Franz Kafka, 130 výročí a Proces

V předvečer 130. výročí narození Franze Kafky doposud není vyřešen spor o jeho nejvýznamnější knihu, nedokončený román Proces. Kafka žádal svého přítele Maxe Broda, kterému předal všechna svá literární díla a dokumenty, aby je po jeho smrti spálil. Brod tak naštěstí neučinil a naopak dopomohl jeho dílům ke světové proslulosti. Stejně jako Haškovu Švejkovi (přeložil knihu do němčiny) či dílům Leoše Janáčka.

Známka vydaná ke 130. výročí narození spisovatele Franze Kafky

Franz Kafka se narodil 3. července 1883 v Praze a zemřel na tehdy rozšířenou tuberkulózu v roce 1924.

V pražském česko-německo-židovském prostředí, které bylo přirovnáváno k Paříži, se zrodilo mnoho světových děl a umělců. Věrné přátelství Maxe Broda a Franze Kafky se datuje z doby jejich studia práv právě na počátku 20. století. Oba se nikdy předtím nesetkali. Byli dennodenně v kontaktu až do roku 1917, kdy byla u Kafky zjištěna tuberkulóza a on začal putovat po sanatoriích.

Citlivý Kafka měl problematický vztah s otcem a vlastně i se ženami. Nikdy se neoženil. Jeho dva bratři zemřeli v dětském věku a jeho tři sestry, se které často na venkově navštěvoval, zahynuly se svými rodinami v shoa.

Max Brod v roce 1939 uprchl před Hitlerem do tehdejší mandátní Palestiny a vzal s sebou dokumenty a originály děl Franze Kafky (zejména romány Proces, Zámek a Ameriku) v jednom kufříku do Tel Avivu, kde začal nový život. Později věnoval originály Zámku a Ameriky Oxfordské univerzitě, ale originál Procesu si ponechal.

Po smrti manželky se jeho partnerkou stala jeho asistentka Esther Hoffe. Když Brod v roce 1968 zemřel, projevil přání, které je v současnosti předmětem diskuze a intenzivních jednání.

Právník izraelské Národní knihovny tvrdí, že Max Brod si přál, aby dokumenty a originál Procesu byly umístěny v archivu přístupném veřejnosti a zmínil Národní knihovnu jako první možnost. Naopak právníci rodiny Hoffe tvrdí, že Proces a další dokumenty obdržela Esther Hoffe jako dar od Maxe Broda. Ta prodala v roce 1988 originál Procesu v aukci Sotheby´s za téměř 2 miliony dolarů. Získal jej obchodník jednající jménem německé vlády. Originál románu je nyní uložen v Muzeu moderní literatury v Marbachu. Když Esther Hoffe v roce 2007 zemřela, odkázala všechny zbývající dokumenty svým sedmdesátiletým dcerám Evě a Rudi.

Izraelská národní knihovna nyní usiluje o navrácení originálu Procesu do Izraele. Uvádí, že se stala "historická chyba" a stát Izrael je ochoten kompenzovat německé vládě všechny náklady.

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 2.7.2013 20:38 | karma článku: 10,09 | přečteno: 349x