Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AV

Já nevím, ale o Skandinávii toho moc nevíte. Co jejich družstevní systém, který zaměstnává miliony lidí ?  Lidi si hospodaří sami na svém v družstvu . Korporace nemají šanci . Díky tomu přežili celkem bez úhony krizi . Vytvořené bohatství zůstává doma a to je velké plus .

0 0
možnosti
VH

Nevím, co jste tím chtěla říci ? Družstva jsou jednou z možností obchodních společností, neřekl bych, že ve Skandinávii je jich výrazně víc, či míň, než jinde.

0 0
možnosti
Foto

Víte, to přerozdělování je jen dočasným řešením obecného poklesu příjmů. Jižní Evropa už moc nemá co přerozdělovat, respektie Řecko tak dlouho přerozdělovalo, až padlo na dno.

Skandinávci zatím mají produktivitu a bohatství, tak udrží při koupěschopnosti i další lidi třeba umělou zaměstnaností nebo dávkami.

Ale řešení to není.

Realita je taková, že lidí k práci je zapotřebí čím dál méně.

A díky globalizaci klesá potřeba zejména dělnických profesí.

A podle Gaussovy křivky nemůže být každý dělník rekvalifikován na konstruktéra...

0 0
možnosti
VH

Nemáte pravdu. Práce je. Máme tu rozpadající silnice 2. a 3. třídy, odpadky v příkopech a lesích, řada lidí si nemůže dovolit základní věci.

0 0
možnosti
KF

K88a81r22e89l 82F73u38k19s50a

22. 6. 2014 19:55

Jinak jsem si pročetl některé Vaše další články a musím uznat, že jako jeden z mála máte tucha, co se v ekonomice děje. Jen tak dál! :-)

0 0
možnosti
KF

K45a43r75e12l 24F87u23k18s88a

22. 6. 2014 19:28

R^ Koupěschopná poptávka - toť problém dnešní doby. Samozřejmě, že přerozdělení balancuje ekonomiku tím správným směrem - od přeinvestovanosti směrem k vyrovnanému poměru investice vs. spotřeba.

1 1
možnosti
PH

P49e60t46r 76H40á35l25a

23. 6. 2014 7:11

A kdo určí ten ideální poměr? 

Přeinvestovanost posledních let je dílem centrálních bank a jejich dementní politiky neustálých změn úrokových sazeb, takže absolutně neodrážejí situaci na trhu.

0 2
možnosti
JR

J18a96n 38R22á36ž

22. 6. 2014 14:41

Nevím zda všichni, ale znám cca padesát Skandinávců, kteří okamžikem, kdy jim důchodová renta (státní a privátní) umožní žít  jižněji, prchají. 

Zrovna včera mi na golfu Švéd (64) ze střední vrstvy, který ve své rodné zemi vše prodal a jel si vyhlédnout zem na dožití, sdělil důvody:

Ztráta pocitu bezpečí díky imigrantům, solidární systém přestal být spravedlivý, rostoucí ceny a vláda, která nereflektuje názory Švédů. Chce se usadit ve střední Evropě, preferuje Rakousko, ale i u nás se mu moc líbí.

4 0
možnosti
PK

I pro Švédy zvyklé na tamní prostředí a klima je pobyt na jihu Evropy lákavý. Stejně jako pro Angličany Španělsko. Já osobně bych také rád dožil třeba v severní Itálii, takže důvody mohou být jiné než jen málo liberální systém.

Člověka v mém věku už málo co překvapí, ale že největší národností na Špicberkách (Norsko) se stávají Thajci, to jsem čuměl.

1 0
možnosti
Foto

máte špatně slovesný čas....správně je byl.....muslimáci jim tu spíž se zásobami prožírají až na dno, a multikulturní svět spěje ke korektnímu fašismu, strachu bílého otevřít hubu ve vlastní zemi, vyjít na ulici....chuť si sice občas mohou spravit obchodem s dětmi z východní Evropy....ale už je to jedna z mála kratochvílí.;-)

Na Finsku se mi líbí jejich tvrdá a houževnatá povaha, stejně jako jejich dobrosrdečnost a poctivost. Ale SYSTÉM je socialistický přežitek. Sami ví, že ho budou muset změnit. Afrika je jinak sežere.

1 1
možnosti

Když ten Skandinávský systém je tak výtečný, proč všichni úspěšní a bohatí Skandinávci žijí mimo Skandinávii ?

3 1
možnosti
VH

Vy znáte všechny úspěšné a bohaté Skandidávce ? Je zajímavé, že ti chudí a neschopní dovedou řídit stát tak, že se dostane na přední místa žebříčku kvality života a bohatství.

1 1
možnosti
VH

Pokud banky emitují  nekryté peníze (pouze  c e n t r á l n í   b a n k y), nezvyšují "blahobyt", ale pouze a výhradně inflaci. A dobře to ví.

   Máte zajímavou matematiku:  Větší daňové "přerozdělení" dává možnost státu investovat do služeb občanům. To samozřejmě ano. Jenže to nezvyšuje celkovou poptávku, jak naznačujete. Ty peníze chybí pro poptávku občanů.

   Skandinávci dodržují pravidla, zákony? Vážně. Oni tam žijí andělé?

1 1
možnosti

BTW "Investice" do služeb je normální prožírání...

1 1
možnosti
VH

Vyložte mně prosím tuto větu: "... podnikatel, při větší daňové sazbě, raději peníze investuje do firmy, snižuje si tím daňový základ,..."    Kde, prosím vás, takto počítají daně?  Investovat mohu  a/ z odpisů,  b/ ze zisku po zdanění.   

  Nikde vám neodečtou investice z daňového základu (pokud se nejedná o jmenovitou investiční pobídku).

0 0
možnosti

22. 6. 2014 11:07

Investovat ze zisku po zdaneni?!?!?! Coze?!?!

1 0
možnosti
Foto

A nezapomente, že ve skandinávii mají automaticky střídavou nebo společnou péči po rozvodu! Takže tam rodiny nepožívají takový úpadek a rozklad, jako zde.

0 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...