Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci si doma vařit pivo - jak začít?

Každý, kdo si zahrává s touto myšlenkou, potřebuje dostatek informací, aby zmenšil počet chyb a tedy i omezil marné náklady. Informací lze dnes nalézt už dost, ale každá zkušenost navíc se počítá. Článek bude tentokrát dlouhý.

Nejlepší je samozřejmě zúčastnit se vaření piva s někým zkušeným, případně si lze zaplatit nějaké kurzy pořádané profesionálními sládky. Pokud to z nějakého důvodu nejde, nebo se prostě jen nechce, je možné sesbírat sdílené zkušenosti jiných lidí a pak si sám projít strastiplnou cestu pokusů a omylů. Zde popíšu své osobní zkušenosti, poznatky a chyby.

Domácí vaření piva je velmi kvalitní koníček pro stárnoucí pány, kterým vylétli potomci z hnízda a uvolnili tak prostor pro jinou zábavu.

Varování: v žádném případě následující text nepovažujte za výukový ani autoritativní článek, může obsahovat vážné chyby!

Než se vůbec do něčeho pustíte, ověřte si v nějakém malém pivovaru (nebo ještě lépe u známého domovařiče), že dobře snášíte nefiltrované a nepasterizované pivo. Tedy, že po něm nemáte žádné zažívací potíže, a hlavně že vám chutná. Filtrovaný a pasterizovaný "prazdroj" sice doma můžete vyrobit také, ale s takovými náklady, že je lepší si koupit průmyslově vyrobené pivo.

Já kdysi viděl reklamu na tlakový válec (5 litrů), do kterého se nasypaly předpřipravené suroviny, kvasnice a dolila voda. To se zavřelo, uložilo do lednice a nechalo ležet asi tři týdny. Mou touhu si pořídit tento pivováreček utnula manželka, že ten krám bude v lednici překážet a tedy z domácího piva nic nebude. Tak jsem se s ní rozvedl. Co s takovou ženou, že?

To mi později pomohlo, protože jsem se mohl víc rozmáchnout a začít uvažovat o opravdickém vaření. Za opravdické vaření považuji, ze začínám se sladem, chmelem a kvasnicemi, které koupím. Svůj slad nevyrábím, protože to doma nedám v kvalitě, jakou chci. Ale někteří domovarníci se nebojí ani toho.

Nejprve je třeba změřit prostor, který máte k dispozici pro svůj pivovar. Pokud bydlíte v 5 lidech v garsonce, rovnou na domácí vaření zapomeňte. Pokud v ní jste sám, máte šanci. Máte-li vlastní větší sklep s odtokovým kanálkem v podlaze, můžete se dost rozmáchnout.

Dále je třeba si ujasnit, kolik piva vlastně chcete vařit. Můžu říct, že jestli vaříte 5 nebo 50 litrů, práce kolem toho je téměř stejně. Tedy se vyplatí vařit větší množství a méně často. Počítejte s tím, že pivo může kvasit déle než týden, tedy cyklus vaření může být ob týden (pokud nejste v důchodu, protože na vaření potřebujete celý den). Dále závisí na tom, kolik piva vypijete. I když jste skoro abstinent a dáte si jedno k večeři a o víkendu další k obědu, je to za dva týdny 18 piv, tedy skoro 10 litrů. Máte-li doma pomocníka na pití nebo občas přijdou kamarádi, pak budete většinou na suchu nebo na lahváčích. Brrr. 10 litrů nemá smysl vařit, leda že byste chtěli vypadat jako snob.

Dalším faktorem je, jakou máte sílu. 20 litrů lze celkem v pohodě zvládnout v jednom muži a várka se vám vejde do obyčejné lednice. 50 litrů už neuzvednu a dalšího pomocníka nemám, takže bych musel přikupovat přečerpávací zařízení. Každý další vehement navíc znamená kromě nákladů další riziko kontaminace piva a tedy i víc pucování.

