Babička vám děkuje za Kalašnikovy, a ukradené britské tanky

Potkáváme babičku vojandy Noam, která se stará o naši skupinu dobrovolníků na vojenské základně v Negevské poušti. Babička mě uctivě zdraví a děkuje za Kalašnikovy námi dodané Izraeli během války za nezávislost v roce 1948.

Pomohlo nejen Československo, ale také jednotlivci. Mike Flanagan, bývalý britský voják, který unesl dva britské tanky Cromwell pro Haganu v roce 1948 v době války za nezávislost Izraele, nedávno zemřel ve věku 85 let.

Mike Flanagan, Ir, bojoval v britské armádě během druhé světové války a zúčastnil se osvobození koncentračního tábora Bergen-Belsen v roce 1945. Po válce byl převelen na území Britského mandátu v Palestině, kde pracoval jako technik u ozbrojených složek. 29 června 1948 spolu s kamarádem Harrym McDonaldem, který byl velitelem tanku, násilím vnikli na vojenskou základnu blízko letiště v Haifě, ukradli zde dva tanky a odjeli s nimi do Tel Avivu, kde už na ně čekali příslušníci Hagany (Obrana).

Oba dezertéři a hrdinové se připojili k izraelským ozbrojeným silám a bojovali v dobrovolnické jednotce Mahal během této války. Během služby v této jednotce se Mike seznámil se svou budoucí ženou Ruth Levy a kvůli sňatku konvertoval k judaismu.

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 5.2.2016 7:09 | karma článku: 23,89 | přečteno: 820x