina žen absolvovala kurz Základy podnikání, některé Kurz sociální pomoci a další.

Ženy, které se nejaktivněji zapojují do dění, jsou velmi schopné a zručné. Dokáží se postarat o své potřebné rodiče či příbuzné, a chtějí na této činnosti založit svůj nový podnikatelský záměr. Některé chtějí jen být tzv. au pair u starých a nemocných osob.

Také hlídání a péče o děti vytížených rodičů jsou velmi žádané. Ženy se s chutí věnují pečení, tvorbě originálních oděvních doplňků či fotografování společenských událostí. S pomocí charismatické lektorky marketingu Petry, si ženy vytvořily videovizitky, nový a netradiční nástroj, jak se prezentovat nejen potenciálnímu zaměstnavateli.

Některé ženy již v půběhu kurzu získaly dobré zaměstnání s možností finančního příspěvku pro zaměstnavatele na 12 měsíců. Tento finanční příspěvek umožní nastartovat novou kariéru a ukázat své schopnosti u nového, motivovaného zaměstnavatele, mnohdy také přejít na trvalý pracovní poměr.

Po ukončení rekvalifikačních kurů se ženy nadále schází pravidelně v Job Klubech s kvalitními lektory a lektorkami. Témata si ženy volí samy po vzájemné dohodě s organizátory Projektu.

V rámci projektu se může volně přístupných přednášek zúčastnit kdokoli. Vstup je zdarma. Témata jsou velmi zajímavá, například jak pracuje Sociální podnik. Centrum sociálních inovací také nabízí nejen Aktivním ženám 50+ využití kancelářských prostor a vybavení Centra zdarma pro jejich podnikatelské a jiné aktivity.

Ženy nedávno založily Spolek, ve kterém se budou setkávat a možná i realizovat své podnikatelské aktivity se vzájemnou koordinací a pomocí.

Možností je mnoho, jen je využít. Projekt umožnil ženám objevit své schopnosti a dovednosti a ukázal jim, jak je využít na trhu práce. Držíme palce.

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 6.6.2014 16:39 | karma článku: 15,38 | přečteno: 836x