Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

QT48

17. 12. 2010 14:55
Ano, v socialismu se takto pracovalo, dnes

sice makáme, ale ve výsledku je to stejné. Stačí mít otevřené oči v super a hypermarketech - kolik zbytečností, braků, kýčů, nesmyslů se dnes produkuje. O kvalitě řemeslné práce radši ani slovo. Platit za nicnedělání je hospodárnější, než k tomu ničit přírodní zdroje a mrhat materiálem.

0 0
možnosti

jozko skocdopole

17. 12. 2010 11:47
Ano, vsechno je dneska lepsi,

akorat ze nemam na najem a na jidlo. A to dru od rana do vecera a nemam zadny dluh ...

0 0
možnosti

sirisiri

17. 12. 2010 17:07
Re: Ano, vsechno je dneska lepsi,

Musíte šíleně dřít od rána do večera, když máte v poledne čas pročítat blogy...

0 0
možnosti

pitbulek

15. 12. 2010 18:38
Jak se žilo a pracovalo za bolševika

už mě nebaví číst názory jak to tady bylo úplně špatný a přitom tento vývoj nepostrádá logiku vývoje kterým se naše společnost ubírala od ranného kapitalismu přes socialismu až po návrat ke kapitalismu jediným problémem jsou fakt češi protože tento národ je národem zlodějů, kontrolorů funkcionářů a sem tam nějakých muzikantů a když se ohlédnu trochu do historie tak češi vždycky někoho zradili, podvedli , okradli i zavraždili podle mě nečjsme národem který by měl být svobodný a vždycky by měl mít nad sebou bič ( VY všichni mě taky )

0 0
možnosti

komentator-1

16. 12. 2010 9:35
Re: Jak se žilo a pracovalo za bolševika

a obtěžoval jste se nahlédnout i do historií jiných národů? Češi se jako národ mají co stydět stejně, jako všechny národy ostatní. To, že je nás málo a ještě k tomu žijeme blízko Rusku je holt reálie.

Je smutné, že Vy sám se cítíte jako zloděj, kontrolor, funkcionář a mizerný muzikant s potenciálem zrady, podvodu, krádeže či vraždy. To je ovšem Váš problém a je zbytečné cejchovat takto drtivou většinu slušných lidí, kteří u nás žijí.

0 0
možnosti

janacz

15. 12. 2010 13:03
A ze všeho nejlepší-

Bigáda socialistické práce, socialistické závazky a politické školení. 8-o

0 0
možnosti

boubín3

16. 12. 2010 14:19
Re: A ze všeho nejlepší-

A odpor uvědomělé veřejnosti proti máničkám, a jiným propagátorům západního způsobu života:-/

0 0
možnosti

padavka

14. 12. 2010 4:53
co me nejvic stvalo

bylo, ze do me pracovni odpovednosti kecal kdokoliv co prisel ze schuze KSC chytry jak radio, dulezity jeste vic. Vyhodit to neslo a tak aspon fungovalo doporuceni zavirat dvere z druhe strany. Z tehle se potom po revoluci stali majitele zavodu a to me stve taky a tak se nic nezmenilo, porad se prasi za kocarem.

0 0
možnosti

menesis

13. 12. 2010 23:50
jak kdo

Kdo makal v ukole nemel duvod se flakat.

0 0
možnosti

honda_mrkos_pajdusakova

13. 12. 2010 15:04
Jak se žilo, pracovalo...

Stálo to za vyliž, většinou... Jediná krása na tom byla, že jsme byli mladý.

Jinak ovšem nemějte moc velké iluze, dneska to na státním vypadá stále dost podobně (jak kde, samozřejmě, a na co je kdo zvyklý). Nadnárodní korporace zase mají tu zvláštnost, že se tam sice nesmíte flákat (to si pečlivě ohlídají), ale fakt, že je někdo pitomej jako troky se lehce opomine. U leckterého pana ředitele je důležité, zda má drahý oblek, drahé auto, drahou sekretářku a to, že v hlavě má nastláno je jaksi podružné...

0 0
možnosti

Astaroth

15. 12. 2010 15:09
Re: Jak se žilo, pracovalo...

