Dialog spirituality a společnosti

Sdružení Ackermann-Gemeinde, které založili v roce 1999 Němci a Češi žijící v České republice, pořádá každoročně konferenci v Praze. Letošním nosným tématem víkendového programu a všech příspěvků a diskuzí byly Počátky evangelizace: Dialog spirituality a společnosti tehdy a dnes. Konference se konala pod záštitou arcibiskupa pražského Dominika kardinála Duky OP. Ten také pozval všechny účastníky konference do arcibiskupského paláce, kde se v Sále kardinál Josefa Berana uskutečnila závěrečná diskuze na téma Od poutníka k věrozvěstu: kam kráčíš, člověče?

Vstup do Sálu kardinála Josefa Berana v Arcibiskupském paláci

V sobotu dopoledne promluvil na konferenci Tomáš Halík o Inkulturaci křesťanství do společnosti a také Albert-Peter Rethmann o Misii a inkulturaci v křesťanství a islámu. Členové společnosti Ackermann-Gemeinde z Německa, kteří mají již dlouhou zkušenost se soužitím s muslimskou komunitou přispěli svými poznatky do diskuze, kterou moderoval Daniel Herman, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Odpoledne většina účastníků konference navštívila divadelní představení muzikálu Šumař na střeše v Divadle na Fidlovačce. Hudba i herecké výkony zejména hlavních postav v podání Tomáše Töpfera a Elišky Balzerové byly strhující. Muzikál, jehož filmová podoba byla oceněna Oskarem, je nejúspěšnějším americkým muzikálem s počtem repríz 3242. Soubor divadla na Fidlovačce uvádí muzikál od roku 1998 s malou přestávku až doposud.

Autorem předlohy v jazyce jidiš, knihy Tovje vdává dcery, je Šolom Alejchem. Muzikál Šumař na střeše je pojmenován po jednom z obrazů Marca Shagala, jehož téma vyjadřuje nejistou existenci Židů.

V neděli ráno se konference přesunula do kostela Sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech, který je nyní vojenským kostelem a přiléhá k bývalému klášteru voršilek, nyní zde sídlí Hradní stráž. Konala se zde česko-německá mše svatá. Nedělního programu se zúčastnila manželka rakouského velvyslance v České republice madam Trauttmansdorff, která také promluvila v rámci diskuze.

Po krátkém přesunu do Arcibiskupského paláce pokračovala konference diskuzí jezuity Ludvíka Armbrustera a publicisty a popularizátora vědy Václava Cílka. Tuto diskuzi moderoval Jan Stříbrný, historik a viceprezident České křesťanské akademie.

Sdružení ve spolupráci s německým Ackermann-Gemeinde se věnuje také práci s dětmi a mládeží a každoročně se podílí na mnoha setkáních zejména ve SRN. Členy sdružení jsou lidé dobré vůle, kteří mají zájem na dialogu a dobrých vztazích mezi Němci a Čechy ve sjednocené Evropě. Členem je také arcibiskup Dominik Duka.

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 28.1.2013 7:54 | karma článku: 12,99 | přečteno: 402x