Amy Winehouse ve Vídni.

Vídeňské Židovské muzeum na náměstí Judenplatz převzalo z Židovského muzea v Londýně výstavu o zpěvačce s židovskými kořeny, Amy Winehouse, která zemřela v roce 2011. 

Amy Winehouse v roce 2007 v Berlíně.

Její předkové emigrovali do Anglie z Běloruska v 90. letech devatenáctého století. Bratr Amy, Alex Winehouse s manželkou Rivou zpracovali unikátní pohled do života Amy za pomocí mnoha předmětů a osobních vzpomínek za podpory Židovského muzea v Londýně.

Výstava zahrnuje její cennou kytaru a kolekci vinylů z mládí, aktovku plnou rodinných fotografií, její originální oblečení z koncertů a předměty z jejího apartmá ve čtvrti Camden. To vše přibližuje návštěvníkům její nadšení pro muziku, módu, její rodné město Londýn, ale také židovskou tradici.

Alex zdůrazňuje hrdost Amy na její židovskou identitu v Londýně.

Amy Jade Winehouse se narodila v Londýně v roce 1983. Zpívala jazz, soul a rythm´n´blues. Debutovala v roce 2003 albem Frank, které ji přineslo velký úspěch. Celosvětově se proslavila již druhým albem Black to Black z roku 2006. Za desku obdržela 5 Grammy Awards a byla oceněna také jako nejlepší umělkyně.

Narodila se do židovské rodiny, kde se poslouchal zejména jazz. Její otec je taxikářem a matka lékárnice. V 16ti letech začala již profesionálně zpívat a podepsala první smlouvu s vydavatelstvím.

Všechny texty na prvním albu Frank si napsala sama. Hlavním hitem na druhém albu byla píseň Rehab, kde se Amy vyznává z náklonnosti k alkoholu. Její manažer ji tehdy chtěl poslat na protialkoholní léčení. Amy to odmítla a celý tým spolupracovníků tehdy raději vyměnila.

Album Black to Black zaznamenalo také velký úspěch na americkém trhu. Kvůli problémům s drogami neobdržela včas vízum na předávání Grammy Awards v Los Angeles, takže se zúčastnila ceremoniálu jen virtuálně přes satelit.

Amy byla již od útlého věku velmi problémové dítě. Několikrát musela změnit školu také kvůli rebelství. S rodiči však měla vždy velmi dobrý vztah. Při tazích londýnskými hospodami se seznámila se svým přítelem a později manželem Blake Fielder-Civilem. Tento vztah ji dostal až na dno. Blake byl drogově závislý a stáhl s sebou i Amy.

Oba byli několikrát zatčeni a vyšetřováni kvůli držení drog. 23. července byla Amy svým bodyguardem nalezena mrtvá. Příčina úmrtí nebyla dlouho zveřejněna. Příčinou její smrti byla otrava alkoholem.

Americká skupina Dos vydala v roce 2012 na desce píseň Amy, věnovanou její památce.

Vídeňská výstava o Amy potrvá do 20. srpna 2014.

 

Na fotkách je vstup do Židovského muzea na Judenplatz, kde je rovněž umístěn památník holokaustu.

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 24.3.2014 17:14 | karma článku: 9,76 | přečteno: 351x