Začněme těmi nejhoršími podmínkami - tedy bytem. Můžete si pořídit jen takové vybavení, které jste schopni umýt ve vaně (nebo sprcháči). Rozměry jsou tedy v tomto případě klíčové. V těchto podmínkách je cca 20litrová várka maximem. Počítejte také s tím, že někde bude uložené vybavení pro vaření plus suroviny (proč kupovat draze slad pro jednotlivé vaření, když si můžete koupit výrazně levněji celý pytel?). Dále budete potřebovat navíc lednici, nebo spíš dvě. Pokud chcete poctivý ležák (kvasí někde mezi 10-14 °C), pak budete lednici potřebovat určitě. Pokud chcete dělat svrchně kvašená piva (kvasí při pokojové teplotě) a budete chtít vařit i v létě, pak také budete potřebovat lednici. Samozřejmě s regulací teploty. Pro 20 litrů postačuje běžná domácí lednice.

spilka

Ať nad tím budete bádat jak chcete, nebo se budete snažit někde ušetřit, stejně nakonec skončíte tím, že teplotu v lednici budete potřebovat regulovat. Regulátorem je to malé zařízení vlevo nahoře na lednici, ze kterého vedou dovnitř dva dráty - jeden měří teplotu, druhý dorovnává teplotu přihříváním. Přihřívat je zapotřebí zejména ve sklepě, pokud v něm klesají teploty pod stupeň, který potřebujete pro kvašení.

Pokud chcete mít dobře uleželé pivo (u spodně kvašeného ležáku 2-4 měsíce), budete potřebovat ležácký sklep. Tedy místo, kde bude nízká teplota (cca 5 °C) a vejde se tam několik várek. K tomu mi už nestačila běžná domácí lednice, musel jsem se poohlédnout po jiném zařízení. Do něj se mi vejdou 4 várky po cca 20 litrech. Odsud přibližně po dvou měsících pivo putuje do další lednice, ze které beru pivo na spotřebu.

ležácký sklep

Dalším problémem je, v čem chcete vařit. Klidně můžete použít nějaký velký hrnec a vařit na sporáku. Je to nejlevnější řešení a také vám umožňuje experimentování s počtem rmutů, ale musíte u díla pořád stát, míchat a měřit teplotu. Jinak něco připálíte, nebo jinak zkazíte. Já jsem dost líný a tuto činnost rád přenechám nějakému řešení řízenému počítačem. Zkoušel jsem vymýšlet nějakou domácí sestavu, ale po konzultaci se strojařem mi nakonec vyšlo, že je levnější a spolehlivější koupit si hotové řešení pro vaření piva.

pivovar

Na obrázku je vidět "hrneček" na 20 litrů, ve kterém si však nemůžu hrát na dekokční rmutování. Celý proces rmutování proběhne v jedné fázi, zato řízeně a bez potřeby mé asistence. Takže během těch přibližně dvou a půl hodiny, kdy probíhá proces rmutování, se mohu věnovat dalším přípravným pracem pro vyslazování a var, a také lelkování.

Chyba, které jsem se vyhnul

Každá nádoba by měla mít vypouštěcí ventil, aby bylo možné pivo vyčerpat samospádem. Mnozí přečerpávají pivo mezi nádobami hadičkou, ale tam vidím velké riziko kontaminace při natahování piva do hadičky a udržování jednoho konce hadičky pod hladinou. Navíc to vnímám jako dost nepohodlné.

Chyby, kterých jsem se dopustil.

Koupil jsem si soudek na zrání pro 20 litrů. Problémem je, že má malou díru (ještě menší, než barel před lednicemi na obrázku). V procesu kvašení a zrání piva musíte udržovat velmi úzkostlivě čistotu všeho, co přijde s pivem do styku. Soudek nemám jak pořádně vyčistit, tedy jsem stejně skončil u pivních lahví s patentním uzávěrem (ideální jsou od Bernarda, lze je později vrátit, až přestane těsnit zátka). Vedle toho naplním z každé várky tak 2-3 PETky - jednak kvůli kontrole tlaku, jednak pro případ, že budu chtít pivo dát někomu domů. Pokud se rozhodnete pro 50 litrů, pak se pucování lahví stane už takovou pakárnou, že si stejně pořídíte nějaký keg.

