Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

martini pink

25. 1. 2012 17:29
Nechci zadny paskvil

a tak zde predkladam po kratkem uvazeni nekolik namitek. Takova listina musi byt dobre promyslena, vystizna, bez dvojsmyslu, protireceni si.

Clanek 1, 1. veta / bych opravila: Lide jsou svobodni a rovni v pravech. Dustojnost je nedotknutelna.

Clanek 1,  3. veta: "Kdo se svevolne a bezduvodne vyhyba plneni povinnosti, prichazi i o prislusna prava." Nesouhlasim. Zakladni prava a svobody se takhle podminovat nedaji. Ma to znamenat, ze kdyz se nebudu chovat dustojne, bude mi odepreno pravo na dustojnost?

Clanek 3 (3) !: "Nikomu nesmi byt zpusobena ujma na pravech pro uplatnovani jeho zakladnich prav a svobod, za predpokladu, ze plni sve povinnosti". To je protikladna veta. Podle meho chapani ruzne povinnosti, jsou li dostatecne konkretizovany, casto urcitou ujmu (zasah do) techto prav zpusobi.

0 0
možnosti
MP

martini pink

25. 1. 2012 17:56
Re: Nechci zadny paskvil

Clanky 5, 6, 10: Dam priklad: umele preruseni tehotenstvi: muze byt zachovano pravo na lidskou dustojnost ve stretu povinneho zastupce s povinnosti respektovat zivot ostatnich aniz by to neodporovalo clanku 3 (3)? To nedava smysl. Spis vyjadreni programu, heslo, dobre mravy, ale pracovat se s tim neda.

Clanek 12 (1):

"Obydli je nedotknutelne.."  Tady by bylo na miste, kdyby zakonodarce zminil,kdy (napr k zabraneni nehod) a jak (nejlepe zakonem) je mozne za urcitych okolnosti prislusniky statni moci do bytu vstoupit. Ale to neudelal.Misto toho dukladne rozvinul platnost zakladnich prav a svobod na civilne-pravnim poli.

0 0
možnosti
JV

jafava

25. 1. 2012 13:37
Hezký!!!

0 0
možnosti
DD

medved.007

25. 1. 2012 13:16
daně

Chybí mi tam třeba položka daně a "daně" (sociální, zdravotní, silniční, ...). Něco jako Občan má právo využívat služby a infrastrukturu státu. Občan má povinnost přispívat na toto ze svého výdělku, jež je tím umožněn. Stát má povinnost svou službu a infrastrukturu udržovat a rozvíjet dle potřeb občanů jako řádný hospodář. Pokud Občan nebude ze svého výdělku přispívat, nebude mít možnost využívat služeb státu (silnice, hasiči, policie, lékaři, veřejné osvětlení,..). Pokud odpovědné osoby, zastupující stát, nebudou plnit svou povinnost řádného hospodáře, přijdou o toto a o možnost využívat služeb státu.

0 0
možnosti
C

carolusI

24. 1. 2012 23:14
Nevymýšlejte ptákoviny

Čím víc paragrafů tím hůř.  Normálnímu člověku stačí desatero. Pokud ho dodržuje, nemá nikdo právo mu do života krafat. Zatím všechny pokusy o vylepšování se obrací proti nám.

0 0
možnosti
L

Luanne

24. 1. 2012 21:42
V ideálnom svete

by to takto nejako malo byť.

0 0
možnosti
MK

Mama Kami

24. 1. 2012 21:32
Jste vedle jak ta jedle

Člověk se rodí jako svobodná bytost. Postupem času je spoutáván pravidly. Musíš se zapsat na matrice. Musíš se zaregistrovat u pojišťovny. Musíš se nechat kontrolovat lékařem. Musíš si nechat do těla napíchat látky, o nichž nemáš právo nic vědět. Musíš do školky. Alespoň na rok. Musíš do školy. Musíš poslouchat učitelku (rodiče nemusíš, ty můžeš udat na sociálku). Musíš splnit povinnou desetiletou školní docházku... Doufám, že nemusím pokračovat.

Naproti tomu si představte narodit se někde v divočině. Třeba v kmeni Pygmejů.

Narodí se rodičům, kteří aby je uživili, dělají, co je třeba. Farmaří, loví. Dítě roste a vyvíjí se. Dělá první krůčky, učí se základním hygienickým pravidlům, učí se znát přírodu, vše co je nezbytné k přežití. Pomáhá rodičům i členům kmene přiměřeně své vyspělosti. Kmen rozhodne podle jeho schopností, v čem bude spočívat jeho role v kmeni.

Kdo z těchto dvou hypotetických bytostí je více svobodný?

Myslíte si, že u nás je možno si svobodně zvolit způsob života?

2 0
možnosti
O

oslik

24. 1. 2012 23:38
Re: Jste vedle jak ta jedle

Kdo je více svobodný? Jak v čem. Fakticky ani jeden, protože mimo společnost oba zajdou a ve společnosti oba podléhají dlouhé řadě pravidel.

0 0
možnosti
JV

Žadatel

24. 1. 2012 19:11
Článek 32

5) Rodiče, kteří pečují o děti, mají právo na pomoc státu.

Tohle ustanovení čl. 32 není nic nového. Jen jsem zvědav, kdy budou rodiče, kterým je třeba 75 roků, brát přídavky na děti ve věku 50 let. Mám samozřejmě na mysli padesátileté nezaměstnané děti, které splnily všechny povinnosti uchazeče o zaměstnání a jsou v hmotné nouzi.

A teď mudrujte asociálové.;-D

0 0
možnosti
N

nekom

24. 1. 2012 18:34
Nechte se poučit

třeba od spolku Romea, jak to s těmi právy má být..., to vědí úplně přesně...! Ale o nějakých povinnostech se tam ani nezmiňujte, nebo budete multikulturně obohacen o ránu mačetou po hlavě... a ochuzen o šrajtofli, mobil, cennosti... a třeba i zuby...!;-)

0 0
možnosti
O

oslik

24. 1. 2012 18:35
Re: Nechte se poučit

Nechápu, proč vzpomínáte zrovna Romy?

;-D

0 0
možnosti