Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

kadet

2. 1. 2010 19:35
Já bych přál

občanům této země méně lidí s takovýmto názorem. Považuji tento názor za mylný. Ano, souhlasím s tím, že v době krize by stát měl ekonomiku mírným zadlužením podpořit. Velikou chybou však bylo, že 8 let vlády levicové, kdy ekonomika rostla, tak tato levicová vláda nešetřila na horší časy. Založila základ pro ohromnou díru do rozpočtu a pro tuto ekonomickou katastrofu. Nebýt osmi let vlády demagogů ze strany ČSSD a jejich kolaličních partnerů, mohli jsme být  na tom o něco lépe!!

0 0
možnosti
VH

Totedyne

3. 1. 2010 13:01
Re: Já bych přál

Nemám takový pocit. ČSSD zdědila ekonomiku s ohromnými problémy v bankovním sektoru, ze zašantročeným výtěžkem privatizace. Při převzetí vlády tu delší dobu působila krize, rostla prudce nezaměstnanost. Řešení si samozřejmě vyžádalo značné výdaje, ale domnívám se, že se relativně dobře povedlo.

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

2. 1. 2010 17:34
hmmm...

Tak američtí republikáni nemají zrovna moc společného s pravicí (alespoň ne tehdy, když jsou u moci). Asi třetina z nich jsou neokonzervativci (tedy lidi, kterých jediným tématem je podpora války a imperialismu, a kterým nevadí různé socialistické programy), třetina jsou sociální konzervativci (to jsou lidi, kteří se domnívají, že největší dva problémy sužující moderní svět jsou gayové a potraty; těm také nevadí většinou expanze státu), zbytek jsou tzv. moderates (tedy umírnění socialisti). Za vlády Bushe a republikánů státní deficit rekordně rostl, rozpočet rekordně rostl, byly přijaty různé socialistické programy (no child left behind apod.). Pravici v USA v rámci republikánů tvoří jen malá část - lidi jako Ron Paul, Jim DeMing apod. A pak ještě Libertarian Party (LP), ale ta v kongresu zastoupení nemá. Republikáni jsou jako celek pravicoví jen když potřebují hlasy voličů - Bush například před rokem 2000 hlásal non-intervencionismus a nízké daně. Jak to dopadlo víme všichni.

0 0
možnosti
KC

KCHO1

1. 1. 2010 20:46
Neuvěřitelné!

Toho člověka je tady škoda, ten měl být někde úplně jinde...

0 0
možnosti
JR

kadet

2. 1. 2010 19:37
Re: Neuvěřitelné!

Ano, může jít radit Rathovcům, jak přivést tuto republiku na buben, jak znehodnotit lidem jejich úspory a jak způsobit neúměrnou inflaci neboli ohromné zdražení všeho.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

1. 1. 2010 15:53
Jinými slovy

spláchnuté peníze do záchodu (rozuměj rozdané na dávkách a podporách) nepřinášejí zisk do státní pokladny v podobě vybraných daní, ale ztrátu v podobě mnohem vyšší částky rozdané. Ono to dá rozum, že na daních se vybere míň (zcela logicky) než se rozdá. Jediná cesta je peníze neprožrat, ale investovat. Ty peníze totiž nepřinesou okamžitý zisk na dani, ale donesou mnohem větší zisk v budoucnu na opakované činnosti generování zisku při realizaci investice.

Z tohoto pohledu pak chápete, že mnohé napsané v článku je dost neskutečná datlovina. Kdo si myslí, že spotřeba plodí zisk, je hlupák, stejně jako všichni obdobně "ekonomicky" smýšlející socialisté Sobotkova typu.

.

Peníze nasypané do záchodu již z principu nepřinesou zisk. Kdo to nechápe, nemá se k ekonomice vyjadřovat.

0 0
možnosti
K

kaktusak

1. 1. 2010 18:50
Re: Jinými slovy

Že by podpory pro 10% nezaměstnaných představovaly pro ekonomiku až takovou zátěž? Jestli ty černé díry není potřeba hledat na horní části dnešní vrstevnaté společnosti. 

0 0
možnosti
DM

DaM

1. 1. 2010 15:32
Jo tak Keynes?!

Uz chapu, proc vase doporuceni nedavaji smysl, staci si precist neco o Keynesovi. Napr. toto: "Zhruba po dvacet let od vydání Obecné teorie byl Keynesův vliv bezmezný. Později však začali mnozí ukazovat, že Keynesova makroekonomická doporučení spíše než stabilní hospodářský růst přinášejí vysokou inflaci a prohloubení hospodářského cyklu. Stagflace sedmdesátých let znamenala pro keynesianismus hlubokou ránu, protože ji nebyli schopni nijak vysvětlit. Na pomyslný Olymp ekonomické vědy se dostali monetaristé. Z pohledu ekonomických škol, které navazují na klasickou politickou ekonomii, tedy dnes zejména neoklasici a rakouská škola, jsou Keynesovy názory chybné. Zvyšování objemu peněz nevede ke snížení nezaměstnanosti dlouhodobě, ale pouze v krátkém časovém horizontu. Později se projeví pouze jako inflace, pokles kupní síly peněz. Phillipsova křivka tedy neplatí, jak ukázal Milton Friedman. Podle rakouské teorie navíc zvyšování objemu peněz vede nakonec nevyhnutelně k recesi."