Koupil jsem si skleněný hustoměr (spolu s nádobou k měření). Jednak je to křehký instrument (po asi třetím vaření se mi rozbil), jednak ke změření hustoty piva potřebujete docela velký sloupec piva o teplotě 20 °C. Problém s přeléváním do měřící nádoby (sloupec piva v kvasné nádobě z prvního obrázku je na to nízký), chlazením na správnou teplotu i s hygienou. Nakonec jsem si koupil refraktometr (pro změření stačí 3 kapky), takže měření je rychlé, starosti s hygienou a teplotou měřeného vzorku minimální. Spokojenost maximální, měl jsem ho koupit hned. Na skleněný hustoměr raději zapomeňte a nebojte se vyšší ceny refraktometru. Má jen jednu drobnou vadu - musíte pochopit způsob odečítání hustoty cukru ve zkvašeném pivu. K tomu byste měli dostat spolu s refraktometrem přepočítávací tabulku.

Nedostatečná hygiena kvasné nádoby zapříčinila mé krokodýlí slzy, když jsem musel várku vylít. I když si myslíte, že je kvasná nádoba čistá, stejně nešetřete sanitací hned po kvašení ani před dalším kvašením. Pokud je nádoba plastová, má smysl čas od času koupit novou, protože stará se poškrábe a ve vrypech stejně může zůstat něco, co v pivu mít nechcete.

V rámci startovací sady jsem si koupil litinový šrotovník (on je to spíš mlýnek) s podávacím šnekem. Chyba, špatně se seřizuje a slad se v něm spíš mele, než drtí. Což pak způsobovalo, že se mi občas ucpávalo čerpadlo ve varném hrnci. Nakonec jsem koupil o něco dražší šrotovník válcový (je vidět v popředí na obrázku výše), funguje k mé plné spokojenosti a i námaha při ručním šrotování je menší než s tím předchozím.

K uzavření bloku o chybách - stejně jako jinde platí, že přílišné šetření se může snadno prodražit.

Pro úplnost podávaných informací je třeba dodat, že dle zákona jste jako domovarník povinen se napráskat celnímu úřadu. Za rok si pro svou spotřebu můžete uvařit bez jakýchkoliv poplatků a povinnosti mít daňový sklad až 2000 litrů, takže pohoda. Pokud se svým pivem budete chtít někomu chlubit, určitě na zmíněnou povinnost nezapomeňte.

I když nějaké kvasnice otočím do další várky, stejně mi jich hodně zůstává. Škoda vylévat, tedy je používám při pečení chleba. Jak jsem psal v dřívějším blogu, je takový chleba úplně jiné kvality, než třeba ten z Penamu. No a aby bylo učiněno dokonalosti zadost, v případě vhodného venkovního prostoru si lze pořídit i udírnu a život se tak stane naprosto úžasným.

domácí výrobky

 

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 3.5.2021 22:00 | karma článku: 16,45 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Čí voliči jsou hloupější?

V podstatě periodicky se setkávám s „debatou“ na téma, čí volič je hloupější. Vesměs je to jen výkřik z víry, bez bližšího určení, proč je „ten druhý“ hloupější. Zkusme si tedy projít jednu možnou metodiku.

23.7.2024 v 16:10 | Karma: 31,54 | Přečteno: 2935x | Diskuse | Společnost

Zbyšek Hlinka

Za prodlužování důchodového věku mohou propagátoři zdravého životního stylu

Normální člověk se uvědoměle zhuntuje a včas zemře. Zdravě žijící magoři tu pak straší dlouho a odčerpávají prostředky z důchodového systému. No je to normální?

