1000 ran bičem a 10 let vězení pro blogera

Bloger Raif Badawi je od června 2012 držen ve vězení. Proces s ním začal hned po uvěznění, ale byl provázen mnoha nesrovnalostmi. Podle jeho právníka Abu al-Chajra byl původní soudce nahrazen jiným, který požaduje potrestání Badawiho za odpadlictví od víry. V prosinci 2012 převezli Badawiho do nemocnice kvůli silné cukrovce, ale žádost manželky o prozatimní propuštění byla zamítnuta.  

Bloger byl odsouzen za urážku náboženských symbolů ve svých příspěvcích na Twitteru a Facebooku a za kritiku Komise pro propagaci ctnosti a prevenci neřesti.

Badawi již strávil dva a půl roku ve vězení aniž se setkal s manželkou a synem. Sedmiletý trest a 600 ran bičem mu byly zpřísněny na 10 let a 1000 ran bičem. Kromě toho musí zaplatit v přepočtu 266 tisíc dolarů. Na deset let mu bylo zakázáno cestovat, používat a vystupovat v médiích.

Badawiho právník Walled Abu al-Khair byl na základě nového protiteroristického zákona odsouzen k 15ti letům vězení. Al-Khar zastupoval mnoho obětí porušování lidských práv v Saudské Arábii.

V pátek, 9. ledna 2015 po modlitbách, dostal Badawi prvních 50 ran bičem z celkových 1000. Veřejné bičování je součástí trestu, který si mladý bloger odpykává za založení diskuzního online fóra. Veřejné bičování bude probíhat každý pátek po dobu dvaceti týdnů. Neměl by dostat více, než 50 ran. Je všeobecně známo, že 100 ran bičem je skoro vždy smrtelných.

Všeobecné nedodržování lidských práv a neúcta ke svobodě v arabských zemích je jistě důvodem neúcty k lidskému životu a utrpení ze strany teroristů.

Petici Amnesty International za propuštění nespravedlivě vězněného Raifa Badawiho můžete podepsat zde: 

http://www.amnesty.cz/pripady/cs/case/raif-badawi-saudska-arabie

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 10.1.2015 9:13 | karma článku: 24,50 | přečteno: 1301x