0 0
možnosti
K

kaktusak

1. 1. 2010 18:47
Re: Jo tak Keynes?!

A pro monetarismus hlubokou ránu znamená dnešní krize. Obě teorie jsou totiž pomýlené, kapitalismus se docela jednoduše přežil.

0 0
možnosti
LM

xluke

1. 1. 2010 14:24
Proc

si ldie mysli, ze se muzou plest do ekonomie aniz by si precetli jedinou radku? Pisete takhle o operacich srdce, nebo o matematicke analyze? Tuhle perlu si nechte zaramovat "Příčinu současné krize vidím v narušení rovnováhy, která byla způsobena pravicovými reformami, v předstihu investicí za účelem zisku před investicemi do spotřeby." Az si jednou neco prectete o ekonomii moc se tomu nasmejete.

Vase uvahy o tom, ze bohati v krizi neinvestuji uz je jen popiranim reality. Kellner proinvestoval v krizi miliardu, Buffet a dalsi vyuzivaji krizi jako investicni prilezitosti.

Na zaver bych poprosil: Nejdrive ctete, potom piste.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

3. 1. 2010 12:50
Re: Proc

No ony by ty operace srdce neměli dělat ani ti "vzdělanci", kteří považují za jediný správný způsob léčení středověké pouštění žilou.

Ano ti uvedení pánové investují, ale domnívám se, že ve větší míře až poté, co začal Obama provádět svá opatření a situace na trhu se změnila. Považuji vás jen za hlupáka.

0 0
možnosti
V

VentreSaintGris3

1. 1. 2010 13:41
Totální blábol

Stačí dodat, že nyní v době bezprecedentní hospodářské krize od konce světové války, je nezaměnstatnost pořád nižší než v době socialistických vlád....

0 0
možnosti
DI

ibid

1. 1. 2010 13:51
Re: Totální blábol

především je nesrovnatelně vyšší schodek rozpočtu, takové utrácení je typické pro socialistické vlády, ono by to chtělo někdy trochu myslet a nekoukat strany jen podle názvu...

0 0
možnosti
A

antizelenka

1. 1. 2010 13:14
jsem rád, že se sám pasujete na hlupáka

váš text: Jen hlupák by totiž rozšiřoval výrobu a služby v době, kdy má odbytové potíže. Jen hlupák by investoval s vědomím, že investované peníze se mu pravděpodobně nevrátí.

no vidíte a právě hlupák je ten, který přesně tohle nedělá.;-)

0 0
možnosti
JM

JUDr. madqwert

1. 1. 2010 13:16
Re: jsem rád, že se sám pasujete na hlupáka

takze podle tebe GM mely rozsirit vyrobu? 8-o;-D

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

1. 1. 2010 12:51
Máte chybu v premise : příčina krize spočívá v předstihu

spotřeby  ... To je v rozporu s realitou i pravicovým myšlení.

Dle mého pravicového myšlení a hlavně v souladu s realitou:  Krizy odstartoval Clinton svým sociálně socialistickým experimentem Dům pro každého američana. To vedlo postupně k hypoteční krizi a následně k finanční krizi.

Celý Váš článek  čpí sociálním inženýrstvím, koho podpořit a koho zadupat do země.  To by ovšem fungovalo, pouze pokud by autor experimentu byl vševědoucí guru.

Ještě ke krizi. Krize jsou zdravé, ukazují na potřebu změn. Jsou jako bolest. Pokud nemocného nic nebolí, nezjistí, že je nemocný a neléčí se. Nemoc se pak jenom zhoršuje. To jsme si odzkoušeli v reálněsocialistické ekonomice.

0 0
možnosti
JM

JUDr. madqwert

1. 1. 2010 12:53
Re: Máte chybu v premise : příčina krize spočívá v předstihu

nebyl to clinton, ale neoliberalove bush a greenspan, kdo snizili urokovou miru az prakticky na nulu, takze se kazdemu vyplatilo si pujcit penize ;-D

0 0
možnosti
JH

kulus

1. 1. 2010 12:20
Davat pozor

"Pravicový prezident Busch" ... on se tak nejmenuje a pak to vypada amatersky... Ale jinak souhlas.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

1. 1. 2010 12:50
Re: Davat pozor

Díky za upozornění, dám to do kupy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...