Dnes je tomu 15 let, co zemřel Wladyslaw Szpilman, pianista z filmu Polanského

Wladyslaw Szpilman, klavírista, hudební skladatel a spisovatel se narodil v roce 1911 v Sosnowiec. Po válce vydal autobiografickou knihu o sobě a průběhu obou varšavských povstání a zničení města, které nacisté srovnali se zemí.

Slavný klavírista studoval hru na klavír ve Varšavě a v Berlíně. Za války hrál v kavárnách a restauracích, taktéž v židovském ghettu, a snažil se podporovat svou početnou rodinu a další obyvatele ghetta. Celá jeho rodina byla posléze zavražděna v Treblince, kde skončili téměř všichni varšavští Židé.

Wladek se ukrýval za pomoci svých přátel a dalších, mezi nimiž byla i zachránkyně několika tisíc židovských dětí Irena Sendlerová.

Během strastiplného skrývání jej objevil německý kapitán Wilm Hosenfeld. Ten zjistil, že je klavírista, a začal ho podporovat. Nosil mu jídlo a oblečení.

Wladek se dozvěděl jméno svého zachránce až v roce 1951 a poté se pokusil požádat o jeho propuštění ze zajetí na Sibiři, což bylo zamítnuto.  Wilm zemřel jen rok poté, v roce 1952.

Po válce Szpilman opět hrál. Na domě ve varšavské ulici Niepodleglosci 223, kde se skrýval, je od roku 2011 umístěna pamětní tabule.

V roce 2002 natočil režisér Roman Polanski film Pianista o osudu Wladka. Režisér sám polského židovského původu se rovněž za války skrýval, ale nechtěl natočit film o sobě. Film získal dvakrát Oskara a Zlatou palmu v Cannes.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 6.7.2015 17:32 | karma článku: 14,17 | přečteno: 432x