Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak být laskavý a neubližovat zvířatům

Jak trávíme více času venku a v krajině, jsme obklopeni dalšími tvory. Ať se jedná o housenky nebo motýly, včely nebo ještěrky, veverky nebo štěnice, žáby nebo jeleny, musíme respektovat ostatní tvory, kteří tu s námi žijí.

Tora nás učí být laskaví ke zvířatům - máme s nimi zacházet s respektem a ohleduplností, protože jsou to tvorové Boží. Zde jsou pravidla judaismu pro soucitné chování ke zvířatům. 
1. Nezpůsobujte zvířatům zbytečnou bolest 
Působit zvířatům zbytečnou bolest je zakázáno. Tóra přikazuje: "Nenecháte osla svého bratra nebo jeho vola, kteří upadli na silnici, a nebudete je ignorovat." Musíme pomoci co nejrychleji vykládat přetížené tažné zvíře - i když patří zlému člověku nebo nepříteli - aby nebyla zvířeti způsobena zbytečná bolest. Zabíjení zvířat pro sport, kruté škádlení koček, kruté honění veverek a šikanování jakéhokoliv zvířete by bylo také špatné. Existuje pouze sedm Noahidových zákonů (univerzální zákony morálky, které musí každý dodržovat, Žid a nežid), a jeden z nich přikazuje nepožívat úd živého zvířete.
2. Buďte ohleduplní k matkám
Slyšeli jste o zvláštní micva nazvané šiluach haken? Pokud někdo chce vzít vajíčka z hnízda, musí nejprve odehnat matku. Někteří vysvětlují, že důvodem této micvy je, abychom nezpůsobili matce dodatečnou bolest při pohledu na její vajíčka.
3. Nejprve nakrmte svá zvířata
Pokud máte zvířata (například na farmě) nebo domácí zvířata (jako jsou ryby, křečci, pes nebo kočka), musíte nejprve nakrmit je. Ano, ještě předtím, než zasednete k snídani!

4. Podojte zvířata i o šábesu

Podojení krávy je o šábesu zakázáno. Avšak abychom nezpůsobili zvířecí bolest, je povoleno dojit krávu o šabatu. (Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout bez našeho osobního zapojení, je například prostřednictvím dojicího stroje, který je připojen k časovému spínači nebo svěříme tuto povinnost nežidovi. Pokud ovšem není žádná taková možnost k dispozici, musíme krávu podojit ručně, jako obvykle.)  Děláme to pro krávu - abychom jí ulevililnit, ne abychom my sami konzumovali mléko - a proto toto mléko nepoužíváme pro naši vlastní spotřebu.
5. Nekastrujte zvířata
Je zakázáno odstranit vaječníky či vykastrovat zvířata. Nemáme právo zasahovat do jejich přirozeného rozmnožování nebo odepřít jim potomstvo.
6. Soucitné zabíjení
Přestože máme dovoleno jíst zvířata - a to je micva - v určitém čase, jako je šabat a svátky - zvířata, která máme jíst, musí být poražena košer rituálně. Existuje mnoho pravidel jak to máme provést, včetně použití velmi ostrého nože bez jakéhokoliv poškození ostří, aby zvíře zbytečně netrpělo. Zákony košer porážky jsou nejméně bolestnýa soucitnější způsob, jak zabít zvíře.
7. Krmení ptáků
Na šabbat šira čteme část tóry Bešalach, ve které se mluv o maně, kterou Bůh denně posílá k obživě židovského národa v poušti. Zvykem je nechat drobky chleba k nakrmení ptáků před šabatem, vděčíme ji za to, že zmařili plány Datana a Avirama, kteří se pokoušeli poškodit Mojžíše. Mojžíš poučil národ, že mana bude padat každý den a měla by být sbírána pouze pro každodenní potřebu

Výjimkou by byl šabat, takže v pátek by měli posbírat dvojnásobné množství. Datan a Aviram rozprostřeli manu, aby se zdálo, že mana padla o šábesu a způsobila, že národ hřeší. Ptáci sezobali tuto manu před tím, než se národ vzbudil, a my je z vděčností krmíme o tomto šabatu..
8. Pamatujme na  laskavost zvířat
Tóra nás nabádá k tomu, abychom si pamatovali dluh, který máme vůči některým zvířatům, například vůči havranům, kteří přinesli jídlo proroku Eliášovi, psům, kteří neštěkali během vraždění prvorozených v Egyptě, lvům, kteří nenapadli Daniela, když byl vhozen do jejich doupěte a vůči již výše zmíněným ptákům. Přestože tato zvířata samozřejmě plnila Boží vůli, stále si pamatujeme a oceňujeme jejich jednání.
9. Poučme se od zvířat
Máme se poučit z dobrých vlastností zvířat. O králi Šalamounovi, který byl nejchytřejším člověkem vůbec, bylo známo, že je schopen mluvit se zvířaty a poukázal na moudrost chování zvířat. "Jděte k mravenci, lenoši; sledujte jak si počíná a zmoudřete." Král Šalamoun měl dokonce zoologickou zahradu, pro kterou dovážel exotická zvířata: "Král měl lodě, které pluly do Taršíše," a které se vrátily "vezouce zlato, stříbro, slonovinu a opice a pávy." Talmud také říká, že se od zvířat můžeme hodně naučit. Rabbi Jochanan řekl: "Kdyby nám nebyla dána tóra, mohli bychom se dozvědět o ctnostech skromnosti od kočky, o respektu k majetku druhého člověka od mravence a loajalitě od holubice." Zvířata jsou nejen Boží stvoření, ale také Boží učitelé.
Jednou z charakteristických rysů Židů je jejich soucit. Tento soucit musí být rozšířen jak na Židy, tak i na nežidy, stejně jako na všechna velká a malá stvoření.

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 11.8.2018 8:24 | karma článku: 16,63 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi