Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

To není dojem, to je fakt !

Už jen ta skutečnost, že ministr financí Stanjura konečně přiznal, že jím připravený rozpočet je nereálný a se zvýšením penzí, podle platného zákona vůbec v rozpočtu nepočítal ( ač jej na to opozice upozorňovala ) - a proto se musí zákonem stanovená valorizace nevyplatit !

;-(

2 0
možnosti
ZH

Zákonem stanovená valorizace nezohledňuje skutečnost, že příjmy plátců rostou pomaleji než inflace. Tedy se logicky rozevírají nůžky mezi požadavky na výplaty důchodů a možnostmi výběru na důchodový účet.

Magoři jsou na obou stranách - jak v koalici, tak i v opozici. To co blebtá například Schillerová je naprostá tragédie.

0 0
možnosti
Foto

Vlády se musí co nejrychleji zamyslet nad tím, jak zahájit postupné oddělení důchodu od státu. Důchod se musí stát záležitostí jedince a jeho rodiny.

4 4
možnosti
ZH

Průběžný systém je zatím to nejlepší, co lidi v této věci vymysleli. Ale je třeba být pružnější ve změně vah systému. Pokud se vrátíme k jedinci a rodině, zemře mnoho lidí v chudobě, jako tomu bylo dříve. Dále by to bránilo mnohým v mobilitě, třeba za prací. Důsledkem by opět byla nějaká forma chudoby.

4 0
možnosti
TB

Já považuju za nemravné, pokud je někdo v důchodu delší dobu, než po jakou do systému přispíval.

Zdroj: https://hlinka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=798655

No jo, ale co má ten, kdo se náhodou dožije třeba 95 let dělat? Má říct jako sorry, už mi žádný důchod nedávejte, panu Hlinkovi to připadá jako nemravnost? ;-)

4 1
možnosti
ZH

Hm, myslel jsem si, že někdo s takovým "nápadem" přijde. S tímto nenaděláme nic. Ale lze udělat něco s tím, aby se takové případy opakovaly v budoucnu co nejméně.

1 0
možnosti
JK

Pane Hlinko, ještě mne napadl takový příměr - proč se vlastně nezrobotizuje kompletně celé školství? Vždyť učební osnovy jsou známé - a celý proces je přece ten, děcka a studenti se něco naučí a to se pak přezkouší a pak se o tom vydá certoš/vysvědčení. Děcka co jdou do první třídy - tak všechny už umí nějak mluvit, že je to tak? Tzn. není žádný problém provozovat výukové programy, které děti naučí i psát. A takhle bych mohl pokračovat.... Až k doktorskému studiu, a k celoživotnímu vzdělávání /tam už to tak často vlastně je, že?/ - - - Ušetřili bychom všechny zaměstnance ve školství. I ty obědy by mohly být vyráběny hromadně na robotizovaných linkách a doručovány pomocí dronů dětem domu ke snězení..... Takhle by se dalo pokračovat, mám si vzít na paškál nějakou další skupinu zaměstnanců? - - - - Jasně, je to celé nesmysl. Člověk je tvor společenský, ne robotický. Samozřejmě, že hlavní úloha školy je socializační, o ty znalosti tam fakticky zase až tak moc nejde, že je to tak? Takže jakápak robotizace..... přitom nic není tak snadno robotizovatelné jako je školství. A takhle je to se vším. I s tou vírou, že dobře napsaný zdroják je šém, co vyřeší všechny problémy, co jich jen lidi mají.

0 0
možnosti
ZH

Hm, robotický učitel je ještě složitější problém než robotický řidič, který například musí umět rozpoznat hromadu listí od ležícího člověka. :-) Zatím ještě nejsou dostatečně spolehliví ani ti řidiči.

1 0
možnosti
Foto

V kapitalismu mluvit o morálce může jen zabedněnec. Jde jen o prachy a těch je dost. Jen se špatně hospodaří a krade.

0 2
možnosti
ZH

Jasně, a proto nejvíc blokují veškeré možné změny právě socialisti a populisti?

