Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jiří

7. 1. 2008 15:47
Autor by si měl utřít nos a nepsat o věcech

o kterých nic neví. Píše, co přečetl v nějakém časopise pro mládež nebo jim říkal učitel ve škole. O věcech nic neví. Trošku k smíchu, o sexu bude psát šestnáctiletý hoch!

Nejsem katolík, zákaz kondomů považuji za hloupost, myslím jako antikoncepci. Jako ochrana před AIDS - zčásti tak působí, jistě. Pokud ale někdo pochopí tak, že si nasadí kondom a může do nevěstince, tak to je druhý extrém. Jednou ho to možná ochrání, bude-li ale promiskuitní trvale, vyjde to nastejno, jako kdyby měl nechráněný styk málo často.

Skutečná ochrana je teda nebýt promiskuitní a nemít rizikového partnera/ manžela/ku.

Ti afričané nejspíš toto vědí, možná někdo nakažený, kdo není katolík, ale nemá církev rád toto řekl médiím se zlým úmyslem.

0 0
možnosti

Jan Hnízdil

7. 1. 2008 17:57
Re: Autor by si měl utřít nos a nepsat o věcech

Zdravím, utřel jsem si nos a chtěl bych se na něco zeptat...

Proč severní Afrika ovlivněná převážnou většinou Islámem problém s AIDS prakticky nemá, zatímco jih Afriky, kde v Jihoafrické republice žije velké množství "bílých" a převládá křesťanství, proč tam je hladina nakažených neutišeně vysoká?

Názory některých, že v Africe žije banda opic, která umí vykonávat jen nezbytné životní fuknce, mě opravdu pobavili. Rozhodně mentalita s tím nemá pranic společného, neboť sever a jih jsou si na tom s gramotností velmi podobně.

0 0
možnosti

Hmmhator

7. 1. 2008 11:19
Tak tak

Tak tak, jako dialekticky materialista(pozor, ne komunista!) a de facto rasista toto vlastne jen vitam-verici cernosi, kteri umrou diky pozehnane sexualni osvete sve cirkve na AIDS uvolni misto na svete tem vericim cernochum kteri diky pozehnani potravinove pomoci a lepsi lekarske pece zprostredkovane jim jejich cirkvi.A tak bude zachovana dokonala rovnovaha.Jakakoliv organizovana vira je jen berlicka pro slabe kteri z ni cerpaji utechu (a je jedno jestli veri v proroka, mladeho hipika, mimozemstany se spicatyma usima, nebo treba ve vitezstvi delnicke tridy) a zaroven bic pro silne kterym mohou slabe ovladat. Rekl to tusim Marx, jakkoliv se ve spouste veci milil, v tomhle mel pravdu "Nabozenstvi je opim lidstva".Paradox ze jeho myslenky zalozily "rude nabozenstvi".

0 0
možnosti

Milan

7. 1. 2008 11:04
Autor není katolík ani černoch.

Tak co je mu do toho, že katolická církev, jejímž členem není, svým členům (bez ohledu na barvu pleti) zapovídá mimomanželský sex a užívání kondomů.

0 0
možnosti

nina

6. 1. 2008 23:48
mluvíte

o tom co by správný křesťan či katolík měl nebo neměl. Co církev, jak je ona ta nejlepší co to myslí ze všema dobře. Ale uvědomějme si že Afričané jsou takové zvířatka nevědommé. Najíst, vys..t, souložit to je pro ně nejdůležitější a jsou to jejich zvyky, dělají to odedávna a církev chce aby ti nebožáci začli myslet jinak. Nezačnou a tak nevím proč by se v Africe nemohli  používat šprcky?

0 0
možnosti

Saltos Alim

6. 1. 2008 23:21
Raději opatrně.

