EU by měla následovat Trumpa a vystoupit z Rady OSN pro lidská práva

EU by měla následovat USA a též opustit "tu frašku neboli orgán OSN nazývaný Rada pro lidská práva", řekl český poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský den poté, co oznámily toto rozhodnutí USA.

Toto prohlásil pan Zdechovský den poté, co americká velvyslankyně v OSNNikki Haley a americký ministr zahraničí Mike Pompeo oznámili, že Spojené státy opouští UNHRC, přičemž se odvolávají na jeho "chronické předsudky" vůči Izraeli jako jeden z hlavních důvodů svého odchodu.
Zdechovský, který je členem Evropské lidové strany, největší politické skupiny v Evropském parlamentu, řekl: "musíme se naučit diferencovat v EU."
"Zatímco rozhodnutí prezidenta Trumpa opustit Pařížskou klimatickou dohodu je hroznou zprávou pro naše globální klima a podle mého názoru je to vážná chyba, rozhodnutí odejít z UNHRC je chvályhodné a EU by měla udělat totéž," řekl.
Podle monitorovací skupiny UN Watch koncem minulého měsíce přijala Rada OSN pro lidská práva v Ženevě 80 zločineckých rezolucí proti Izraeli z celkového počtu 169 proti zemím, o kterých se domnívají, že porušují lidská práva, tedy 47% rezolucí proti Izraeli.V Radě podléhá Izrael zvláštní  položce o lidských právech označované jako Agenda 7. Její název zní "Lidskoprávní situace v Palestině a v dalších okupovaných arabských územích".
UNHRC také svolalo 28 zvláštních zasedání věnovaných lidským právům a jejich porušování, přičemž osm (29%) se zaměřilo na Izrael. Ohledně Sýrie proběhlo jenpět zvláštních zasedání, následuje Barma se dvěma.
"Skutečnost, že Izrael je středem téměř poloviny odsuzujících rezolucí ze strany Rady pro lidská práva, je absurdní," řekl Zdechovský.

"To, že Rada  věnuje mnohonásobně více času Izraeli než Severní Koreji nebo Sýrii jen potvrzuje, jak se její agenda stala obětí politizace a zaujatosti," dodal."Evropané zde hrají roli mlčícího pozorovatele v absurdním a ošklivém divadle"
Naopak, Rada pro lidská práva není schopna odsoudit porušování lidských práv, která se odehrávají v Číně, na Kubě, v Rusku a Zimbabve, a to i přes strašná svědectví o náboženském pronásledování, trestání za nesouhlas s oficiální politikou, porušování svobody tisku,nerovných práv žen a použití síly vůči občanské společnosti a vládním oponentům, zdůraznil poslanec EP.
Čína a Kuba patří mezi 14 současných členů Rady pro lidská práva, které Freedom House považuje za "ne svobodné".
"Proč my Evropané hrajeme roli mlčícího pozorovatele v tomto absurdním a ošklivém divadle namísto toho, abychom se tomu postavili a bojkotovali tento orgán OSN, na který stejně nemáme žádný vliv?Proč pokračovat v této frašce, a tím ochotně a nepřetržitě podporovat cynickou agendu diktátorů, kteří v boji za své cíle a zájmy používají argument lidských práv jako měnu?" ptá se Zdechovský.
"Nesouhlasit s Trumpem a všemi jeho rozhodnutími se již stalo součástí evropské politické kultury," řekl."To je příliš jednoduché.Přemýšlejme znovu o sobě a reflektujme každé rozhodnutí o jeho individuálních zásluhách. "
Při zdůvodnění rozhodnutí americké vlády o vystoupení z UNHRC, Haley a Pompeo uvedli, že "Rada pro lidská práva byla příliš dlouho ochráncem porušovatelů lidských práv a žumpou politické předpojatosti".

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 22.6.2018 8:28 | karma článku: 30,06 | přečteno: 821x