Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

chudacek.blog.idnes.cz

31. 8. 2011 11:29
V podstatě s vámi souhlasím,

i když křesťanství bych do toho nemíchal.

Lidé jsou utvářeni hlavně svými geny a prostředím v jakém vyrostli. Do jisté míry mají také svobodnou vůli, tj. mohou se do jisté míry rozhodnout, co a jak budou v dané situaci dělat. Teď vám váš článek fundamentálně napadnu: dle nejnovějších výzkumů mozku se zdá, že svobodná vůle člověka je velmi omezená. Že člověku je již v dětství do značné míry dáno, jak se bude chovat a "rozhodovat". Toto platí pro kognitivní inteligenci, lenost a pracovitost, pro sexuální orientaci, pedofilii, kriminalitu atd. My si často jen myslíme, že se svobodně rozhodujeme, ale ve skutenosti, něco nám v nás dané za nás do velké míry rozhoduje samo.

Dle mne to v jistých případech znamená, že je třeba více tolerance k jiným, neboť dělají jen to, co jim je dáno. A teď babo raď, co má společnost dělat s lidmi, kteří zbytku společnosti škodí? Do jisté míry pomáhá převýchova, kontrola a izolace. Ale jen, jak historie ukázala, do poměrně malé míry. Co dělat s tím zbytkem?

1 0
možnosti
O

oslik

31. 8. 2011 11:44
Re: V podstatě s vámi souhlasím,

:-) Křesťanství jsem použil spíš jako provokatvní zástěrku. Souhlasím s tím, že svobodná vůle je dosti omezená. Proto lenoch musí mít na výběr pouze ze dvou možností - buďto se bude snažit, nebo zemře hlady. Hlad vykoná své a druhou volbu lenoch obvykle zavrhne. A kdo bude chtít první volbu obejít nějakým nelegálním způsobem obživy, pak musí být izolován. Rozhodně nevidím jako možnost cpát mu obživu za nic, protože pak své líné geny předává dál a problém se jen zvětšuje.

0 0
možnosti
K

kaktusak

31. 8. 2011 0:15
Může za to odklon od socialismu

Právě socialismus dokáže potírat příživníky. Naproti tomu dnes každý vidí, že práce se nevyplácí, že nejlépe se mají paraziti, takže to je silně demotivující.

0 0
možnosti
PK

dolch

31. 8. 2011 0:20
Re: Může za to odklon od socialismu

To sice máte na jednu stranu pravdu, na druhou ovšem je trochu blbý, že při tom potírání to odnesou i nepříživníci, neboť když se kácí les, musí lítat třísky. Takže děkuji, toto řešení už jsem jednou zažil praktikovat na vlastní kůži a nepřijde mi jako nějak extra dobré.

0 0
možnosti

dva mraky

30. 8. 2011 23:57
nejenom úpadek křesťanství

Ale i kapitalismus začíná nějak trávit sám sebe. Média musí propagovat konzum aby lidé utráceli a udržovali kola ekonomiky v chodu. Takže díky tomu je všude reklama v reklamě jsou všichni šťastní nic nedělají a konzumují. Pak je spousta pořadů o úspěšných a bohatých a ti jsou preznetováni jak hrají golf a plaví se na jachtách. Pak následuje masívní kampaň z peněžního průmyslu kde se dozvíme že jeině investováním normální člověk vydělává. A nakonec se ve zprávách dozvíme kdo si zase bez práce nakradl.  Na jakou pod takovým mediálním tlakem může mít práce prestiž

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

30. 8. 2011 21:35
souhlas

Od zvířat nád odlišuje to, že jsme schopni pocmct těm, co se o sebe postarat nemůžou - dětem, nemocným, lidem po úraze. Omezeně starým (omezeně proto, že se měli i sami přičinit během života, abys e zajistili na stáří). Lidem, co pracovali, dát dočadnou pomoc, než si najdou jiné zaměstnání. Kdo dělat nechce, je parazitem - nemá mít nárok na nic. Je to jeho volba, měli bysme ji respektovat.... ale on by měl respektovat, že naše volba je mu nic nedávat.

1 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

30. 8. 2011 22:01
Re: souhlas

promiňte ale to nás od zvířat neodlišuje... obecně ty zvířata velice podceňujete

Pokud medvěd nachytá nějaké ryby a přijde starý medvěd který se ani nepokusí je krást (čistě proto že toho už fyzicky není kvůli věku schopen) tak POKUD MÁ SÁM DOST (řekněme že už má nějakou tukovou rezervu) tak ho nechá ten mladý nažrat.

Stejně tak smečky vlků krmí své zraněné a staré... Ovšem také jen pokud mají sami dost na to aby živili vlastní mláďata a přežili ti schopní lovit. Ti zranění a nemocní jsou živeni i mezi zvířaty pokud to podmínky dovolují.

Ovšem u lidstva je situace jiná... nás stát nutí se dělit se ikdyž člověk sám vydělává málo a stěží je schopen si vytvořit vlastní rezervy. Kromě toho i v přírodě staří vlci například chrání mláďata když mladí loví. (Přeci jen ochránit vlčata proti lišce je snažší než lovit jelena).

Skoro bych řekl že valná většina zvířat se chová podstatně racionálněji než lidstvo...

1 0
možnosti
PK

dolch

30. 8. 2011 20:59
Co to?

Co to tam máš zase za fotku?

0 0
možnosti
O

oslik

30. 8. 2011 21:00
Re: Co to?

To je moje pravé já.

0 0
možnosti
VV

vladik31

30. 8. 2011 20:53
AMEN

..odvrácení této společnosti od Biblických pravd k démonickému humanismu vede k rozkladu společnosti ve všech oblastech...

0 0
možnosti
F

Faustino

30. 8. 2011 20:36
Kteří lenoši?

Myslíte Romy? Ti jsou naopak křesťané, prakticky všichni katolíci. A podle Ježíšových slov žijí:

Mt 6,25 Proto vám pravím: Nemějte starost o svůj život, co budete jíst, ani o tělo, co budete mít na sebe. Což není život víc než pokrm a tělo víc než oděv?

Pohleďte na nebeské ptactvo: neseje, nežne, nesklízí do stodol, a přece je váš nebeský Otec živí. Což vy nejste o mnoho cennější? Kdo z vás může o jedinou píď prodloužit svůj život, bude-li se znepokojovat? A o oděv proč si děláte starosti? Podívejte se na polní lilie, jak rostou: nepracují, nepředou – a pravím vám, že ani Šalomoun v celé své nádheře nebyl tak oděn jako jedna z nich. Jestliže tedy Bůh tak obléká polní trávu, která tu dnes je a zítra bude hozena do pece, neobleče tím spíše vás, malověrní?

Nemějte tedy starost a neříkejte: Co budeme jíst? Co budeme pít? Co si budeme oblékat? Po tom všem se shánějí pohané. Váš nebeský Otec přece ví, že to všechno potřebujete.

0 0
možnosti
  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,47
  • Průměrná čtenost 2078x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli