Jak neumíme bojovat

Vše při starém, proč zavádět novoty? V Berlíně mají East Side Gallery, u nás stačí "moderní" beton. Dostane se ke slovu moderna nebo zůstane vše při starém?

Návštěvníci Berlína houfně míří ke zbytkům Berlínské zdi s bývalým hraničním přechodem pro civilisty Checkpoint Charlie. Nadšeně se fotí před díly výtvarníků na betonu. To je East Side Gallery v Berlíně.

East side gallery

The Berlin East Side Gallery

Proč nemít něco podobného třeba v menším městě, které nabízí historické domy a sem tam i jejich příběhy. Jenže čas běží, pro mladé je to pravěk, a moderní doba a umění se u nás jen pomalu derou do povědomí a reality.

Proč nebýt alespoň jednou první, proč na betonový kvádr parkoviště uprostřed betonového sídliště nevpustit mládí, i když sprejerské. Vznikne nová atrakce mimo centrum, kde se stejně nic neděje. Fotky obletí republiku a možná svět. Jenže o to my nestojíme. Raději mrháme penězi na předražené zakázky pro vzdálené a neznámé firmy. Ty nám slávu a příliv turistů nezaručí, jen odvaha jít do nového, neobvyklého. V Berlíně už to pochopili, proč ne my.

Nedávno proběhl v Praze pochod hrdosti Prague Pride. Přes pohrdání a výsměšky jej přišla podpořit spousta rodin a párů a dalších normálních lidí. Jinakost je fajn, proč ne v našem spícím městě.

Zkusme se jednou odvážit nečekaného, porušit pravidla. Natřít tank na růžovo. K tomu nám ještě něco chybí, rozlet a odvaha. Bez ní není pokrok, bez občasného porušení zajetých pravidel.

Přeji všem městům nejen rebelující, ale také odvážné zastupitele.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 25.8.2015 9:17 | karma článku: 7,92 | přečteno: 327x