Co je sobecké...

...obracejí se lidé k průvodci "Debrett´s guide to modern manners" (Debrettův průvodce po moderních způsobech chování), aby si ujasnili jaké chování ještě je či není vhodné v dnešních moderních časech.

Poučení o vhodnosti uřezávání hlav, zabíjení nevinných mužů, žen a dětí, prodávání do otroctví, znásilňování se v této učené knize nedočteme. Západní civilizovaný svět se od takového chování distancuje, a proto se o něm zmiňuje v médiích jen výjimečně.

Uřezávání hlav už přece jen tak netáhne, teď se lidé dojímají a děsí při líčení zotročování a hromadném každodenním znásilňování jezzidských žen. Ve světě se odehrává velké množství válečných konfliktů, ve kterých se dějí ta nejhorší zvěrstva. Takzvaný civilizovaný svět vše sleduje online, poté si při ranní kávě sděluje podrobnosti, kroutí hlavou a možná i některá slabší povaha uroní slzu. A jde se dál vydělávat peníze na další zábavu, diskotéku, wellness pobyt, exotickou dovolenou, ovšem do míst, kde se nebojuje, ale kde místní za laciný peníz nabízí své služby. 

Vlastně po výčtu oněch výše zmíněných "nevhodných způsobů chování" je těžko psát o tom, jak je nevhodné používat mobil, když máme věnovat plnou pozornost člověku, s nímž například sedíme v restauraci, či abychom se nezačali ládovat dříve, než našemu společníkovi přinesou také něco k snědku.

Jen některé další prohřešky proti slušnému chování zde zmíním. Čůrání na veřejnosti jen v postoji zády k okolojdoucím, plivání těsně před někým, kdo nás čelně míjí, hlasité telefonování v kupé, nebo v uzavřeném prostoru, kde opravdu nikoho nezajímají naše soukromé problémy, z nichž navíc ostatní slyší jen poloviční informace, to naštve.

Pokud máme pochybnosti jak se můžeme či nemůžeme na veřejnosti chovat, nahlédněme do pravidelbně vydávaného průvodce. Přeji nám všem příjemné, místy i vtipné čtení, a nezapomeňme si vzpomenout na to, že v jiných částech světa lidé řeší úplně jiné problémy, proto se držme těch našich.

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 1.11.2014 8:26 | karma článku: 8,97 | přečteno: 313x