Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V USA jsem mel malou firmu, kde jsem amestnaval kazdeho kdo chtel delat a takove lidi jsem pak umistoval u ruznych firem. Jedine cernosi nedokazali vydrzet. Myslim vydrzet cekat na vyplaty a take vydrzet pracovat. Ani jednou, ani jeden. To je moje zkusenost. Bily, at byl z Ruska nebo American, pochopil system, ze tento tyden bude zaplacen az v patek v pritim tydnu a tak dokola. Tedy musel pracovat prvni 2 tydny bez vyplaty a pak uz se to opakovalo kazdy tyden. Cernoch nikdy. Chtel penize na konci tydne. Nevyslvetlite jim to. A sotva jsem je vyplatil, ze seho, tak v pondeli uz do prace nenastoupili. Z cehoz vyplyva, ze nekdo to proste nema v krvi aby planoval, cekal a penize si rozdelil na cely tyden. Nu a cigani jsou v te kategorii. Nikdy se nezmeni. Nikdy.

5 0
možnosti
DM

Víte, tohle mi zní, jako že by ještě bylo třeba "vyrobit" v zákoně pracovní poměr na míru pro Romy, tedy na 2 dny s vyplacením hotově.....a pak týden neplaceného volna...Nesváděla bych až tak na odlišnou mentalitu to, že někteří nevydrží v práci více než pár dnů a  peníze požadují hned, aby je mohli zase hned roztočit... není to o disciplíně toho kterého člověka? Pokud je pro mentalitu Romů tak nepřijatelný "pevný" pracovní poměr s "pevnou" pracovní dobou, tak by mně zajímalo, jak fungují pracovní poměry např. v Rumunsku? Tam si lidé chodí do práce, když uznají za vhodné a dostávají výplatu ihned? Víte, pracovala jsem jako účetní ve firmě, která se zabývala výkopovými pracemi a majitelem byl příjemný, zakulacený, Rom. Vždy ráno přišel do kanceláře, pozjišťoval situaci, v jakém stadiu je ta která zakázka a jel s chlapama na pracoviště. Já jsem pracovala v kanceláři a nebylo dne, aby nepřišli žádat o práci nějací Romové, někdy rovnou s tím, že jsou majitelovi nějací příbuzní nebo známí a ať mu vyřídím, aby je vzal. Když jsem si po čase všimla, že nevzal ani jednoho z nich, zeptala jsem se ho na to, proč vlastně má za zaměstnance většinou jen bilé? Odpověděl mi, že prostě proto, že "Romáci neumějú robit" a že mu nestojí za to,každé ráno se stresovat, když chlapi neprijdou a  obvolávat je, který z nich přijde do práce a kterému se nechce. Proto když slyším o pracovní diskriminaci Romů, vzpomenu si pokaždé na slova tohoto Roma... Mám i jinou zkušenost: když jsme přestavovali dům, na pomocné práce jsme v inzertních novinách hledali brigádníky a pomocníky. Přicházeli - bílí, většinou "momentálně bez práce" , pracovali za domluvenou odměnu a celodenní stravu. Původní domluvu, že vyplácíme vždy ten den večer jsme museli brzy zrušit, protože prostě třeba za dva dny už nepřišli. Pokud vůbec vzali ráno telefon, tak bylo znát, že jsou namol ještě ráno. Bývalo to velmi nepříjemné, protože i když jsme se "na 100 %" domluvili a brigádníci např. věděli, že zítra se bez nich neobejde

4 0
možnosti
FV

Mí cikánští známí, kteří zaměstnávají lidi mají s cikánskými zaměstanci zcela stejnou zkušenost. Navíc po nich prý mnohokrát chtěli peníze zcela zadarmo, jen proto, že jsou na tom lépe.

1 0
možnosti
JU

J36o90s69e45f 61U92l94m34a28n

19. 11. 2013 18:36

Je v tom kus primitivismu. Tedy v jejich chování, ne vašem článku. Prostě chování, které jste popsal, je znakem jednoduchých lidí (a je jedno, zda si pod tím představíte právě Romy nebo někoho jiného). Plánování do budoucna, morálka, sebeovládání se sebezapřením apod. je naopak znakem lidí civilizovaných.

1 0
možnosti
JH

Máte naprostou pravdu, tak to je. Ne nadarmo se jim říká děti větru. Pár krát mi některý dělal drobné terénní úpravy. Teď když je potkám, jejich první otázka zní: Šefko, nemate jakusi robotu?

0 0
možnosti
JP

J42a16n 72P85i50k61a54r26t

19. 11. 2013 18:16

Myšlenka námezdní denní práce a okamžité výplaty a to vše legálně a jednoduše je bezvadná. Nesouhlasím s nepovinným pojištením. Většina nízkopříjmových by sklouzla do stavu nepojištěných. Kamrád zažil nyní v USA jak na jednotce intezivní péče na vedlejší posteli odpojovali pacienta se slovy že mu nestačí jeho pojistka, a posílali ho do domácí péče.. dost rychle aby jim neexnul ještě v nemocnici. Stát musí do určité úrovně vykrývat blbost a nezodpovědnost občanů, jinak se to zvrhne.

0 1
možnosti
JD

Stát nemusí nic ... :-/  socialistické vedení za ručičky a alibistické rozhodování za druhé je cesta do pekel ..  tak prosté exne třeba i na té posteli

3 0
možnosti
TB

nic proti Vám ani tak nemám,ale stát sice  neudělal systém nádeníků,ale můžou pracovat jako brigádníci, třeba na týden, na 3 dny apod. pak dostanou týdenní mzdu,anebo za 3dny,zaplaceno. Znám pár známých,kteří to takto dělá. Proč by to tedy nemohli dělat i ti Vaši cigáni. Všechno jde,ale musí být snaha i z druhé strany.

2 0
možnosti
JH

Mně osobně by se tento způsob práce a života taky nelíbil, ale oni jsou jiná mentalita, já je znám a znám jich dost. Nejsou to moji cigáni, ale u nás v Ostravě jim tak říkáme odjakživa. Ty brigády mají pro ně stejné nedostatky jako pracovní poměr.

0 0
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Vážení čtenáři, berte moje názory jako muže neoplývajícího vynikajícím vzděláním, ale snažícího se používat rozum.

Seznam rubrik