Bílý pes a ryba Arowana

V působivém akváriu tiše a ladně pluje znovuobjevená posvátná dračí ryba s čipem Arowana, na jejíž spokojený život dohlíží důmyslně ukrytá strojovna. Ryba vyvolává nadšený výskot dívenky, která s trpělivým tatínkem obsadila s

Pana Dittricha či jeho následovníka pana Wiatschku by jistě potěšil znovuoživený monumentální prostor první šumperské kavárny v duchu proslavených, nedávno do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO přidaných, vídeňských kaváren.

Na klavír zapreluduje šumperská hudební legenda motivy z Písně písní, které zhudebnila pro Scholu od sv. Jana Křtitele.

Voní káva a originální velkolosinské pralinky z těch nejkvalitnějších pravých českých surovin. 

Kavárna U bílého psa se soudkem lahodného moku na krku, nese název dle starého domovního znamení. Původní vlastník pan Peter Dittrich dům prodal drogistovi Josefu Wiatschkovi. Jeho drogerie nesla stejný název. Celý dům byl kdysi významným centrem kulturního života v pouze německy hovořícím Šumperku. Byl zde oblíbený taneční sál a kavárna, které opět dodává zvláštní kouzlo výhled na monumentální radnici.

Pan Peter Dittrich byl významným šumperským podnikatelem, který také nechal postavit čtvrt Petersberg, po jejímž zbourání koncem 60. let 20. století vzniklo panelové sídliště v okolí Evaldovy ulice.  

Lahodné víno je uchováno ve sklípku se starobylou klenbou, který opět plní svou funkci. Na stěnách visí obrazy z nedávno otevřené výstavy.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 8.11.2013 7:24 | karma článku: 10,57 | přečteno: 420x