16.6.2024 v 17:44 | Karma: 19,03 | Přečteno: 417x | Diskuse | Společnost

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

To je řečí, jak se za vás bije, jak jste se měli za jeho vlády dobře a tak dále. Pojďme se tedy podívat na čísla, jak jste se měli ve skutečnosti za jeho vlády. Není nad tvrdá data. Ta odhalí všechny lži.

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 23,01 | Přečteno: 866x | Diskuse | Společnost

Zbyšek Hlinka

Babiš si dělá ze svých voličů legraci

Nebo spíš jeho marketingový tým, který má na starosti sociální sítě. Ale předpokládám, že Babiš ke zveřejňování postů na sociálních sítích dává souhlas a že prohlédne aspoň fotky, když už může třeba mít problém s ...

26.2.2024 v 17:58 | Karma: 27,18 | Přečteno: 825x | Diskuse | Společnost

Zbyšek Hlinka

Izrael prý kosí velení Hamásu. Opravdu?

V jednom článku na iDnes je vypsán celkem dlouhý seznam jmen klíčových lidí Hamásu, které se Izraelcům podařilo zabít a pár dalších jmen, které jsou na seznamu. Mám však určité pochybnosti...

19.10.2023 v 21:37 | Karma: 24,25 | Přečteno: 718x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Tisíce lidí v Opavě opouští domovy. Voda odřízla i sever Olomouckého kraje

14. září 2024  7:45,  aktualizováno  15.9 2:20

Sledujeme online Velká část Česka čelí kvůli extrémním srážkám záplavám. Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily...

Druhý den povodní: voda řádila v 11 krajích, lidé prchali, katastrofa na Jesenicku

15. září 2024  3:31,  aktualizováno  23:41

Velká voda v neděli zasáhla většinu Česka. Nejhorší situace byla na Jesenicku, řeka tam smetla domy...

Extrémní deště, silný vítr, na jihu Čech až stoletá voda. Řeky začaly stoupat

12. září 2024  9:57,  aktualizováno  22:36

Sledujeme online Meteorologové v novém modelu potvrdili vysoké srážkové úhrny na českém území v nejbližších třech...

V Praze se srazily vlaky, zraněno 35 lidí. Strojvůdce byl opilý, druhý v zácviku

18. září 2024  7:59,  aktualizováno  14:33

V pražské Libni se ve středu ráno srazily dva osobní vlaky. To si vyžádalo 35 zraněných, nikdo však...

Zpřesněná výstraha: naprší až 250 mm, v Jeseníkách i víc. Upouštějí se přehrady

11. září 2024  11:26,  aktualizováno  13:32

Meteorologové upravili výstrahu před extrémními srážkami. Platí od čtvrtka minimálně do neděle....

V Karlových Varech sjel po nehodě autobus z mostu. Předcházela srážka s autem

19. září 2024  7:16,  aktualizováno  7:23

U Tržnice v Karlových Varech ve čtvrtek ráno po nehodě spadl autobus z mostu do železničního...

Padesátiletá voda. V obci Frahelž se Lužnice dostala na úroveň extrémního ohrožení

19. září 2024  6:17,  aktualizováno  6:53

Sledujeme online Na měřicí stanici v obci Frahelž na Lužnici pod Rožmberkem se hladina řeky dostala nad čtvrtečním...

„Hezká, ale blbá.“ Žen je na kandidátkách málo, na sítích často čelí nadávkám

19. září 2024  6:43

Politika je doménou mužů. Potvrzují to i blížící se krajské a senátní volby. V Ústeckém kraji ženy...

Druhá polovina týdne přinese babí léto. Po víkendu bude opět pršet

19. září 2024  6:28

Přímý přenos Po velké vodě Česko čeká slunečná polovina druhého týdne. Ve čtvrtek se sice místy může ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 474
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2075x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli