Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jen do toho kecejte.

Myslím však, že s těmi kurzy jste poněkud vedle. Změny kurzu se projeví ve vývozu a dovozu, tedy v saldu zahraniční platební bilance. Následně se pak MŮŽE tento vliv kurzu promítnout do cen tuzemského trhu, což však záleží na prodejcích. Pokud se to projeví v cenách, tak je to očištěno při přepočtu na stálé ceny. Proto jsem toho názoru, že se změnami kurzu nepracujete správně.

Ale to víte, je to jen laický pohled.

0 0
možnosti

Jestli jsou všichni příznivci a voliči Svobodných takoví ekonomičtí analfabeti, jako autor tohoto článku, tak to se musí šéf Svobodných - pan Mach - řehtat, až se za břicho popadá.

- HDP rostl meziročně o 3,9% ve stálých cenách, což je údaj očištěný o cenové a sezonní vlivy. Je to údaj v Kč, tedy nikoli v librách ani v dolarech či eurech. Britové také nepočítají svůj HDP v českých korunách.

- HDP v běžných cenách vzrostl dokonce o 6,3%. To je HDP vyjádřený ve skutečných nominálních cenách.

- Vývoz a dovoz má jen malý vliv na celkový HDP. Takže i kurzovní rozdíly mají na HDP malý vliv. Pokud roste české stavebnictví, domácí spotřeba a průmysl, tak je nám úplně ukradené, že dolar a libra mezitím vzrostly.

- Počítat změny HDP v dolarech či librách je totální blbost, protože to by se HDP měnil každý den podle aktuálního kurzu.

1 1
možnosti
DZ

Jsem sice jen ekonomický laik, ale nechápu jak je možné, že vývoz a dovoz nemá na HDP žádný vliv. Dle wikipedie je jedna z hlavních položek výpočtu HDP saldo obchodní bilance.

3 0
možnosti
MR

Osobně nic takového nevnímám, jen se politici snaží přihřát svoji polívčičku. Spíše je zde znát i určitá rezervovanost. To jen ČSSD jak je jí příslušné cítí najednou potřebu rozhazovat a tlačí i vydírá přes odbory Babiše ... .

0 0
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Vážení čtenáři, berte moje názory jako muže neoplývajícího vynikajícím vzděláním, ale snažícího se používat rozum.

Seznam rubrik