Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde udělal volební štáb TOP 09 chybu?

Tak jako většinu mých přátel, mě výsledek druhého kola prezidentské volby zklamal. Jsem rád, že se můj kandidát dostal do druhého kola, pro někoho nečekaně, ale český národ bohužel tuto historickou šanci promarnil v kole druhém. Kladu si nyní otázku, co vedlo k úspěchu Miloše Zemana? Co mohl knížepán v kampani udělat lépe? Můj první článek po volbách byl psaný v návalu emocí a sklidil mnoho kritických reakcí, ale také zatím nejvyšší karmu. Tentokrát půjdu víc do hloubky, ale věřím, že si najdete čas, abyste si můj článek přečetli.

Je možná škoda, že jsem se do předvolební kampaně nezapojil už na podzim, ale až v samém závěru. Na celou předvolební kampaň budu ale celý život vzpomínat. Hlavně megakoncert na Náměstí Jiřího z Poděbrad byl skvělým zážitkem. Zúčastnilo se ho asi 10 000 lidí a moderátor během koncertu informoval i o situaci na Staroměstském náměstí, kde měli svůj koncert příznivci Miloše Zemana. Doputovala k nám informace, že na "staromáku" jsou mimo jiné také Vladimír Remek a Lubomír Štrougal. Především přítomnost Štrougala ukazuje, v jakých kruzích má Zeman podporu. Divím se, že tato skutečnost nebyla více medializována.

Znám mnoho lidí, které znechutila příliš masivní kampaň. Na spoty v televizi a v rozhlase jsme už zvyklí, dají se v případě nezájmu vypnout. Stejně tak inzeráty v tisku nebo billboardy ve městech už se staly tak běžnými, že je skoro nevnímáme. Ale mnozí příznivci Karla Schwarzenberga včetně mě tak vehementně sdíleli na facebooku tisíc volebních příspěvků denně a snažili se přesvědčovat ostatní sice dobrými, ale často špatně pochopenými argumenty, že na mnohé už to bylo moc a tak radši volit nešli. Knížepán byl všude, téměř i na toaletním papíru.

Pozitivně naopak hodnotím odznaky s knížepánem, které se v posledních týdnech staly módním doplňkem mnoha spoluobčanů. Je přece hezké dát takto nenásilně najevo svůj názor. Mám vždycky radost, když potkám někoho se stejným odznakem. Těžko byste hledali člověka, kterému by to vadilo.

Je každopádně dobře, že prezidentská volba oživila společenskou diskusi a že se mnozí začali o politiku zajímat více, než aby jen nadávali v hospodě. Je vidět, že když o něco jde, lidé se dokáží o politické dění zajímat. Všichni ale zdaleka nepochopili omezené prezidentské pravomoci, takže argumentovali i tím, že knížepán chce zvyšovat DPH, což z Hradu stejně neovlivní.

Právě provázanost s Nečasovou vládou knížepánovi bezesporu uškodila. Kdyby již před prvním, nebo alespoň před druhým kolem podal demisi, a zároveň by třeba dočasně odstoupil z čela TOP 09, od vlády by se alespoň opticky odstřihl. Samozřejmě, bylo by to jen naoko, když ve vládě předtím dva a půl roku byl. Ani jako ministr zahraničí přímo nenavrhoval nepopulární reformy, které si asi voliči v roce 2010 představovali jinak. Ale pro část voličů by to byl určitý signál, který mohl sehrát určitou roli. V případě neúspěchu by se zase po volbách mohl vrátit do vlády, a na nejbližším sněmu také do čela TOP 09.

Velká euforie po prvním kole prezidentských voleb způsobila, že dav jeho příznivců na tiskové konferenci začal zpívat státní hymnu a knížepán se k nim přidal. To bylo podle mě netaktické, protože kdyby alespoň odešel z dosahu mikrofonů, nebo by jen vzpřímeně stál, nemohli by ho odpůrci za zpěv hymny kritizovat. Mimochodem bych chtěl vědět, jak by hymnu zazpíval Zeman. Ale ten za sebe nechal zpívat Hůlku. Někteří to samozřejmě hned překroutili a začali tvrdit, že knížepán vůbec nezná slova. A už jsme jen krůček od tvrzení, že knížepán není pravý Čech, jak nám zemanovci stále podsouvali. Je to nesmysl, všichni jsme Češi, a to že žil čtyřicet let mimo republiku, přece nic neznamená. Víme, že sem patří. Mnoho států už mělo emigranta za prezidenta a nikomu to nevadilo. Jen Češi pořád věří tomu mýtu, že emigranti jsou špatní. Když už se někdo obává návratu monarchie, tak bych rád napsal, že za Rakouska nebylo zas tak špatně, jak si mnozí dnes myslí. Ale před volbami bych to raději neříkal.

