Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Já nějak hlavně stále postrádám nějaký hmatatelný důkaz toho, že se opravdu otepluje. Podle nedávného článku zde na iDnesu se asi deset let už neděje vůbec nic. Takže s čím si to vlastně lámete hlavu?

0 0
možnosti
PH

Podle novinářů asi nic, ale klimatologové jasně vidí, že se jedná o jakousi stagnaci a stále bez výrazného poklesu se globální teplota udržuje vysoko. Takže takhle, máme hmatatelný důkaz, ono se totiž od během 20 stol. oteplilo a stále žijeme v teplém období, myšleno globálně pochopitelně.

0 0
možnosti
JS

V průběhu posledních dvaceti tisíc let prodělalo zemské klima zcela zásadní změnu. Obecně se dá říci, že oteplování probíhá nepřetržitě nejméně posledních deset tisíc let. Vzhledem k tomu, že měření s referenční přesností obsahu plynů v atmosféře jsou lidé schopni provádět pouze několik posledních desítek let, pak je zřejmé, že vliv člověka je v dlouhodobém horizontu vývoje klimatu naprosto nerozpoznatelný. Čili Vaše tvrzení, že "vědci jsou si více než z 90% jisti, že zhruba půlku veškerého oteplení na Zemi lze přičíst lidské aktivitě", je zcela nepodložené.

Jen pro ilustraci: Kolem roku 1475 před Kristem došlo k explozi Théry ve Středozemním moři. Šlo o sopečný výbuch, který svou silou i objemem vyvrženého materiálu a plnů nejméně stokrát překonal výbuch sopky Krakatoa v roce 1883. Pro představu – výbuch Théry odpovídal asi sto šedesát tisícům hirošimských atomovek. Exploze Théry zásadním způsobem ovlivnila klima na celé planetě na desítky let. Je nutné počítat s tím, že k takovým událostem dojde i v budoucnu a člověk nebude mít žádnou šanci jejich průběh ovlivnit. Nemá tedy žádný smysl snažit se v současnosti ovlivňovat složení atmosféry a investovat do těchto projektů obrovské prostředky, protože ani nevíme, zda na atmosféru lidé mají nějaký zásadní vliv. Je třeba zaměřit energii i prostředy úplně jiným směrem – na zabezpečení života lidí tak, aby mohli přežít i v extrémních situacích, které nám příroda nevyhnutelně připraví. Například v zimě roku 1740 byl v Praze nejméně po dobu dvou týdnů mráz asi minus čtyřicet. Jsme na něco takového dnes připraveni? Jsme připraveni na to, aby nám neumírali lidé v panelácích a nebo máme jen hromadu alternativních zdrojů energie (např. solární panely), které sice "zachraňují" atmosféru, ale pro přežití lidí jsou naprosto k ničemu?

2 0
možnosti
PH

Pane Svoboda, došlo k nedorozumění. Pohledem historie je současné oteplení (berme v úvahu trend od 50. let včetně současného teplého období se stagnací) opravdu zanedbatelné. Přeci je jasné, jak jsem to myslel. Nic z toho, co jste uvedl, neznamená, že člověk klima neovlivňuje nebo zanedbatelným způsobem. Já píšu o voze a Vy zase o koze. Přeji hezký den.

0 0
možnosti
KN

1. Žádná "teorie globálního oteplování" neexistuje.  Není žádná taková teorie dávající         testovatelné předpovědi. A pokud je dává, jsou evidentně nesprávné.

2. Tvrdit, že v dějinách planety možná (asi, snad, není to jisté) existovalo období teplejší     než dnes,  je úsměvné !

3. Po aféře zveřejněných e-mailů může klimatickému panelu důvěřovat jenom               

    zaslepenec.

1 1
možnosti
PH

1. Existuje. Dokonce, představte si, že se porovnávají modely se skutečným měřením. Ovšem, každej umí si něco najít na internetu, já mám na mysli práce s dlouhosáhlým textem o nejistotách a nějakých technických připomínek.

2. Psal jsem o Středověkém teplém období. Je naopak úsměvné srovnávat toto období se současnou, když nemáme stejně kvalitní záznamy jako z dnešní doby. Podle všeho globálně nebylo takové teplo ve Střeověkém období, jak se to pořád nafukuje.

3. Víte, důvěřovat médiím a nečestným lidem, kteří kradou a honěj se za senzacemi, může jenom .... domyslete si to.

0 0
možnosti
JC

Ná já myslel že při studiu klimatu je třeba začít s matematikou a fysikou, ne s populárně historickými knihami o historii.

0 0
možnosti
PH
  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.