Lítačka - průvodce po pražských WC

Diskuse o nové pražské Lítačce mě inspirovaly, abych sepsal průvodce, který se může hodit nejen Pražanům, ale také návštěvníkům metropole, kteří potřebují na WC, a nevědí, kde ho najít.

Předně bych chtěl varovat před močením na veřejnosti. Kromě ostudy totiž riskujete i mastnou pokutu. Když už opravdu musíte, ujistěte se, že na vás z žádného úhlu nikdo nevidí. Schovejte se například do křoví. Nevýhodou veřejných WC je, že se obvykle v nočních hodinách zavírají, Pokud budete potřebovat na WC v noci, a jste v centru Prahy, nezbývá než se uchýlit do některé restaurace, která má otevřeno.

WC najdete v každé restauraci. Pokud zde ale nejste hostem, může po vás obsluha vyžadovat poplatek, který je nejčastěji ve výši 5 Kč (někdy ale i více). Další jistotou jsou řetězce rychlého občerstvení, jako je KFC nebo McDonald´s. Ovšem není to vždy tak jednoduché. Například v KFC na Dejvické nebo na Florenci se dostanete na WC bez problémů zdarma. Na I.P.Pavlova musíte projít turniketem, kam musíte vhodit pětikorunovou minci. Stejně tak je tomu u "mekáče" u Anděla, kde ale musíte mít desetikorunu, jinak musíte napřed rozměnit u pokladny. V některých pobočkách KFC, například právě u Anděla, se na WC nedostanete bez toho, abyste si objednali, protože na účtence je zapsán kód, který je nutno zadat u dveří na WC. Tento kód je ale obvykle dlouho stejný, takže když chodíte na stejném místě na WC opakovaně, stačí si kód zapamatovat. U "mekáče" v ulici Na Příkopě musíte jít do dvora, a zaplatit také 5 Kč, ale stálí zákazníci mají slevu.

Samozřejmě můžete zdarma využít i WC v obchodních centrech. Musíte ale WC najít, a sami určitě víte, že pokud jste v obchodním centru poprvé a neznáte to tam, je to větší bludiště než v Evropském parlamentu. Například u Anděla a na Floře jsou WC umístěna až nahoře, ovšem pokud nespěcháte, je to celkem přijatelná varianta.

WC můžete využít také například v Malostranské besedě, v infocentru Staroměstské radnice, nebo v podchodu vedle Smetanova nábřeží, ovšem zde vás to bude stát 10 Kč. Například na Pohořelci můžete využít také WC ukryté uvnitř reklamního stojanu. Dveře se otevřou po vhození pětikorunové mince. O něco níže, vedle Žabky, je další veřejné WC.

Dlouho bych mohl vyprávět o veřejných WC ve vestibulech stanic metra. Pochopitelně ale mám přehled jen o pánských záchodech. Na těch dámských se čistota může lišit. Začnu trasou A. V nových stanicích od Motola po Bořislavku je WC čisté, ale musíte platit 10 Kč. To samé platí i pro nově opravená WC ve stanici Můstek nebo na Hlavním nádraží, kde navíc musíte projít turniketem, a pokud máte dvacetikorunu, turniket vás pustí, ale desetikorunu už nevrátí. Nové čisté záchody jsou i na Hradčanské, kde stačí stejně jako ve většině stanic 5 Kč. V ostatních stanicích na trase A je čistota WC průměrná.

Na trase B se mohou stát noční můrou záchody u Anděla a na Palmovce. Příliš to nevoní ani na Smíchovském a Masarykově nádraží. Když budete potřebovat na WC u Anděla, doporučuji zajít raději do toho KFC, nebo do obchodního centra.

Na trase C jsou největší noční můrou WC na jižní straně, především ve stanicích Háje a Kačerov. Když ale nutně potřebujete, dá se to vydržet.

Samozřejmě jsem nepopsal a ani neznám všechna WC, která v Praze najdete, ale věřím, že vám tento článek pomůže.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Šimon Hlinovský | pátek 29.1.2016 2:26 | karma článku: 16,31 | přečteno: 1303x