Des má 93 let, nevidí, a každou neděli je na Skypu

Des žije v Cardiffu v rodině svého jediného syna. S Miriam se potkali poprvé v Žilině, kam ho doprovodil jeho vnuk. Des se narodil na Slovensku, rodina pak žila také v Čechách.

15. března 1939 se celé rodině podařilo emigrovat do Velké Británie. Desův otec měl 4 bratry, kteří všichni odjeli do Británie také.

Desova manželka Ina se narodila v Německu, ale rodina po nástupu Hitlera k moci emigrovala do Československa. Ina byla jednou ze zachráněných Wintonových dětí. Setkala se v Británii se svými bratry, kteří bojovali za války v britské armádě.

Des je velmi aktivní člověk, a vždycky byl. Hrál v orchestru s bratrem Iny, který je seznámil. Manželství bylo velmi šťastné, bohužel Ina před třemi lety zemřela. Minulou sobotu by Des s Inou oslavil 65. výročí svatby. U příležitosti 60. výročí jejich manželství rodina jeho syna napsala britské královně Alžbětě II., od které pak manželé obdrželi osobní blahopřání.

Des přes svůj handikep pomáhá, kde může. Má mnoho přátel v celém světě, se kterými je v pravidelném kontaktu po telefonu či Skypu. Dává lidi dohromady. Nedávno oslovil Miriam, aby při cestě do Prahy navštívila jeho předválečnou spolužačku. Miriam ji zavolala. Paní je velmi příjemná a závidí Desovi jak si pěkně a pohodlně žije u svého syna, zatímco ona se musí sama starat o svůj dům a zahradu. To se prý někdo má.

Des je také výborný matematik a doposud je v kontaktu se svým českým známým, se kterým společně luštili různé zapeklité matematické úlohy a kvízy. Desův syn je také hudebník, a v místnosti, ve které Des vždy hovoří přes Skype s Miriam, má nehlučné bubny. Je to bezva, když se může věnovat svému koni a neruší všechny obyvatele domu.

Des má jednu vnučku a vnuka. Vnučka už má dvě děti. Nedávno jeho vnuk s manželkou hlídali synovce a dědečka. Na Facebooku se svěřili, že jsou babysitters.

Des Miriam připomíná Sira Nicolase Wintona, který zachránil také Desovu manželku. Winton založil několik domů pro seniory. Jeho klienti byli mladší, než on. Také Des má spoustu mnohem mladších kamarádek a kamarádů, protože má mladistvého ducha, přestože je téměř slepý.

Nedávno jela rodina jeho syna na návštěvu k příbuzným a Des strávil v domově pro seniory týden. Poté byl velmi nešťastný a líčil Miriam jak jsou tam všichni nemocní a nemohoucí. Miriam si nedovede představit, že by Des žil v Domově důchodců. Rodina jeho syna se o něj vzorně stará. Takové štěstí bohužel každý nemá, je to škoda.

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 24.12.2015 13:11 | karma článku: 12,74 | přečteno: 416x