2 0
možnosti
JK

Pane Hlinko dobrý článek mířící na podstatu věci. Jenom s tou automatizací a robotizací si nejsem tak jistý. Ona všechna pracoviště nejsou ve stylu montáže karoserií v automobilce. Ba dokonce spousta činností v údržbě atd. není robotizovatelná vůbec /robot, co opraví splachovačku? Všiml jste si, že v letech cca 2015 - 2018 byl strašlivý boom vývoje samořidících aut? A kde ta auta jsou, mohl bych je vidět? Nebyl to tak náhodou z pohledu automobilek zoufalý provar? A o kolik je těžší řídit auto, nežli opravit splachovačku?/. - - - Velmi se obávám, že i při robotizaci a automatizaci všeho možného bude stejně nedostatek lidí - k péči o přestárlé. Už jenom jak kapacitně narostou požadavky na lékařskou péči.... Nemyslím si, že by tak zásadní biologický jev, jako je zhroucení struktury populace (o nic jiného se nejedná, nemalujme si věci na růžovo), měl jakékoliv, natož pak snadné technické řešení. Přírodní řešení přitom existuje - staří lidé budou odkázáni na péči svých potomků. Kdo je nemá, či mu péči neposkytnou - zemře předčasně. Hladem, špínou, na banální úraz - tak jak to bylo ve středověku. A jak je to i teď - stačí se podívat na lidi, co živoří na ulici. Oni jsou přesně v tom modelu - nemají blízké, co by jim ve slabosti a ve stáří poskytli podporu. Mladý bezdomovec to tak nějak zdravotně dává, starý zemře na banální sepsi. Kolik už jsem toho tady po Brně viděl, za těch 25 let. Na dlouhý vyprávění by to bylo. Zdravím Vás - a díky za veskrze pozitivní článek. Alespoň někdo je optimista.

2 0
možnosti
PS

P21e20t22r 60S11i63m56a

27. 2. 2023 10:51

Panecku to je blabol ;-D..Cela mlada republika plna programatoru ..jen budete zit po krk v lejnech .vono se to vasnosto samo neuklidi ..budete mit hlad ..jake prekvapeni ani to obili se tak nejak samo nezaseje .nesklidi nenamele mouka a neupece rohlik a budete se divit ani roboti to nedovezou na prodejnu .. misto masa budete zvykat kozeny pasek ..ano tomu prasatku tez nekdo musi pomoci na svet ..pekne ho vykrmit a zase mu pomoci do jitrnic a rizku ..a verte nebo ne programatori to nebudou .. Kdyby bylo tolik pokryvacu -zedniku -instalateru -mechaniku obecne jako je programatoru? bydleni by stalo polovicku co ted ..a mladi lide by misto cumeni na sklo delali po vecerech danove platce aby bylo na ty duchody ..misto toho vlada dela vse aby se nerodili deti ..budouci danovi platci a sponzori budoucich duchodu . mohu vas ubezpecit na vlastni zkusenost ze mozkova unava je opravdu prochazkou ruzovou zahradou oproti znicenym kloubum bolavym zadum a trismenem provozu ..a je zcela jedno ve veku nad 55 jakou to mate lehkou manualni praci ..prace je od slova pracovat ..zamestnani je dochazet nekam kde mas zidli ..sakra rozdil .a pokud budou mit vsichni zamestnani -kdo bude prosim na ty zamestnance pracovat? ;-D

7 2
možnosti

Tipl bych si, že autor měl spíš na mysli vlhké představy některých dnešních mladých, živit se jako youtuber nebo influencer. Oproti tomu je programátořina poctivé řemeslo jako každé jiné.

5 0
možnosti
DS

Problém není jen na konci kariéry, ale převážně na začátku. V roce 1981 šlo na yvsoké školy 11,9% studentů, zbytek šel nejpozději v 19 letech pracovat. Spousta z nich hned v 18, zejména proto, že se zkrátila povinná školní docházka na 8 let. Vysokoškoláci končili ve 22-23 letech.

Dnes jsme na 18% studujících vysokých škol + řada dalších studujících různé vyššé odborné školy, z nich 30% ve věku 25+ . Základní škola se bez rozumného důvodu prodloužila na 9 let a odklad nástupu do první třídy je zcela běžná věc.

Když se začíná pracovat v průměru o 3-5 let později, musí se také o 3-5 let déle chodit do práce. Že dnes odcházejí do důchodu ti, kteří začali pracovat v 18. No, měli poslat dřív do práce své děti. :-)

2 0
možnosti
Foto

Stát potřebuje vyždímat z lidí co nejvíce peněz, ber kde ber; ta Ukrajina něco stojí. Stejně jako obludná energetická politika.

5 8
možnosti
ZH

;-D Ukrajina fakt není tím hlavním problémem. Taky jeden z faulů.

6 1
možnosti
RH

R18e38n89é 93H82a48l43l21a

27. 2. 2023 7:53

Autor při návrhu posuzování individuálního zdravotního stavu nepočítá s typickou českou vyčuraností. Já osobně znám pár osob,pro které je doslova životní náplní,jak se dostat k invalidnímu důchodu po padesátce a jsou ochotni udělat cokoliv.

3 1
možnosti
ZH

Počítá. Přečtěte si blog ještě jednou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli