Izraelské věznice jako "vzdělávací institut"

"Izraelská věznice je jako vzdělávací institut", kde mají vězni "příležitost získat kulturní znalosti, číst a studovat mnoho věcí," připustil jordánský novinář.

Jordánský novinář Jousef Alawna srovnal své věznění v Izraeli za teroristické trestné činy s vězením v arabském světě a řekl, že se stydí za za ten ostrý kontrast.
V rozhovoru pro televizní pořad Saudi 24 na začátku tohoto měsíce uvedl, že si odseděl trest 30 měsíců v izraelském vězení za terorismus protože pašoval výbušniny, a že "vězení bylo jako vzdělávací institut", kde měli vězni "možnost získat vědomosti z kultury, číst a studovat mnoho dalších věcí, " řekl podle Institutu pro výzkum médií na Středním východě (MEMRI).
Alawna psal několik let pro kuvajtské noviny a byl deportován ze země v roce 2016 poté, co kritizoval iráckého šiitského vůdce Ajatollaha Al-Sistaniho.
Řekl, že v knihovně izraelských věznic existuje 30 000 až 40 000 knih a ptá se: "Mohou sunnitští vězni v Iráku číst knihy? Vězni jsou zde umístěni v podzemních kobkách syrského režimu s nedostatkem jídla a pití ... Myslíte si, že tam knihy?"
Podle údajů z roku 2017 484 palestinských teroristů uvězněných v izraelských věznicích ve spolupráci s ministerstvem školství palestinské samosprávy (PA) vystuduje na bakaláře v programu Open University Al-Quds a mohou si vybrat tři hlavní obory: arabštinu, islámské vzdělání, a sociální práci.
Univerzita doufá, že se programu brzy zúčastní i další vězení a osloví tak celkem 600 studentů.
To vše je v rozporu s izraelským právem, které zakazuje univerzitní programy pro teroristy ve vězení, protože představují odměnu za teror. Ve skutečnosti jsou podmínky v izraelských věznicích tak dobré, že se proti nim snaží bojovat protiteroristické organizace.
Palestinská mediální hlídka (PMW), která monitoruje palestinské podněcování k terorismu, napsala ve zprávě, že věznění teroristé  s akademickými tituly vyučují a testují ostatní vězněné teroristy a klasifikují je, zatímco advokáti jim přinášejí studijní materiály a předávají univerzitě informace o tom, jaké známky studující vězni obdrželi a jak pokračují ve studiu. 
Diskuse o izraelských věznicích je někdy opravdu absurdní. Například izraelský ministr pro veřejnou bezpečnost a strategické záležitosti Gilad Erdan nedávno rozhodl, že teroristé Hamasu v izraelských věznicích nebudou moci v červnu sledovat Světový pohár FIFA v Rusku spolu s dalšími palestinskými odsouzenými z islámského džihádu a Fatahu, kteří sdílejí společně sanitární vybavení věznic.
"Nemám v úmyslu nechat teroristy teroristické organizace Hamas sledovat Světový pohár, zatímco těla našich mrtvých vojáků jsou zadržována v Gaze společně s našimi unesenými civilisty," uvedl Erdan.
Týká se to těl poručíka Hadara Goldina a seržanta Orona Shaula, kteří byli v roce 2014 zabiti během operace Obranné ostří v Gaze, a jejichž těla unesl Hamas. V Gaze také zadržují Avera Mangistu a Hishama al-Sayeda, dva duševně nemocné muže, kteří sami překročili hranici do Gazy. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 29.6.2018 16:04 | karma článku: 17,43 | přečteno: 358x