Fantastický ohňostroj  v prvé řadě zvláštního /!/  zájmu , pak znalosti  AIDS,  problematiky religiosní, sexuality, epidemického šíření, možná vlastních životních  skušeností či výhledů  do  budoucnosti, přesvědčení o jediném  nebo jaksi vedoucím /!/ zdroji hrůz v současné Africe /koukněte na zprávy/ , jasný a dost oblíbený   terč  účelově zacílený  z  X  jiných možností, a k tomu věk 16 let. Kritika která si nezadá hned tak s něčím, a  trapné obviňování. Takže sumárně : pitomost vyvěrající z mimořádné  neopodstatněné odvahy a neznalostí - a nic víc.8-o

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

6. 1. 2008 22:39
to víte, boží prozřetelnost

bez AIDS by se v Africe příliš přemnožili. Začali jsme je krmit a oni se moc množí, tak zasáhla prozřetelnost ;-D

0 0
možnosti
B

bilbo1

6. 1. 2008 21:03
Vážený autore,

jste pobouřen kvůli údajné vině Církve na šíření AIDS. Ovšem problém je v informacích, ze kterých čerpáte. Všechno je, jak to často bývá, jinak. Už to tady v diskusi částečně zaznělo. Já jsem katolík, pokusím se tedy aspoň velmi stručně vysvětlit něco z katolických etických zásad.

Církev v prvé řadě zastává názor, že sex má své výlučné místo v řádně uzavřeném manželství, kde si manželé slibují věrnost na celý život. Důvod je snad zřejmý. Sex je spojen s předáváním života a děti mají právo na to, aby vyrůstaly v řádné rodině s otcem i matkou. Střídání partnerů a manželská nevěra jsou samozřejmě závažnými proviněními. Kdyby se toto nedělo, víceméně by nebyl problém s AIDS. A když jsme u toho, četl jsem o tom, že snad Uganda, když chtěla problém řešit, nespoléhala jen na propagaci kondomů, ale zaměřila se na osvětu, na odpovědnost v sexuální oblasti, na partnerskou věrnost. A výsledky se dostavily, nemoc se tam zdaleka tak nešíří jako v jiných státech oblasti.

0 0
možnosti
B

bilbo1

6. 1. 2008 21:06
Re: Vážený autore,

Samozřejmě ne každý dokáže takto žít. Nebo se o to snaží a občas selže. Tady je ovšem jádro problému. Když už někdo poruší toto závažné přikázání Církve, tak asi těžko se bude řídit přikázáním, které je daleko méně závažné, tedy nebude používat kondom. Buď se tedy někdo snaží žít jako křesťan a AIDS mu nehrozí anebo na tyto zásady nedbá a vystavuje se riziku. Situace, kdy třeba někdo střídá partnery a přitom řeší otázku, zda je morální používat přitom kondom, je naprosto absurdní. Bylo by to jako kdyby se třeba zloděj vloupal do nějakého hradu, aby ho vykradl a přitom by si dělal starosti s tím, aby si nazul papuče a nezašpinil jim tak podlahu. Takto Afričané asi nepřemýšlejí.

Jestli má třeba nevěrný manžel používat kondom nebo ne, Církev vůbec neřeší. To už je na rozhodnutí každého. Nelze ovšem očekávat, že Církev bude sama od sebe kondomy propagovat, protože tím by vlastně popírala své učení o sexualitě.

0 0
možnosti

Ivana

6. 1. 2008 19:55
Clanek je demagogie sama

je videt mladi a hloupost autora

0 0
možnosti

Johan

8. 1. 2008 9:23
Re: Clanek je demagogie sama

Neřekl bych, autor se docela strefil.

0 0
možnosti

Miroslav Václavek

6. 1. 2008 18:46
Předvším jde o to

že Afričané věří že nakažení HIV se vyléčí stykem s pannou a v jiné tradiční zhovadilosti. Ostatně míru tradic ukázali Keňané v nedávných volbách. Usekávání rukou a ubíjení členů sousedního kmene je oblíbenou kratochvílí. Afrika je jiný svět. S tím katolická církev nemá mnoho společného. Pokud vím tak tato církev říká především, že jedinou skutečnou ochranou vůči HIV je věrnost. Což je pravda.

0 0
možnosti

nepolitik

6. 1. 2008 18:28
Každé společenství lidí, tedy i církev,

které si myslí, že jedině ono má pravdu a zakazuje svým příznivcům cokoliv, je špatné a nemravné.

0 0
možnosti

Miroslav Václavek

6. 1. 2008 18:52
Re: Každé společenství lidí, tedy i církev,

jde o to nezabíjet, nekrást, nelhat, atd. Chápu ale, že člověka odkojeného komunismem takové věci přivádějí k zuřivosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2991x
Autor blogu vystudoval znalostní inženýrství na FIT ČVUT v Praze. Aktuálně pracuje jako datový analytik a .NET vývojář v jedné softwarové firmě.