Folklorní festival-příběh z Brazílie

Včera jsem zde umístila fotoblog z Mezinárodního folklorního festivalu v Šumperku. Na úvod zatančila skupina Zabele Group z brazilského města Montes Claros. Členové brazilské výpravy jsou u nás, ba co více, v Evropě, poprvé. Přijeli z letiště do Šumperka ve čtvrtek nad ránem a po 9. hodině již hráli, zpívali a tančili na scéně "U sovy".

Marcelo s Tacianou v Max Min Clube

O brazilskou i srbskou skupinu se starají děvčata angličtinářky, kterým jsem poslala odkaz na můj fotoblog. Záhy se mi ozval z Brazílie přítel jedné z učinkujících s žádostí o informace o České republice, Šumperku a festivalu. Vzhledem k ne právě snadnému vzájemnému spojení s přáteli, mě také požádal o fotky z jejich vystoupení.

Jeho jméno je Marcelo Almeida Sousa a jeho blonďatá přítelkyně se jmenuje Taciana Samento. Oba bydlí v Montes Claros. Marcelo letos dokončil studium výpočetní techniky na univerzitě FACOMP v Montes Claros a od jara zde pracuje na radnici. Hraje volejbal za místní klub, kterému pomáhal vytvořit stránky na FB.

Montes Claros leží východním směrem od hlavního města Brazílie jménem Brasilia (vybudováno v letech 1956 až 1960). Zhruba na půli cesty mezi městem Brasilia a mořským pobřežím. Město má 350 tisíc obyvatel a také letiště.

Brazílie je pátým největším státem na světě a taktéž 5. nejlidnatějším státem se 192 miliony obyvatel. Největším městem je desetimilionové Sao Paulo. Nejvyšší hora je Pico de Neblina vysoká 3.014 metrů. Brazílií protéká nejvodnatější řeka světa Amazonka, široká až 20 kilometrů, s nejrozsáhlejšími deštnými pralesy. Úředním jazykem je portugalština.

Prezidentkou země je Dilma Rousself, měna real a převážná část obyvatel jsou katolíci. Země je bohatá na nerostné suroviny včetně ropy. 92% elektrické energie se získává velmi levně z vodních zdrojů. Nerozšířenějšími plodinami jsou káva, sisál a pomeranče.

Přeji Tacianě, aby si moc užila pobyt u nás spolu se svými přáteli a Marcelovi, aby se brzy dočkal Tacianina návratu a byli spolu šťastni jako doposud.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 17.8.2012 1:01 | karma článku: 9,69 | přečteno: 933x