Babiš se projel v Šumperku tramvají pro Turecko - fotoblog

Přestože v Šumperku vozí pasažéry jen autobusy, místní firma vyrábí tramvaje, které jezdí v celém světě. Turecké město Konya letos zakoupí 60 kusů českých tramvají typu ForCity Classic. Tento typ vychází z pražské 15T. Šumperská Pars nova a.s., člen skupiny Škoda, je úspěšnou firmou nejen ve výrobě tramvají, ale též v oboru oprav, rekonstrukcí a výrobě kolejových vozidel pro železnice.

Ministr financí Babiš a náměstek ministra dopravy Feranec si prohlédli provozy firmy a projeli se novou tramvají tam a zpět, je obousměrná, za doprovodu předsedy představenstva Tomáše Ignačáka a generálního ředitele Aleše Měrky.

Turci se rozhodli nešetřit na klimatizaci. Zvýšení jejího výkonu si vyžádalo přepracování střešní partie a vedení rozvodů. Tramvaj má 5 článků, měří 32,5 m a přepraví až 364 cestujících, kteří během jízdy mohou využít wi-fi připojení k internetu. Tramvaje v Konyi projíždí 4,5 km dlouhým tunelem, takže tento typ je tramvají podpovrchovou a 100% nizkopodlažní. Lze též propojit 2 tramvaje jako vlak automatickým spřáhlem.

Tento typ tramvaje také jezdí v Miskolci (Maďarsko), Bratislavě. V současné době se ve firmě zaškolují experti z Číny, která zakoupila desetiletou licenci na výrobu až 400 kusů těchto nízkopodlažních tramvají,  

Pars představil letos tramvaj pro Konyu na největším evropském mezinárodním železničním veletrhu Innotrans v Berlíně.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 27.9.2014 7:01 | karma článku: 9,69 | přečteno: 924x