S tím souvisí také pomlouvačná kampaň okolo Benešových dekretů. Jak jsem již napsal, toto téma se vytahuje vždy, když se to někomu hodí. Zemanovi se jistě hodily i hlasy pravicových extremistů a zároveň si chtěl získat na svou stranu nerozhodnuté voliče, které přesvědčoval o tom, že knížepán by mohl Benešovy dekrety prolomit a vracet majetek sudetským Němcům. Je škoda, že lidé této kampani uvěřili. Karel Schwarzenberg měl každopádně v televizní diskusi důrazněji vysvětlit, že nikdo nechce měnit minulost, že nechce vracet Němcům území ani majetek a že si jen myslí, že Benešovy dekrety jsou již překonané, což je bezpochyby pravda. Když ale řekl, že by se Benešova vláda v dnešních podmínkách ocitla v Haagu, nahrál Zemanovi na smeč. Sice to je v podstatě pravdivý výrok, ale říci to v předvolební kampani je nanejvýš netaktické. Pak už bylo pozdě na jakékoliv vyvracení toho, co bylo vyřčeno.

Schwarzenbergův volební tým měl určitě více upozorňovat na skandály Zemana a jeho vlády z dob opoziční smlouvy. Kompromitujících materiálů tady není málo a Zeman spoléhal na to, že lidé na ně už zapomněli. Dokument "Vládneme, nerušit" se sice virálně šířil po internetu, ale ne každý se k němu dostal. Tato témata měli knížepánovi příznivci více zdůrazňovat na mítincích, koncertech a setkáních.

Knížepán se měl naopak důrazně ohradit proti Zemanovu výroku o znásilňování, který mohl urazit ženy, aniž by si to uvědomily. Pokud by to kritizoval v reálném čase, mohl tak minimálně vyrovnat zaváhání s Benešovými dekrety. Knížepán se ale vyjadřuje velmi stručně a ne každý ho pochopí.

Je mi líto, že u nás volby vyhraje ten, kdo si zaplatí větší inzerát v Blesku a zveřejní v něm lži a pomluvy. Kdyby na něj Schwarzenbergův tým ve stejný den dokázal adekvátně reagovat tím, že by ve stejném deníku vyvrátil všechny pomluvy a lži a naopak pomluvil Zemana, možná by si trochu pomohl. Samozřejmě, ten předvolební inzerát v Blesku byl jen špičkou ledovce. Celá kampaň byla plná lží a pomluv. Nejvíce mě vadí, že se zneužíval nacionalistický populismus. Kdyby se argumentovalo tím, co skutečně dělá vláda, bylo by to celkem v pořádku, ač bych s tím nesouhlasil a prezidentské pravomoci jsou pořád o něčem jiném.

I tak děkuji celému volebnímu týmu a všem, kdo knížepánovi pomáhali s kampaní, i jemu samotnému, že nám aspoň na chvíli dal naději na slušného prezidenta. Když se jím nestal, může se stát v roce 2014 premiérem. A to je výzva! Proto nesmíme polevit v podpoře.

Autor: Šimon Hlinovský | úterý 29.1.2013 2:05 | karma článku: 11,52 | přečteno: 1359x
  • Další články autora

Šimon Hlinovský

Nová kniha Očima mladého aktivisty právě v předprodeji!

Protože už řadu let chodím na mnoho demonstrací, účastním se volebních kampaní nebo televizních debat, rozhodl jsem se napsat knihu a podělit se o své jedinečné zážitky a zkušenosti. Aby ale kniha vyšla, potřebuji Vaši podporu.

6.9.2020 v 16:55 | Karma: 7,56 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Dilema nerozhodnutých voličů

V minulých prezidentských volbách jsem podporoval Karla Schwarzenberga a měl jsem velkou radost, když postoupil do druhého kola. Nespočítal jsem si ale, kolik má odpůrců. Proto bylo snadné ho pomluvit a zajistit zvolení Zemana.

7.1.2018 v 22:18 | Karma: 15,41 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Jak jsme se vydali do Arény Jaromíra Soukupa

2. ledna večer vzbudila Aréna Jaromíra Soukupa na TV Barrandov řadu diskusí na internetu. Už když jsem se o chystaném pořadu dozvěděl, začal jsem zjišťovat, jestli by bylo možné se dostat přímo do studia. To se nakonec nepovedlo.

7.1.2018 v 2:53 | Karma: 42,24 | Přečteno: 12417x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Žabomyší války prezidentských kandidátů

Podle všech předpokladů Miloš Zeman vyhraje první kolo, ale je nereálné, aby získal nadpoloviční většinu. Otázkou je, kdo se mu postaví ve druhém kole. Příznivci ostatních se stále více hádají, ale tím v důsledku posilují Zemana.

30.12.2017 v 16:41 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Zeman se bojí pravdy

Zeman je velký srab, lhář a zbabělec. Jinak si nelze vysvětlit, že nechce chodit do televizních debat s ostatními kandidáty. Bojí se pravdy, protože Zeman neustále lže a překrucuje pravdu. Proto radši mluví na Barrandově.

28.12.2017 v 20:03 | Karma: 25,93 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Od 60 let jsou bez šance, míní Maláčová. Pomůže rekvalifikace, říká Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Politici to uvítali

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  17:51

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Vystudoval jsem politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Když jsem se po maturitě rozhodoval, koho volit, TOP 09 pro mě byla jasná volba. A protože nechci jen pussivně přihlížet, stal jsem se také členem této strany.

Seznam rubrik