Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dilema nerozhodnutých voličů

V minulých prezidentských volbách jsem podporoval Karla Schwarzenberga a měl jsem velkou radost, když postoupil do druhého kola. Nespočítal jsem si ale, kolik má odpůrců. Proto bylo snadné ho pomluvit a zajistit zvolení Zemana.

Dnes můžeme spekulovat o tom, že kdyby do druhého kola postoupil Jan Fischer, třeba by Miloše Zemana dokázal porazit. Já jsem před volbami Jana Fischera neměl příliš rád, protože jsem ho považoval za normalizačního kariéristu. Proto jsem byl rád, že i ve druhém kole můžu volit toho, koho považuji za nejlepšího. Přesto si myslím, že Jan Fischer by byl lepším prezidentem než Miloš Zeman. Nepodbízel by se Rusku a Číně, neurážel by různé skupiny občanů. Neschvaloval by ruskou anexi Krymu. Aspoň se můžeme domnívat, i když nikdy nemůžeme s jistotou říct, co by, kdyby.

Protože většina stran nepodpořila konkrétního kandidáta, mnoho voličů má dilema, koho volit. Zda se rozhodnout podle toho, kdo je jim nejbližší, nebo toho, kdo má šanci vyhrát. Pokud jsem volil vždy TOP 09, volil jsem minule Karla Schwarzenberga. Letos je potřeba více přemýšlet.

Letos kandiduje Miloš Zeman znovu a zdá se, že je i favoritem, navzdory mnoha kontroverzím. Z dalších kandidátů je Zemanovi blízký jen Petr Hannig, a do jisté míry ještě Jiří Hynek. Ti ale příliš velkou šanci nemají. Voliči, kteří nechtějí dalších pět let na Hradě Zemana, mají na výběr několik zajímavých kandidátů.

Mě je například blízký Marek Hilšer, kterého znám osobně, setkal jsem se s ním na mnoha akcích, a dokonce jsem mu pomohl sehnat několik podpisů k občanské kandidatuře. Nakonec nezískal 50 000 podpisů, ale navrhli ho senátoři. Jeho problémem ale je, že není zatím příliš známý. Mnoho lidí říká, že je ještě na prezidenta mladý a klidně může kandidovat třeba za pět let.

Osobně jsem poznal i Michala Horáčka, kterého jsem šel podpořit do Arény Jaromíra Soukupa, kde jsem se nakonec nedostal do studia. I Horáček by podle mě mohl být dobrým prezidentem, ovšem mnoho lidí mu nemůže přijít na jméno kvůli tomu, že byl v minulosti spojen se sázkovým byznysem.

Znám i mnoho lidí, kteří podporují Pavla Fischera nebo Mirka Topolánka. Pavel Fischer ale není příliš známý, a Mirek Topolánek má ze všech prezidentských kandidátů největší počet odpůrců. Miloše Zemana podle průzkumů nesnáší asi polovina českého národa, ale favoritem je i proto, že mnoho lidí neví, kterého kandidáta si vybrat.

Jediný kandidát, který má větší počet příznivců než odpůrců, je Jiří Drahoš. Ten je známý a oblíbený i mimo Prahu, a nesnáší ho asi jen 21 % voličů. Proto si myslím, že pokud se dostane Jiří Drahoš do druhého kola, bude mít slušnou šanci na to, že porazí stávajícího prezidenta. Čím více procent získá už v prvním kole, tím větší šanci bude mít ve druhém kole, protože pokud získá hodně procent už v prvním kole, voliči uvidí, že Zeman nemá vyhráno a má smysl jít volit i ve druhém kole. Na jiné kandidáty budou mít Zemanovi příznivci mnoho záminek ke kritice. Nepochybuji o tom, že i před druhým kolem se povede drsná negativní kampaň. Důležité bude i to, jestli ve druhém kole půjdou volit i voliči neúspěšných kandidátů, kteří nepostoupí do druhého kola. Pokud budou tito voliči frustrovaní a volit nepůjdou, nahraje to Zemanovi. Pokud ale všichni tito voliči volit půjdou, bude velká šance, že Zemana vystřídá právě Jiří Drahoš.

Nezapomeňte, že nic není předem rozhodnuto. Záleží na nás všech, jakého prezidenta budeme mít. Volit je cool a má to smysl.

Autor: Šimon Hlinovský | neděle 7.1.2018 22:18 | karma článku: 15,41 | přečteno: 1023x
  • Další články autora

Šimon Hlinovský

Nová aliance TOP 09 a LES

Tento článek nepíšu, abych dělal volební kampaň, ale pokusím se stručně vysvětlit svůj pohled na aktuální téma. Od včerejšího večera čtu mnoho reakcí na ohlášenou alianci stran TOP 09 a LES. Budu oponovat negativním reakcím.

13.7.2017 v 22:33 | Karma: 14,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Zeman nám zkazil Vánoce už počtvrté

Zeman dnes řekl, že by nám chtěl popřát radost a úsměv. Nevím jak vy, ale já bych měl největší radost, kdyby odstoupil. Podle něj skončila blbá nálada, ale já mám blbou náladu kvůli němu. Co mě v jeho projevu zvedlo ze židle?

26.12.2016 v 20:07 | Karma: 30,16 | Přečteno: 2479x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Lítačka - průvodce po pražských WC

Diskuse o nové pražské Lítačce mě inspirovaly, abych sepsal průvodce, který se může hodit nejen Pražanům, ale také návštěvníkům metropole, kteří potřebují na WC, a nevědí, kde ho najít.

29.1.2016 v 2:26 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Šimon Hlinovský

Zemanova nekonečná arogance

Miloš Zeman mi vadí nejen kvůli svým názorům, ale také tím, jakou ostudu dělá celému národu. Je únavné komentovat každý Zemanův hloupý výrok nebo trapas. Zeman totiž opakovaně uráží své odpůrce, je sprostý, a kouří tam, kde nesmí.

28.1.2016 v 0:21 | Karma: 35,39 | Přečteno: 3591x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Kdo bude příštím prezidentem?

Abych pořád jen nenadával na Zemana, často se také zamýšlím nad tím, kdo by ho měl na Pražském hradě nahradit. Až půjdeme za dva roky znovu k urnám, moje nejdůležitější podmínka je, aby nedělal českému národu ostudu ve světě.

30.12.2015 v 23:50 | Karma: 15,05 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Vystudoval jsem politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Když jsem se po maturitě rozhodoval, koho volit, TOP 09 pro mě byla jasná volba. A protože nechci jen pussivně přihlížet, stal jsem se také členem této strany.

Seznam rubrik