Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

3013 metrů čtverečních opravených fresek v kostele ve Šternberku

V kostele Zvěstování Panny Marie ve městě Šternberk (Olomoucký kraj) plném impozantních památek, byly právě před rokem odhaleny tisíce metrů čtverečních obnovené freskové výzdoby. Jeden z největších moravských kostelů dostal zpět svou krásu po více než osmdesáti letech.    

Dirigent (MUDr. Vít Rozehnal) Scholy od sv. Jana Křtitele ze Šumperka při sobotní mši, nad ním část fresekMUDr. Karel Černý, člen sboru

Desítka restaurátorů na obnově 3 013 metrů čtverečních freskové a štukové výzdoby na klenbě a stěnách chrámové lodi šternberského kostela pracovala od července 2009. Aby vůbec mohli vrátit zašlý lesk původním barokním malbám z konce 18. století, museli pro ně řemeslníci postavit stotunové lešení tvořené dvaadvaceti kilometry trubek.

Výjevy na desetiletí před zrakem návštěvníků skryly především saze z požáru varhan v roce 1927. V osmdesátých letech minulého století se pouze podařilo opravit presbytář.

Rekonstrukce se současně dočkaly i varhany z dílny firmy Rieger, jejichž zvuk se kostelem rozlehl poprvé v roce 1929. V prospektu třímanuálového varhanního nástroje je celkem tři tisíce dvanáct píšťal. Největší z nich mají sedm metrů, nejsilnější pak v průměru třicet centimetrů. Současně plánuje farnost z příspěvků věřících i zrestaurování 40 chrámových lavic.

Autorem více než tří tisíc metrů čtverečních barokních maleb zachycujících Nanebevzetí Panny Marie byl František Antonín Šebesta, který si své umělecké jméno upravil na italsky znějící Sebastini. Na objednávku šternberských augustiniánů pracoval v tamním kostele v rozmezí let 1781 až 1783.

Pomyslná omlazovací kúra přišla na více než 25 milionů korun. Jejich zdrojem byly převážně peníze z grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Zbývající část financí poskytl Olomoucký kraj a město Šternberk. Svůj příspěvek vybrali i místní farníci.

Oslavy dokončení fresek probíhaly o víkendu 25. až 27. března 2011 včetně slavnostních mší. Kulturní program obohatily koncerty staré lovecké hudby, vídeňského varhaníka Ernesta Wallyho a Chrámového sboru Šternberk a Scholy od sv. Jana Křtitele ze Šumperka, kde také zpívám.

Kostel s freskami je součástí areálu bývalého Kláštera augustiniánů. Ten byl založen roku 1371 Albertem II. ze Šternberka. Současná podoba komplexu v těsné blízkostí šternberského hradu pochází z 18. století a je výsledkem tvůrčí aktivity jeho posledních proboštů. Budova proboštství, dnes fara, byla postavena ve 20. letech 18. století a o něco později byla zahrada kláštera  přebudována na vznosný park. Konvent byl poté barokně přestavěn. Na výzdobě se podílel také v této oblasti známý barokní malíř Jan Kryštof Handke a další.

Barokní přestavba kláštera byla završena novostavbou klášterního a farního kostela Zvěstování Panny Marie na místě zbořeného, původně gotického kostela v letech 1775 - 1783. 

Dnes je klášter ve vlastnictví města Šternberk. kterému se daří rozsáhlý areál udržovat v zachovalém stavu.

Pokud se vydáte na výlet do malebného města Šternberk na úpatí Jeseníků, nezapomeňte zde navštívit jeho zdaleka vévodící dominantu, Hrad Šternberk. Klášter, hrad i město samotné vděčí za svůj vznik rodu pánů z Šternberka, jehož přídomek byl odvozen od hradu Šternberka na Sázavě v Čechách.

V době, kdy mladý Přemysl Otakar II. jako markrabě moravský získal sňatkem (r. 1251) rakouské vévodství , kde vymíral panující rod Babenberků, došlo ke střetnutí s uherským králem Bélou IV. Vojenské akce se přenesly i na Moravu a během nich v r. 1253 řídil obranu Olomouce proti uherským Kumánům Zdeslav ze Šternberka. Ten při úspěšném výpadu z městských bran zabil jejich náčelníka, útočníky úspěšně odrazil a přinutil k útěku do Uher.

První konkrétní údaj o Šternberku je z r. 1269 v listině Přemyla Otakara II. Nejstarší část hradu je z druhé poloviny 13, století, hlavně válcová věž. Její zdivo je 4 m silné a v dobách ohrožení tvořila centrum obrany hradu. Albert I., syn Zdeslavův, byl  zakladatelem města pod hradem, o kterém je poprvé zmínka r. 1296.

28. září 1415 se na hradě sešla drobná šlechta z Olomoucka, aby zde podepsala stížný list do Kostnice proti upálení mistra Jana Husa.

Koncem 17. století panství koupili Lichtenštejnové a patřilo jim až do r. 1945.

Koncem 19.století byl hrad spíše zříceninou. Poté došlo k jeho romantické přestavbě. 

V r. 1945 se stal hrad majetkem československého státu.

V současnosti je v tomto gotickém hradě s renesanční přístavbou a parkem umístěno také Muzeum hodin. Dokumentuje technický a slohový vývoj časoměrných přístrojů od 2. tisíciletí př. n. l. přes středověk až do současnosti. Vystaveno je na 500 ukázek, např. hodiny sluneční, přesýpací, olejové, vodní, ohňové, mechanické, věžní i kapesní.

V hradním paláci jsou přístupné např. interiéry s historickým nábytkem, kachlovými kamny, gobelíny, obrazy a vystaveny jsou mj. barokní obrazy nizozemských mistrů. Moc si výlet do Šternberka užijte.

Na této adrese můžete vidět pěvecký sbor Schola od sv. Jana Křtitele v ČT:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1098528273-krestansky-magazin/311298380060008/video/

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 23.3.2012 18:37 | karma článku: 12,09 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi