Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Aby toho nebylo málo - v roce 1988 - v létě - byla zbourána pohřební místnost u židovského hřbitova v Ostravě /památka UNESCO/. Zbourání bylo provedeno na přímý rozkaz tehdejšího tajemníka KSČ Brumka a jeho stranického kolegy Kabeše /ten z neznámých důvodů byl tajemníkem pro kulturu - sic!/. Šlo o bezprecendentní barbarský čin komunistických kulturtrégrů, neboť ona budova nikomu nepřekážela, nijak nevadila výstavbě - nyní je tam park. 

Na vymazávání památky židovských spoluobčanů se nacismus a komunismus podílel stejnou intensitou.

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Karma! Chodi mi mraz po zadech, kdyz ta cisla ctu.

0 0
možnosti
LH

Taky jsem byla překvapená, když jsem ty údaje vyhledávala.

1 1
možnosti
PK

Ta čísla obětí a ztrát jsou hrozná a to i tím, že se neudála v době příliš minulé. Vždy mě napadají 2 "myšlenky":

- mohl Beneš předpokládat, že odsun Němců, který tolik prosazoval, bude vzhledem k vývoji větším zlem než naopak - degradace Sudet, osídlení obyvatelstvem nižší kvality atd....

- na druhé straně Sudeťáci se nikdy nesmířili s tím, že žijí v Československu a hlavním městem je Praha. Čili žádné vícenárodní Švýcarsko či Jižní Tyroly.

Nejsem historik, ale z mnoha informací i od kritiků poválečného režimu jsem si odnesl, že to se Sudeťáky vůbec nebylo jednoduché. Dokonce když jsem byl jako patnáctiletý na brigádě v Chožově u Podbořan, kde část vesnice zůstala německá, jsem jejich opovržení a nenávist pocítil osobně. A nebyla to má vina.

0 0
možnosti
LH

Vlastně tady žili, myslím v Československu, cca 27 let...

0 0
možnosti
MB

Paní Hoffmannová,

děkuji za Váš článek, připomenutí!

Myslím si, že je to naše velké "trauma",

jako národ jsme nebojovali

a pak si nedokážeme vážit těch,

kteří to dokázali. Myslím, že se za to stydíme... MB

1 1
možnosti
Foto

Vyvražďování nacisty bylo něco strašného, ale nemáte pravdu v tom, že spojenci se zasloužily nějak výrazně o potrestání nacistů. Ano, proběhly soudy a několik významných nacistů bylo odsouzeno, ale mnoho jich taky uteklo právě s přispěním USA na různá místa amerického kontinentu, výměnou za nakradené zlato. Zlato, které si nacisté nakradli, nechali ho přetavit v cihly a uchovat v "nezávislých" švýcarských bankách. Z nacistických zločinů se dodnes má dobře spousta lidí.

1 4
možnosti
Foto

spojenci se zasloužili (měkké "i")

1 0
možnosti
JS

Jsem překvapen tím, že ze 343 000 obětí bylo 270 000 obětí židovského původu. Jsou skutečně tyto údaje hodnověrné?

0 0
možnosti
LH

Informace o počtu obětí byly uvedeny v časopise Národní osvobození č. 1/2000. Po revoluci byly doposud udávané počty a rozložení obětí poněkud jiné než před ní. Dále se tímto zabýval Pavel Škorpil, britský historik Zeman zjistil počet obětí vzhledem k počtu obyvatel. V celé ČSR o bylo 2,7 procent mrtvých. Docel vysoké procento ve srovnání např. s Francií či Nizozemskem, v SSSR 3,3 procenta.

2 1
možnosti
Foto

Díky za připomínku, nicméně asi to slíznete od rudochů. Měl jsem to štěstí poznat osobně profesora Traubnera, vynikajícího neurologa. 

KarmaR^

8 1
možnosti