Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Srovnáváte výsledky měření identických měřících stanic? 

Pakliže ne, jak kompenzujete neadekvátnost měření?  na jiném místě?

Jak kompenzujete vliv hustšího osídlení kolem měřících stanic?

Jakou chybu vykazovala měření v padesátých letech?

Není ta chyba daleko vyšší než vámi vyčíslené "oteplení" planety?

0 0
možnosti
PH

Na tom se běžně pracuje a říká se tomu homogenizace dat. Bez toho by nebylo dobré počítat globální průměrnou teplotu vzduchu. Nestandartní měření se tam do toho předpokládám nepočítá. Např. zde se o tom dobře píše: http://is.muni.cz/th/23760/prif_d/Disertace_PetrStepanek.pdf

0 0
možnosti
JM

Řekl bych, že máte pravdu, ale asi se musí taky brát zřetel na to, že se mění jak počet měřících míst, tak jejich umístění. Předpokládám, že např. před padesáti lety se průběžně neměřily teploty na Sahaře či na pólech. To asi taky zkresluje získané průměry...

0 0
možnosti
PH

Ano, dělá se homogenizace dat. Na špatně přístupných místech se málo měří, takže se to ještě doplňuje satelitním měřením. Výpočet uvedených průměrných globálních teplot není úplný. Vzhledem k výraznému oteplování na severním pólu zřejmě musíme počítat s vyšší hodnotou.

0 0
možnosti
Foto

Možná, že jsem to přehlédl, ale chtělo by to časovou řadu, jak v letech, tak v desetiletích, která by vždy ukázala odchylku teploty od předcházejího období, tedy roku či desetiletí.

0 0
možnosti
PH

Musejí se uvádět odchylky od dlouhodobého normálu, abychom znali změnu odchýlení teploty oproti jimým letem. To, co Vy chcete ukazují grafy např. s pětiletým klouzavým průmerem. Tam potom vidíte jednotlivé změny v uvedem období a můžete tak porovnávat. Graf je uveden v odkaze Nasa, podle kterého jsem zapisoval hodnoty.

0 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.