Za totace se udajne sebekritice museli podrobit v 50. letech jen zradci pred popravou a v 70.-80. uz jen lehce pomyleni soudruzi, kterym bylo pak povoleno pokracovat v kariere na mene vynosnych postech. Po delnicich a pracujici inteligenci nikdo zadnou sebekritiku nechtel.

Dnes v korporacich jsou zamestnanci obtezovani ruznymi self-review pitomostmi dnes a denne. Rikam - je to horsi nez za komunismu!

0 0
možnosti

Lájosz Bács, sponzor ODS

13. 12. 2010 14:44
Závidím vám pane Hlinka,

vy si s tím bolševikem vystačíte až do smrti. Nemusíte se vzdělávat, studovat, zdokonalovat se. Stačí vám stát na místě až do doby než se rozložíte na prvočástice. R^

0 0
možnosti

peetan

13. 12. 2010 13:57
to není o bolševiku, ale ...

vážený pane, také jsem vysedával za konzolí sálového počítače a z dlouhé chvíle "koukal" pánům programátorům "pod ruce", ze začátku drobné úpravy, aby programy z hlediska obsluhy běžely snadněji a intuitivněji (to pomohlo zejména nováčkům), posléze došlo i na nějaké samostatné prográmky. Kolegové programátoři se určitě neflákali - to nebyla otázka komunistů, ale šéfa VS , který prostě neměl rád, když lidé nic nedělají nebo dělají nesmysly. A podívejte se dnes kolem sebe - kolik lidí nic neděllá nebo jen překládá něco zleva doprava. Takže bych to nespojoval s bolševikem, ale pouze s neschopnými firmami, institucemi, manažery, vedoucími ....

0 0
možnosti

oslik

13. 12. 2010 14:38
Re: to není o bolševiku, ale ...

Jednalo se o systémovou chybu bolševismu, protože zde chyběla dostatečně silná motivace k práci, a to napříč celým systémem. Všude tam, kde byly tarifní mzdy a zanedbatelné nebo žádné osobní ohodnocení. A je už zcela lhostejné, zda se to dotklo posledního makáče, nebo šéfa, kterému nestálo za to se rozčilovat kvůli pár korunám.

Samozřejmě, že i dnes jsou takové firmy, to v článku nijak nepopírám. Obecně je však motivace k práci mnohem silnější, než tehdy. A to jednoduše proto, že soukromník není pověšen na přerozdělování ze státního rozpoču (odkud šly mzdy tehdá), ale na tom, co si skutečně svou prací vydělá.

0 0
možnosti

cover72

12. 12. 2010 17:10
Autore: dnes to není o tolik jiné

Čistě náhodou dělám také na sálových počítačích a po pravdě - ono se to tolik nezměnilo. Pokud totiž není akutní problém, všichni lidé musí počkat, až dojede ten který job (nebo nastane chyba)... Takže sedí a řeší resty. A pokud resty nejsou, tak sedí, kecají, programují pro zábavu nebo brouzdají. Já si například takto ve "volném nevolném čase" naprogramoval generátor JCL jobů, což mi ve výsledku ušetřilo čas strávený na konzoli, díky čemuž mám *ještě více volného-nevolného času*.

Ergo - vaše zkušenosti z větší části nevyplývají z komunismu, ale prostě z principu práce na sálových počítačích, které si vynucují velkou obsluhu, ale mají z principu své činnosti "nárazovou" pracovní dobu stylem "30 minut nic a pak honem, honem".

Což samozřejmě není obhajoba komunismu a jeho centrálního plánování a umělé zaměstnanosti - jen mainframy nejsou zrovna příkladem, na kterém by se to dalo tak báječně demonstrovat.

0 0
možnosti

oslik

12. 12. 2010 18:16
Re: Autore: dnes to není o tolik jiné

No, já nepsal o logistice provozu na sálových počítačích, ale o absurditě toho, že mě platili několik měsíců vlastně za nic. Stačilo se tvářit, že pracuju, případně něco drobného opravdu udělat, a byl klid. Já se učil, o čemž věděli a tolerovali to, ale z dnešního pohledu to stejně považuju za nepochopitelné a absurdní. Když je vidět, že člověk má zájem, někdo si s ním třeba i sedne a dá mu nalejvárnu. A pak se musí makat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 472
  • Celková karma 24,47
  • Průměrná čtenost 2078x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli