Jak fungují kulturní a další instituce v USA

Mnozí navštívili USA a tamní kulturní i jiné instituce. Například Smithonian je z velké části financována státem, ale řízená správní radou, v jejímž čele stojí vždy jeden ze senátorů. Tedy není řízená ministerstvem kultury.

Tamní univerzity, muzea, divadla, operní a koncertní domy a další veřejně prospěšné instituce, které na první pohled vypadají monumentálně a udržovaně, jsou financované osobami. V USA není zřejmě kvůli snadné identifikaci sponzora možné, aby sponzorem byla v kultuře firma. Každá výše uvedená instituce má Správní radu, v jejímž čele fungují veřejně známé a uznávané osobnosti. V USA pokud politik či veřejně činná osoba zalže, je pro většinu lidí odepsaná. Možná nám to ve srovnání s naším prostředím připadá směšné, je tomu ale tak.

Většina veřejných budov je pojmenována po člověku, který byl jejím největším sponzorem. Například galerie Solomona Guggenheima v New Yorku, budova právnické fakulty podle Mary Kay Kane hall v San Francisku, a další.

USA

Helen Diller playground (veřejné hřiště), SF/USA

V Lincolnově centru v New Yorku jsme navštívili představení muzikálu My Fair Lady za 287 dolarů. Pro srovnání například 2,5 hodinová okružní plavba kolem Manhattanu stála 40 dolarů. Před představením jsme obdrželi program, jehož součástí bylo 12 stran, kde byli vyjmenovaní sponzoři od 10 tisíc až po 100 dolarů, prostě byli tam všichni, byla tam jména členů Správní a Dozorčí rady, atd. 

Ve městě Foster v budově kulturního centra Barn (stodola) jsme viděli muzikál West Side Story v nastudování místního amatérského souboru. Mými hostiteli mi bylo řečeno, ať nečekám úroveň jako v Lincolnově centru, ale jaké bylo naše překvapení. Roli Marie se ujala profesionální operní zpěvačka. Režisérkou byla současně nejlepší muzikálová režisérka na světě. Štědří sponzoři umožnili vysokou úroveň muzikálu. 

Na zahajovacím koncertu světoznámé filharmonie v San Francisku jsme platili vstupné 20 dolarů. Tamní filharmonie pořádá tyto koncerty s levným vstupným pro ty, kteří si nemohou drahé vstupné dovolit, povětšinou tam byli mladí lidé a také lidé staří. Do mnoha muzeí a dalších kulturních institucí se dostanete zdarma. V San Francisku jako doplňkový program světové konference o klimatu se konal zdarma workshop agentury Magnum s účastí několika členů této nejprestižnější fotografické agentury.

Při návštěvě SFMoMa (Muzea moderního umění v San Francisku) jsme si prohlédli sbírku moderního umění, kterou muzeu daroval pan Fischer, majitel firmy GAP, která vyrábí mimo jiné trička. Naši občané prý patří mezi největší přispěvatele při různých katastrofách a dalších událostech. Co takhle změnit financování našich nejen kulturních institucí, aby si někteří politici nemohli vyřizovat účty s celosvětově uznávanými odborníky, a ti aby byli před takovýmto jednáním chráněni.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 9.5.2019 13:34 | karma článku: 12,72 | přečteno: 403x