Američané předali tajně Íránu 400 milionů dolarů za osvobození mariňáků

Netanjahu je v šoku, The Wall Street Journal napsal, že v lednu, kdy bylo uneseno 10 amerických mariňáků, USA za ně tajně předalo Íránu 400 milionů dolarů v době, kdy stále platily přísné sankce vůči této zemi. 

Vůči zemi, jejíž představitel hrozí jadernými zbraněmi a připravuje zničení Izraele. Írán je v současnosti hlavní hráčem na Blízkém Východě. Ovládá Irák a v době, kdy Sýrie vlastně přestala existovat, je nejsilnějším hráčem v oblasti.

Vypadalo to, že mariňáci neúmyslně vpluli do íránských vod v oblasti Perského zálivu poté, co jejich loď měla technické problémy. Následně byli zajati íránskými silami. The Wall Street Journal vychází z informací poskytnutých americkými a evropskými úřady a členy amerického Kongresu, kteří se na celé operaci podíleli.

Dřevěné palety s Eury, švýcarskými franky a dalšími měnami přiletěly do Íránu v neoznačením nákladním letadle. Peníze pocházely z centrálních bank Holandska a Švýcarska. Celá částka prý byla zamýšlena jako první část z 1,7 miliardy dolarů za nevydařený kontrakt se zbraněmi z roku 1979 v době před Islámskou revolucí.

Peníze byly Íránu převedeny v době, kdy nabyla platnost dohoda USA  s Íránem o jeho jaderném programu, která byla podepsána loni v létě. 17. ledna Obama oznámil z Bílého domu propuštění deseti mariňáků, o sumě, kterou za ně USA zaplatily, se však nezmínil. Americké úřady však odmítají souvislost mezi vydáním mariňáků zpět do USA a finančním převodem této obrovské částky.

Senátor Tom Cotton, který dlouhodobě kritizuje postup USA vůči Íránu prohlásil, že Obama tak riskuje americké životy, protože ajatolláh se netají úmyslem zničit západní kulturu a nevěřící psy. Přímá dodávka hotových peněz odporuje americkým zákonům a finanční podpora nevypočitatelnému režimu zvyšuje nestabilitu regionu. Od ledna byli v Íránu uvězněni další cizinci s americkým občanstvím a také s dvojitým občanstvím Kanady, Francie a Velké Británie.

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 4.8.2016 8:49 | karma článku: 21,51 | přečteno: 599x