Izrael prý má vysoký Globální mírový index - GPI

Ze 158 států hodnocených podle různých kritérií (občanské nepokoje, kriminalita, válečné střety, výdaje na obranu) se Izrael umístil na 150. místě mezi Pákistánem a Severní Koreou. Česká republika se letos umístila na 13. místě (o 5 míst si oproti loňsku pohoršila). Nejmírumílovnější je Island a celá severní Evropa. Na poslední příčce Somálsko.

Vybuchlé rakety z Gazy na policii ve Sderot.

Možné vysvětlení poskytl student blízkovýchodních studií na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě Tal Dror. Ve svém volnu pracuje jako brigádník v baru a při své práci se potká s více aktivisty a mírotvorci, než slovutní akademici sestavující různé žebříčky.

Jeden reportér ze Španělska mu řekl, že Izrael je rájem zahraničních korespondentů. (Ne ovšem těch z Česka, neboť když z Pásma Gazy vystřelují na Izrael rakety, u nás se píše o odhalené prsní bradavce jakési provinční modelky.) Jak je to možné? "No, kde jinde si můžeš užívat bary, diskotéky a hotely ve městě jako Tel Aviv, zatímco od reportáže z autentického ,bitevního pole' tě dělí jen čtyřicet minut jízdy autem?" Na jihu je milion lidí v krytech, ale dvacet kilometrů na sever to vypadá jako jinde na Západě.

Malý Izrael je tvořen dvěma světy. Zahraničním aktivistům vyhovuje ten první - přátelský, pohodlný  a klidný. Dva švédští aktivisté, kteří v jeho baru rádi popíjeli míchaný nápoj z araku a grepového džusu, Talovi prozradili, proč si vybrali právě Izrael. Proč ne Sýrii, Eypt, Čínu či Rusko? "Blázníš? To jsou přece extrémně nebezpečné země."

Zdroj list Jediot Achronot.

Přikládám fotky z města Sderot poblíž Pásma Gazy, odkud na území Izraele dopadají neustále podomácku vyrobené bomby z materiálu, který tam Izrael dodává v rámci humanitární pomoci.

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 4.7.2012 11:42 | karma článku: 15,78 | přečteno: 1182x