Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ulrich

18. 10. 2012 11:31
Falšování na úrovni okrsků je bezvýznamné.

Představa, že se někdo v noci vloupá do volební místnosti, aby vyměnil obsah volební urny, je směšná. Je to značná námaha a zpravidla i riziko. Přitom efekt je prakticky nulový. Má to smysl v obci s pár obyvateli jako jsou Tatrovice, ale u parlamentních voleb je to holý nesmysl.

0 0
možnosti

Aleš Hodina

18. 10. 2012 13:33
Falšování na úrovni okrsků není bezvýznamné.

Co v případě senátních voleb, kde může rozhodovat rozdíl pár desítek hlasů? Máme tu už jeden takový případ, kdy ve všech obvodech dostal jeden kandidát obdobný počet hlasů, ale v jednom 0: http://olomouc.idnes.cz/muz-zpochybni-u-soudu-senatni-volby-v-sumperku-f5i-/olomouc-zpravy.aspx?c=A121017_1842112_olomouc-zpravy_stk

Co v případě, že některá politická strana toto pojme poněkud organizovaněji a najme si nějakou specializovanou skupinu, která v noci "navštíví" více volebních místností? A co když se na tom budou podílet členové této strany aspoň v těch obvodech, kde byli zvoleni za předsedu volební komise (mají klíče od urny a podepisují pásku)?

Ta rizika tu jsou.

1 0
možnosti

Ulrich

18. 10. 2012 20:07
Re: Falšování na úrovni okrsků není bezvýznamné.

Nejprve obecně k těm situacím, které uvádíte: Ano, někdy o výsledku rozhoduje jen malý počet hlasů. Ale jsou to velké výjimky. Většinou tomu tak není. Kandidáti to přitom předem nemohou vědět. Organizovaná skupina, která by se vloupala do více okrsků a tam v vyměnila obsah vbolebních uren, je bizarní a krajně nerealistická. Volebních místností je velmi mnoho. Jen v samotném městě Šumperku je jich 30, v celém senátním obvodu Šumperk nejspíše stovky. Je prakticky nemožné získat dost lidí na to, aby za noc stihli ovlivnit výsledky ve významnějším počtu okrsků. Už při náboru by vznikalo nebezpečí prozrazení. I při samotné akci by hrozilo dopadení. Kromě toho jsou tu i technické problémy. Je totiž třeba mít dostatečné množství volebních lístků a pro rychlost také obálek, abyste v nich lístky nemusel po jednom měnit přímo ve volební místnosti. Suma sumárum: Ne. To nikdo dělat nebude. Pokud jde o možnost ovlivnění samotnou komisí, ta to může udělat jen v tom svém okrksu a to je bezvýznamné.

0 0
možnosti

Ulrich

18. 10. 2012 20:20
Re: Falšování na úrovni okrsků není bezvýznamné.

Okrsek 26 v Šumperku ( jak si stěžoval ten volič, že kandidát KSČM, kterého volil, tam neměl ani jeden hlas a v okolních okrsích přitom pro něj hlasovaly desítky lidí ): Tam komise nejspíš opravdu úmyslně falšovala. Smutné a absurdní, ale pravděpodobnost opakování tak bizarního jednání je extrémně nízká. Je to riziko a na výsledek to nemá voleb to prakticky nemůže mít vliv. Navíc by se na tom musela dohodnout celá komise, což je krajně nepravděpodobné. Podle mě se v našem systému účelně falšovat prakticky nedá.

0 0
možnosti

20. 10. 2012 19:26
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti

Ulrich

22. 10. 2012 0:04
Re: Falšování na úrovni okrsků není bezvýznamné.

Jasně. Ale tohle bylo opravdu divné. V Šumperku je 30 volebních okrsků. Ve 29 z nich dostal ten dotyčný kandidát poměrně vysoké počty hlasů a jen v tom jednom jediném údajně nic. Konkrétně další nejhorší výskledky po té nule jsou 11, 21, 24 a 25. V celé řadě okrsků dostal ten kandidát i více než 50 hlasů. Navíc nemám důvod věřit tomu mladému muži, že on a jeho otec pro toho komunistu v daném okrsku hlasovali. Proto si si myslím, že komise ty hlasy skutečně ukradla. Pravděpodobnost, že by se to podařilo prokázat, je velmi nízká. Ale já si myslím, že to jinak být nemohlo.

0 0
možnosti

Ulrich

22. 10. 2012 0:06
Re: Falšování na úrovni okrsků není bezvýznamné.

oprava: "nemám důvod NEvěřit tomu mladému muži"

0 0
možnosti