Hrozba atomové bomby v Iránu a Netanjahu v OSN

Včera promluvil na Valném shromáždění OSN premiér Izraele Benjamin Netanjahu (Bibi). Izrael a organizace sledující jadernou bezpečnost ve světě, upozorňují na to, že v Iránu existují továrny na výrobu obohaceného uranu, který je nezbytný pro výrobu atomových zbraní. Iránský představitel i generálové vyhrožují otevřeně Izraeli zničením.

Izrael je ve světě kritizován za to, že se chystá zničit iránská jaderná zařízení, jak se již v minulosti stalo v Iráku. Izrael požádal USA, aby deklarovaly nesouhlas s výrobou jaderných zbraní v Iránu, k čemuž však doposud nedošlo.

Netanjahu přirovnal režim v Iránu k Al-Kajdě a konstatoval, že je jedno, zda jadernou zbraň vlastní teroristická organizace či stát. Názorně ukázal, v jakém stadiu je výroba. Namaloval červenou čáru a vyzval svět, aby požadoval zastavení výroby v Iránu na této "červené čáře", dokud není vyrobeno dostatečné množství obohaceného uranu. Završení poslední fáze výroby jaderné zbraně se uskuteční v Iránu nejpozději v létě příštího roku!

Netanjahu zdůraznil, že Izrael stále jedná zejména s USA o dalším postupu. V USA se setkal také se starostou New Yorku a ministryní zahraničí Hillary Clinton.

Před několika dny pronesl na stejném místě projev Ahmanidejah, představitel Iránu, který hřímal proti existenci Izraele v oblasti. Také odmítl historický nárok Židů na  přítomnost na Blízkém východě. No, měl by si nastudovat historii, než přednese projev před vzdělanými vyslanci všech států světa.

Během jeho projevu v OSN odešli na protest zástupci USA a Izraele ze sálu.

 

 

 

Doufejme, že svět pochopí, že v této kauze se nejedná jen o Izrael, ale o bezpečnost celého světa. Co lze očekávat, pokud se zbraň hromadného ničení dostane do rukou muslimským fanatikům, kteří vraždí ve jménu svého boha Alláha. Kteří kvůli němu vyvolávají protesty plné násilí v celém světě a kteří v Libyi otřesným způsobem zlynčovali amerického velvyslance, přítele Arabů. 

Začíná to lhostejností k osudu Izraele a skončí kdovíjak. My v České republice máme historickou zkušenost, jak to dopadne, když se ustupuje agresivní politice. Pro ty, kteří chyběli ve škole, viz Mnichovská dohoda v roce 1938.

 

 

 

 

 

Projev Benjamina Netanjahua, premiéra Izraele, v OSN:

http://www.youtube.com/watch?v=Rb3ggKElxJY

Video o Iránu:

http://www.redlinesforiran.org/video.html

Prezident Izraele Šimon Perez hovoří s dětmi o dlouhé historii přítomnosti Židů na Blízkém východě:

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/ze-zahranici/simon-peres-dokonale-ztrapnil-ahmadinezada/

Jazyky, kterými se dnes hovoří v Izraeli kromě Hebrejštiny:

http://www.hebrewtoday.com/content/languages-spoken-israel-besides-hebrew-language

Zasypeme raketami Izrael i americké základny, hrozí iránský generál:

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/278871-zasypeme-raketami-izrael-i-americke-zakladny-hrozi-iransky-general.html

Křesťanský biskup o svobodě vyznání v Izraeli:

http://eretz.cz/2012/09/biskup-shomali-krestane-se-ve-svate-zemi-tesi-nabozenske-svobode/

Byl uvězněn autor amatérského protiislámského filmu:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160362

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 28.9.2012 12:21 | karma článku: 18,18 | přečteno: 1344x