Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Pane Hlinko,

rozumím Vašemu rozhořčení nad neupřímností a snahou o provokativní, lež už běžné termíny mnohých novinářů, kteří o byznysu s prostitucí hovoří jako o "obchodu s bílým masem".

V této smutné záležitosti si přesto dovoluji podotknout, že onen výraz "bílé maso", byť jakkoli odporný, nemá s barvou kůže co do činění. Jdeme-li na to etymologicky, je to slovo "bílý" dáno místo "lidský". Jinak řečeno, "bílý" je tedy v tomto smyslu odlišující se od zvířete, zvláště je-li přidáno to slovo "maso".

Hovořit o jakýchkoli lidech jako o mase je odporné. V současné společnosti háklivé na jakýkoli náznak rasismu bych si dovolil tvrdit, že tento výraz jde ještě mnohem dál, než jdou různé rasistické výkřiky na sociálních sítích, a přece si novináři ve výrazu "obchod s bílým masem" libují a kdejaký rasistický výkřik opilého strejce na Facebooku je naopak přivede do spravedlivého rozhořčení.

Netuším proč novináři hovoří o tomto tématu jako o "obchodu s bílým masem".

Hovoří-li o tom vůbec spolu lidé mezi sebou, řeknou zkrátka "prostituce".

Ovšem výrazem "bílo maso" je jakákoli lidská bytost degradována na to nějaké - jakékoli, a ale prostě "maso".

Rozhodně přitom nezáleží na tom, zda se hovoří zrovna o ženě, která si prostitucí vydělává na živobytí dobrovolně, nebo z donucení. Není snad jakákoli prostitutka člověk?

Mimochodem, jak nazvat klienty prostitutek? Zkažené maso?

1 0
možnosti
ZH

Já vím, co se tím myslí. Ale když je tu světové tažení pro odstraňování "nevhodných" termínů, tento by měl být na řadě jako první. Protože tento opravdu nevhodný je, velmi nevhodný, narozdíl od vozíčkáře, slepce, černocha, ženy atp.

0 0
možnosti
  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,48
  • Průměrná čtenost 2076x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli