Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Byl byste tak laskav a vysvětlil mi tedy tento výrok

"Až dnešní iluze o obratu napravo (!), vzbuzené vítězství fašismu (!) v některých zemích definitivně dodýchají, přijde důkladný obrat nalevo (!), jak ani není jinak možno v světadíle, na který bude míti čím dál větší vliv rostoucí nový řád v zemi sovětů (Ferdinand Peroutka v Přítomnosti v říjmu 1934, citováno podle Ivan Klíma "Moje šílené století", s.260-261). Je nutné ale ocenit, že už v říjnu 1934 předvídal novinář Peroutka Únor 1948.

Myslíte, že pan Peroutka nevěděl, o čem píše?

0 0
možnosti
Foto

Jaromíre, píši z mobilu a proto jen krátce KARMA.

0 1
možnosti
LC

Njn, ale vyznejte se v tom. V Česku pravice daně zvyšuje, levice snižuje.

1 1
možnosti
RH

To je konceptuální otázka. Záleží to na tom, kde vidíme dělící čáru mezi pravicí a levicí. V sociálních vědách je téměř shoda na tom, že štěpení pravice - levice spočívá v přístupu k lidské rovnosti. Z tohoto pohledu je zřejmé, že (v ideové teorii) je snaha socialismu a komunismu o rovnou společnost levicová, ale nacistická teorie - Vůdce - německý lid - méněcenné rasy - má v sobě krajní nerovnost. Ovšem problém je v tom, že politické ideologie nelze nacpat jednoduše do kontinuální pravolevé osy a to zvláště na pravé straně spektra. V našich podmínkách existuje jistý ne zcela opodstatněný dojem, že štěpení pravice-levice je na ose práce-kapitál neboli dle přístupu k ekonomické svobodě.

0 0
možnosti
Foto

J58a71n 35M17a36r28š60á62l

13. 5. 2015 22:17

Jako červená nit se podobnými diskusními příspěvky vine neznalost základních politologických termínů. Adolf Hitler svou partaj skutečně koncipoval jako SOCIALISTICKOU, tedy primárně levicovou, ale NACIONÁLNÍ, tedy coby protiváhu k internacionálnímu socialismu sociálních demokratů a komunistů. Hitlerovi stoupenci se rekrutovali z lidí, již uvěřili v koncepci národní a socialistické revoluce, ve znárodnění kartelů, v pozemkovou reformu apod. Jenže v tom je kámen úrazu. Hitlerův nástup k moci byl sice jimi samotnými chápán jako dovršení revoluce národní, k očekávané revoluci socialistické se ale Adolf, který se v té době už spojil se špičkami německé průmyslové i finanční buržoazie, neměl. A s neústupnými zastánci původních levicových ideálů se krvavě vypořádal. Představitelem těchto sil byl Ernst Röhm, jeho zavražděním (a jeho příznivců) za tzv. noci dlouhých nožů (1934) skončila éra NSDAP jako levicové strany. Naopak, nacisté se pod Hitlerovým vedením profilovali nadále coby strana krajní pravice.

2 0
možnosti
JH

Pokud byste sledoval pořad o Goebelsovi s archvními záběry, věděl byste, že socialismus byl omílán horem dolem ještě těsně před porážkou. Pokud si chcete myslit, že to byli pravičáci, tak jste na velkém omylu. Byl to spíš fašistický socialismus, který začíná nabývat na síle i u nás.

4 0
možnosti
Foto

Krajní póly politického spektra splývají, odlišnosti lze najít v tom, že pravicový pošuk je motivován rasově a nacionálně, ten levicový třídně a sociálně. Oba jsou pošuci a jejich vláda nemůže skončit jinak než katastrofou. Ale že na pravici je čisté dobro a na levici zlo je Vaše zbožné přání..pokud se nejedná o víru, jde o projev idiocie:-)

5 3
možnosti
JH

Jste stejně zmaten, či zmanipulován sdělovacími, komunistickými prostředky. Kdybyste četl článek, nemohl byste říct, že "pravicový pošuk je motivován rasově a nacionálně".

6 1
možnosti
IM

Též souhlas, protože i mne to dlouhodobě irituje. A mám vlastní zdůvodnění. Nacismus a komunismus se liší pouze zabarvením, jeden do hněda, druhý do červena. Jinak jeden vůdce, jedna strana, masivní vlajkoslávy, hromady mrtvol. Zatímco jedny symboly jsou trestné, druhé se vesele prodávají; jednu stranu založit nelze, druhá má stále vysoké preference. Nedovedu si totiž vůbec představit, jak by se prezentovala volba prezidenta v roce 1989 a následné politické soužití s členy strany, která by byla postavena mimo zákon stejně jako strana nacistická. Pozdější tanečky politiků kolem zákazu komunistů sloužily pouze k oblbnutí bohužel většiny národa. A s tímto pravdoláskařským dědictvím jest nám zřejmě až do skonání býti.R^

6 1
možnosti
JM

Bolševici se přeci od fašistů něčím odlišovat musí. Protože nenašli věcnou odlišnost, tak je začali odlišovat ideologicky. A ideologicky nejodlišnější je pravice, proto se toho tak drží, i když s realitou to nemá nic společného.

2 0
možnosti
Foto

Samozřejmě. Je to čistý a úmyslný záměr.

6 0
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Vážení čtenáři, berte moje názory jako muže neoplývajícího vynikajícím vzděláním, ale snažícího se používat rozum.

Seznam rubrik