Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Po roce '89 vycházely děsivé překlady knih. Jako kritérium idiocie překladatele jsem si dal, když oddělil přísudek od podmětu čárkou. Ani mě nenapadlo, že by se to mohlo stát pisateli českého originálu. Hlubkovi se to tu povedlo hned třikrát.

V interpunkci vládne dost velká volnost, a ta vede k disputacím. V mém pohledu tu přebývá deset čárek a chybí jich sedm.

Past představuje možná čárka před nebo: je to nebo inkluzívní, nebo exkluzívní? Rád dělám čárku před a, prý se to smí, když to není čistá souřadnost.

Jedna čárka navíc trčí rovnou v hedlajnu. Chybí uzavřít jedny uvozovky. Piš „putinovské Rusko.“ Nepiš „Euronijní.“

Pedantický starodávný gramatik by si mohl stěžovat na falešná souvětí: čárka místo tečky.

Lajdácká formulace budí dojem, že Joseph Goebbels [tak piš] pracoval nebo pracuje v propagandě EU. Ve školním slohu by za to všechno byla podtržená pětka.

Na vládě komunistů vidím dobrých jen asi tak pět drobností. Jednou z nich bylo, že se na veřejnosti neobjevovaly texty skoro negramotných. Vycházely ubohé knihy z tábora socialismu, které se nedaly číst, ale byly dobře přeložené, bez chyb a překlepů. Člověk nemůže mít všechno.

Tak jsem se zas na Hlubkovi ukojil. Reklama: radši se podívejte na můj blog. Já se mám rád, já po sobě všechno čtu aspoň dvakrát.  Přesto jsem v první verzi nechal rovnost místo volnost. Heil Alzheimer!

Systém se zdá být nějaký líný a vypadá to, že mou besídku nevzal. Jestli se po čase objeví dvakrát, tak se omlouvám.

0 0
možnosti
PV

vite, obsah a forma se nekdy rozchazeji, a je jen na ctenari, aby si vybral, co jej zaujalo vice, jestli obsah nebo forma. vzdy to ale vyklada neco jak o pisateli, tak i o ctenari.

0 0
možnosti
PH

R^ No já si myslím, že ti nový neokomunisti v EU většinou vědí, že je to průser, ale říci to nahlas nemůžou, protože by přiznali, že jsou idioti. a taky je to dobrý byznys.

4 0
možnosti
JH

Přesně tak, já si to dovolit mohu, jelikož nečerpám z blbosti voličů žádné prachy a nejsem na nich závislý. Mne mohou maximálně vymazat. Zaorálky a Sobotky mohou odstřihnout od jediného, možného zdroje jejich příjmů. Proto se budou prát do strhání těla. To ostatně platí o všech volených zástupcích placených z našich daní. Někteří to dovedli k naprosté dokonalosti, jsou placení z našich daní a sami si navrhnou a schválí zákon, který jim tu platbu ještě diametrálně zvýší. Budeme stále mlčet?

3 0
možnosti
PV

R^ hezky napsano, snad se zase nebudou nekteri nasi voleni zastupci otacet zady k predsednictvu EU a zacnou konecne tvrde prosazovat sve myslenky, misto populistickych gest.

3 0
možnosti
  • Počet článků 271
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Vážení čtenáři, berte moje názory jako muže neoplývajícího vynikajícím vzděláním, ale snažícího se používat rozum.

Seznam rubrik