Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

EU požaduje, aby Izrael neboural nelegální arabskou vesnici - a kdopak to říká?

EU pokračuje v tradici podpory nezákonných palestinských staveb na územích pod izraelskou kontrolou. Několik zemí odsuzuje rozhodnutí soudu zbourat  beduínskou vesnici Chán al-Ahmara, která je na nebezpečném místě.

Osm zemí Evropské unie (EU) vyjádřilo odpor proti plánované demolici izraelské beduínské vesnice Chán al-Ahmár, která leží na východ od Jeruzaléma, a vyzývá, aby Izrael přehodnotil rozhodnutí Nejvyššího soudu.
Toto prohlášení přečetl holandský velvyslanec při OSN Karel Van Oosterom mimo jednací sál Rady bezpečnosti OSN ve čtvrtek. Toto prohlášení odsuzuje rozhodnutí izraelského Nejvyššího soudu ze dne 5. září, zbourat pouštní vesnici. 
V květnu Vrchní soudní dvůr nařídil demolici Khan al-Ahmar, když dal za pravdu civilní správě, že tato vesnice, ve které žije asi 180 osob, byla vybudována bez povolení úřadů. 
Místo, kde se tato vesnice nachází, není bezpečné kvůli blízkosti dálnice. Khan al Ahmar se nachází v těsné blízkosti dálnice, která vede od východu na západ a spojuje Jeruzalém s údolím Jordánu.
Izrael nabídl obyvatelům vesnice alternativní místo s důrazem na nedotčené udržení komunity, ale beduíni je odmítli.
To není proti nim, to je pro ně
"Je to pro ně mnohem lepší místo," řekla Shani Sassonová, mluvčí COGATu, orgánu ministerstva obrany odpovědného za civilní záležitosti Palestinců. To není proti nim, je to pro ně, řekla, že vesnice leží na ne bezpečném území, a že izraelská vláda připravila alternativní lokalitu vzdálenou jen několik kilometrů od čistírny odpadních vod a přístupu k vodě a elektřině. Izrael již investoval přes 2 miliony dolarů do projektu přemístění, dodala.
Osm zemí EU, které ve čtvrtek vydaly prohlášení, jsou Francie, Nizozemsko, Polsko, Švédsko, Spojené království, Belgie, Německo a Itálie. Říkají, že se nevzdávají dohodnutého dvoustátního řešení s Jeruzalémem jako hlavním městem Izraele a nového palestinského státu

Toto prohlášení se zdálo být skrytým políčkem americkému prezidentu Donaldu Trumpovi, který v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.
EU již dlouho podporuje palestinskou stranu ohledně nelegální výstavby. V listopadu loňského roku vydala prohlášení, které odsuzuje plány Izraele zbourat vesnice Ein al-Hilweh a Umm Jamal s asi 400 obyvateli - obě v oblasti C pod izraelskou kontrolou - které byly nelegálně postaveny a přerušily tak dopravu chaotickému vzniku.
V dubnu roku 2017, kdy EU vyzvala Izrael, aby neboural Chan al-Ahmara, řekl ředitel oddělení ministerstva zahraničí EU Avivit Bar-Ilan velvyslanci EU v Izraeli Marku Gallagherovi, že v Izraeli se protiprávní stavba řeší podle práva.
Dávají peníze tam, kam jsou už zvyklí 
EU rovněž financovala úředně nepovolenou palestinskou výstavbu.
Například v srpnu 2016 izraelské úřady zbouraly pět nezákonně postavených palestinských vesnic v oblasti Hebronu, z nichž tři byly financovány EU. Prozatímní stavby se nacházely v blízkosti izraelského města Carmel.
Oved Arad ze společnosti Regavim, výzkumné nevládní organizace zabývající se odpovědným využíváním izraelské národní půdy, uvedla, že těchto pět usedlostí je pouze špičkou ledovce týkající se nezákonné palestinské výstavby financované EU.
EU financuje desítky projektů v oblasti C, mnohé z nich podkopávají izraelskou kontrolu nad oblastí a jsou navrženy tak, aby zabíraly izraelskou půdu ve prospěch Palestinců na místech, kterých se bude týkat případná dohoda o dvoustátí. 
V březnu 2016 Regavim, izraelská nevládní organizace, zahájila soudní kroky poté, co vyfotografovala vlajky EU vlající nad budovami na pozemcích pod izraelskou jurisdikcí podle dohod z Oslo, které je EU signatářem. Byrokraté EU se vyhýbají soudům s tím, že se odvolávají na diplomatické předpisy, uvedla v té době britská organizace MailOnline. Regavim otevřela řadu soudních sporů proti EU a obvinila ji, že podkopává mezinárodní dohody. Pokaždé se EU vyhýbá soudům s tím, že uplatňuje diplomatickou imunitu. 
Staví bez souhlasu v rozporu s přijatými pravidly a to je jasný pokus tam vytvořit politickou výhodu ohledně toho, co je palestinská půda, Netanyahu obvinil EU.

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 23.9.2018 9:55 | karma článku: 36,16 | přečteno: 1628x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi