Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

stedrik

5. 8. 2011 23:13
tak je na čase vařit pivo,

bez piva nikdo nepřežije.!!

0 0
možnosti
FH

Bouše

5. 8. 2011 23:06
Teplá i studená ...

:-)

0 0
možnosti
A.

Ahoj ...

5. 8. 2011 22:29
astronomia.cz

Přípomínky ke článkům jsou důležité. Stačilo upozornit na nedostatek a je to. Já jsem hlavně se soustředil na aktuální objev na Marsu viz. exoplanety.cz a podpořit návštěvnost. Zajímá mě meteorologie a odkaz na Canadian Ageny Space považuji za zajímavý. Hlavně část Your Martian weather report atd. Hledal jsem stručné informace o Marsu, protože z hlavy (už jsem to opoměl) to momentálně nenapíši a nebyl to hlavní náplň článku. Chtěl jsem tedy to sjednotit a umožnit kliknutím na informace o planetě. Astronomia.cz se mi zdálo jako věrohodný zdroj. Všeobecně odkaz by měl být v pořádku. Pokud trváte na tom, že tam jsou ne jenom u tlaku nepřesné (nebo špatně zformulované) informace, doporučte mi lepší a já ho vyměním. Na tomto odkazu je dobré, že je tam hodně na výběr z různých typů informací o té planetě. Lepší jsem nenalezl. Dnes už příspěvek kvůli pravidlům nebudu moci napsat. Když mi sem dáte odkaz na něco jiného, podívám se a popř. rád to vyměním. No problem. Petr Hlinomaz

0 0
možnosti
AH

alex hart

8. 8. 2011 11:03
Re: astronomia.cz

No myslím, že jsem vám napsal dole v diskusi dost podrobný rozbor, a to i včetně toho, co by tam podle mne mělo správně být. Je evidentní, že autor článku na serveru astronomia.cz udělal chyby formální, popletl jednotky a špatně formuloval třetí větu. To je zjevné. Svůj návrh na opravu jsem vám už zaslal, zde jej posílám znova více polopatisticky:  

.

OPRAVENÝ TEXT:   "... průměrný denní tlak změřený sondou Viking Lander 1 byl 680 Pa, kdežto jindy v roce byl 900 Pa. Tlak změřený sondou Viking Lander 2 byl 730 a 1080 Pa. Pro porovnání, průměrný tlak na Zemi je 100 kPa a na Marsu je tedy zhruba stejný tlak jako ve výšce 30 km na povrchem Země.... " 

.

Pak je to vše logicky konzistení a jde jen o to, ověřit ještě tlakové údaje z jiného zdroje, případně u autora na astronomia.cz.  Podrobný rozbor, jak jsem k tomu došel je v diskusi dole. Je mi divné, že to někoho netrklo už dříve. Jak s tím naložíte nechám na Vás.

0 0
možnosti
AN

TondaN

5. 8. 2011 20:26
ale

to máme s mámou radost:-):-)

0 0
možnosti
AH

alex hart

5. 8. 2011 16:29
Vážený autore

Váš blog mne velice zaujal a tak jsem logicky začal pátrat po údajích o atmosféře Marsu, a zejména tlaku té atmosféry, jelikož to nejvíce ovlivňuje chování vody a vodních par. Odskočil jsem proto na odkaz na český článek, kde jsou informace o atmosféře Marsu a nevěřil svým očím, co je tam za šílený blábol: 

CITACE Z DOPORUČENÉHO ČLÁNKU:    ... průměrný denní tlak změřený sondou Viking Lander 1 byl 680 Pa, kdežto jindy v roce byl 900 Pa. Tlak změřený sondou Viking Lander 2 byl 730 a 1080 milibarů. Pro porovnání, průměrný tlak na Zemi je 100 kPa a na Zemi je stejný tlak jako při povrchu Marsu ve výšce 30 km.

.

MOJE OTÁZKA: Tak jakej je tam teda vlastně tlak, doprdele ?  Je tam něco mezi 0,5 až 1 kPa (jak by plynulo z věty první),  nebo je tam snad 73 kPa až 108 kPa, jak by plynulo z věty druhé?  A nebo je tam tlak ješt asi tisíckrát větší než na Zemi, tj. řádově kolem 1MPa, jak by indikovala poslední věta?  Každá z těch vět dává řádově zcela odlišný výsledek.

0 0
možnosti
AH

alex hart

5. 8. 2011 16:31
Re: Vážený autore

Takž to na mne působí dojmem, že PAN AUTOR SE ASI OŽRAL JAKO PRASE A PAK ZAČAL PSÁT ODBORNÝ ČLÁNEK, ŽE?  Jen nechápu, proč nám autor blogu dává do svého blogu odkazy ke čtení takových šílených  s r a č e k.  Byl to snad autorský záměr?

0 0
možnosti
LA

Lex Aeterna

5. 8. 2011 15:43
CHápu

NASA potřebuje větší dotace, tak po šestasedmdesátýkrát našla vodu na marsu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.