Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aktivní, nebo aktivistický prezident?

Miloš Zeman dával už před volbami najevo, že bude v domácí politice aktivnější, než byl Václav Klaus. Zároveň ale sám sebe charakterizuje jako eurofederalistu, takže Klausovy euroskeptické výroky jsou zřejmě minulostí. Co ale můžeme očekávat od jeho role v našem parlamentním systému?

I když se mi to nelíbí, budu se muset smířit s tím, že minimálně pět let budeme mít Zemana na Hradě. Emigrovat se kvůli tomu nechystám, i když tím mnoho lidí vyhrožuje při každých volbách. Já mám v Praze svůj domov a těžko si dovedu představit, že bych delší dobu žil někde jinde. Jako student politologie jsem se samozřejmě už mnohokrát zamyslel nad tím, co všechno může Miloš Zeman se svými omezenými pravomocemi dělat.

Česká republika, jak známo, je republika parlamentní. Prezident je hlavou státu, ale nemá významější exekutivní pravomoci. Sám může jmenovat jen bankovní radu České národní banky a udělovat milosti. Toho dokázal využít i Václav Klaus. Ke všem ostatním rozhodnutím potřebuje prezident souhlas někoho jiného, ať už je to premiér nebo vláda. Dokonce i k vyhlášení amnestie musel mít Klaus kontrasignaci premiéra.

Charater systému ale neurčuje zdaleka jen ústava. Není ani tak důležité, zda je prezident přímo volený, má tak jen pocit větší legitimity. Důležitější je pojetí systému jednotlivými politiky. Už Václav Klaus ukázal, že nechce být jen "kladačem věnců", ale naopak využíváním, a někdy až překračováním, svých pravomocí, může do domácí politiky významně promluvit. Například když odkládal podpis Lisabonské smlouvy. Prezident sice jmenuje premiéra, ale když jeho vládě poslanci nevysloví důvěru, má smůlu a musí vybrat nového. Na druhou stranu pro jmenování vlády ani ministrů nemá prezident žádnou časovou lhůtu, což se mi již řadu let zdá divné. Stejně tak se ptám, proč ministry vlastně jmenuje prezident, když je to stejně jen formální a ve skutečnosti to závisí jen na vůli premiéra?

Už během kampaně před druhým kolem přirovnal Zeman tyto volby k těm loňským ve Francii. Němečtí novináři nás zase přirovnali k Ukrajině, což bylo jistě míněno v nadsázce, ale částečně tomu rozumím. Zeman už řekl, že by co nejdřív měla skončit Nečasova vláda. Sám ale odvolat premiéra nemůže. Nebo může? Proč to ústava neříká jasně? Ukrajinský prezident z vlastní vůle mohl odvolat premiéra do roku 2004 a pak zase po roce 2010, kdy to zavedl Viktor Janukovyč. K pádu vlády Julie Tymošenkové využil přeběhlíků v parlamentu. Něco podobného by mohl udělat i Zeman. A pokud získá i ústavní většinu, může rovnou zavést poloprezidentský režim.

Pokud je prezident vůdcem parlamentní většiny, může být i v naší zemi mocnější než premiér, i když ústava zůstane stejná. Do parlamentu může příští rok proniknout i SPOZ, a hned dvě parlametní strany už budou mít na Hradě svého bývalého předsedu. KSČM Zemana podporovala také. Zeman by mohl vytvořit jakýsi "svaz pro prezidentskou většinu" a dosadit premiéra, který by byl na něm de facto závislý, a rozhodovat tak i o tom, kdo bude ve vládě.

Donedávna v Polsku kandidovali na prezidenta předsedové největších stran, což svědčilo o tom, že systém nebyl čistě parlamentní ani po roce 1997. Donald Tusk to změnil, když sám na prezidenta nekandidoval. U nás by mohlo dojít ke změně opačné, pokud by předsedové stran začali přikládat prezidentským volbám větší důležitost. Miloš Zeman už předsedou není, navíc je jeho strana neparlamentní. Kdyby byl zvolen Karel Schwarzenberg, tak by takto autoritářsky nevládl, naopak by se od své strany odstřihl. Předsedové ODS ani ČSSD na prezidenta nekandidovali.

Zajímá mě také, co se stane, pokud počet ústavních soudců klesne pod nutné minimum, což se může stát ještě letos. Soud se takto sám eliminoval už v roce 1934 v Rakousku, kde díky tomu už nikdo nemohl posuzovat zákony a Dolfussova vláda si tak mohla dělat, co chce.

Naštěstí se nebojím toho, že by se Zeman začal chovat jako Napoleon III. ve Francii a zavedl by diktaturu. Česká republika je dnes v Severoatlantické alianci, která nás chrání i před vnitřním ohrožením demokracie. Jsem rád, že u nás máme demokracii, ale bohužel s ní často neumíme zacházet. Bylo by smutné, kdyby musely do Prahy přijet tanky, aby byla demokracie obnovena.

Autor: Šimon Hlinovský | středa 30.1.2013 1:27 | karma článku: 9,15 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Šimon Hlinovský

Nová kniha Očima mladého aktivisty právě v předprodeji!

Protože už řadu let chodím na mnoho demonstrací, účastním se volebních kampaní nebo televizních debat, rozhodl jsem se napsat knihu a podělit se o své jedinečné zážitky a zkušenosti. Aby ale kniha vyšla, potřebuji Vaši podporu.

6.9.2020 v 16:55 | Karma: 7,56 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Dilema nerozhodnutých voličů

V minulých prezidentských volbách jsem podporoval Karla Schwarzenberga a měl jsem velkou radost, když postoupil do druhého kola. Nespočítal jsem si ale, kolik má odpůrců. Proto bylo snadné ho pomluvit a zajistit zvolení Zemana.

7.1.2018 v 22:18 | Karma: 15,41 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Jak jsme se vydali do Arény Jaromíra Soukupa

2. ledna večer vzbudila Aréna Jaromíra Soukupa na TV Barrandov řadu diskusí na internetu. Už když jsem se o chystaném pořadu dozvěděl, začal jsem zjišťovat, jestli by bylo možné se dostat přímo do studia. To se nakonec nepovedlo.

7.1.2018 v 2:53 | Karma: 42,24 | Přečteno: 12417x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Žabomyší války prezidentských kandidátů

Podle všech předpokladů Miloš Zeman vyhraje první kolo, ale je nereálné, aby získal nadpoloviční většinu. Otázkou je, kdo se mu postaví ve druhém kole. Příznivci ostatních se stále více hádají, ale tím v důsledku posilují Zemana.

30.12.2017 v 16:41 | Karma: 18,79 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Politika

Šimon Hlinovský

Zeman se bojí pravdy

Zeman je velký srab, lhář a zbabělec. Jinak si nelze vysvětlit, že nechce chodit do televizních debat s ostatními kandidáty. Bojí se pravdy, protože Zeman neustále lže a překrucuje pravdu. Proto radši mluví na Barrandově.

28.12.2017 v 20:03 | Karma: 25,93 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1957x
Vystudoval jsem politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Když jsem se po maturitě rozhodoval, koho volit, TOP 09 pro mě byla jasná volba. A protože nechci jen pussivně přihlížet, stal jsem se také členem této strany.

Seznam rubrik