Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Keltman4u

6. 5. 2010 23:35
Statistika?

Pouze vás chci upozornit, pokud chci udělat tabulku, tak upozornění, že jedny údaje jsou z toho roku a jiné, zase z jiného opravdu nestačí. Pokud nemám stejně datované údaje tak tabulku nedělám to je opravdu tristní!

Další problém je, že v USA nemůžete brát Demokraty a Republikány v tradičním pravolevém zaměření, to opravdu nejde tyto strany se tomuto vymykají.

Naposled malé rýpnutí od člena TOP 09 ano sice pan Kalousek dosáhl deficitu 228 miliard, možná mohl být menší, to se empiricky zjistit nedá, ale každopádně je jedna věc jistá a řekl to i pan Zeman, že nemůžeme teď platit státní dluh, jelikož ten se platí v hospodářském růstu, ale v tomto růstu naopak schodek narůstal. Kdo byl tenkrát u vlády?

0 0
možnosti
VH

Totedyne

9. 5. 2010 12:19
Re: Statistika?

Nejde o to, že jeden údaj je z r.2007, ostatní údaje jsou z roku 2008. Jde o 1 rok rozdílu a k tomu se týká záležitosti, která je časově předřazená, meziročně se moc nemění a nějakým způsobem ovlivňuje ostatní data. Vám vadí, že údaje neodpovídají vašemu ideologickému přesvědčení.

0 0
možnosti
PN

Strasak

3. 5. 2010 15:27
:-)

A jakej je teda závěr?nějak jsem to z toho nepobral.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

3. 5. 2010 19:37
Re: :-)

Připadalo mně zbytečné psát 2x to, co je ke konci článku tučně zvýrazněno. Ale některé čtenáře jsem asi přecenil, ukazují, že toho moc nepobrali...

0 0
možnosti
VH

Stará kára

2. 5. 2010 20:42
Kdybyste se tvářil jakkoliv odborně

V okamžiku kdy začnete připisovat vysoký deficit roku 2009 (jakékoliv) vládě, stáváte se hlupákem, nebo užvaněným darebákem.

Nárůst schodku rozpočtu v době krize a propadu HDP o 4,1 % (tedy propadu trendu o více než 7 procentních bodů /oproti předchozím růstům/) je věcí samozřejmou a nezvládnutelnou. 

I když máte pravdu, že většina opatření vládnoucí koalice je patrná se zpožděním, Topolánkův balík se jednoznačně projevil již v roce 2008 výrazným poklesem schodku (pokud máte jiné vysvětlení, rád se ho dozvím). Jak by asi vypadal schodek v roce 2009 (a 2010) bez tohoto balíku?

0 0
možnosti
VH

Totedyne

2. 5. 2010 21:43
přečtěte si ještě jednou oba odstavce, které se týkají ČR

O krizi jsem se zmínil. Otázka je, zda ten propad 2009 musel být tolik, kdyby lidem tak neklesla koupěschopnost. Na úkor hlavně zahraničních akcionářů právnických firem. S tím souvisí i ten neslavný rekord. Ještě si pamatuji ty kecy, že 6% růst je málo, že naše zem má na 10% růst. A ejhle, ono to bylo asi myšleno 6%-10%= - 4%

V r. 2008 ještě mnozí dańoví poplatníci platili zálohy podle skutečnosti r. 2007, tedy podle progresivního zdanění. Vyúčtování r. 2008 došlo až v r. 2009. 

0 0
možnosti
JB

El_Cid

2. 5. 2010 12:12
Tak koukám, že pokračujete v tradici

Takže opět popořádku: krize 90. let vznikla ze spekulačních útoků na fixní kurz koruny a banky na ní (jako na každ měnové krizi) VYDĚLALI. Takže hodně chybné hodnocení. Dnešní krize je globální povahy, ale samozřejmě podle socanů může ODS i za pády meteoritů. Island i Lotyšsko jsou typické malé a otevřené ekonomiky, na které vždy každá krize tvrdě dolehne a to i kdyby hospodařily s přebytkem a měly kdoví jak velké přebytky obchodní bilance. Srovnávat v jedné tabulce tak absolutně nesourodé země jako Švédsko, Rakousko Island nebo Řecko už přesahuje hranice diletantismu a smrdí manipulací s fakty. Je to jako dělat studii o stravovacích navycích chudých a srovnávat při tom USA a Súdán. Švédsko opustilo model sociálního státu někdy na počátku 80. let právě kvůli dluhům. A samozřejmě že sociální politika nemusí vést k dlhům pokud je podpořená velkým zdaněním, ale to je pak dvojitá rána pro produktivitu a tudíž ekonomický růst. Právě na Švédsku a jeho postupnému propadu to bylo krásně vidět.

0 0
možnosti
JB

El_Cid

2. 5. 2010 12:13
Re: Tak koukám, že pokračujete v tradici

A co se týká hodnocení podle obchodní bilance, tak bych vám aspoň měl poděkovat, že jste mě inspiroval k dalšímu článku. Málem bych na tuhle oblíbenou fámu zapomněl. Snad se nebudete zlobit, když vám tu hodím odkaz

http://bohonek.blog.idnes.cz/c/136221/Exportem-k-bohatstvi-ci-k-chudobe.html

0 0
možnosti
W

Wolf778

1. 5. 2010 22:44
Úroková míra

Pokud máte tu úrokovou mír u Řecka správně, tak alespoň krásně vidíte, jak zavádějící je Váše poslední věta. V roce 2008 možná na pěněžních trzích existovala "důvěra v ekonomiku" Řecka, vždyť 4,6 % opravdu není mnoho. Jenže co je jim to letos platné, že? Rok se sešel s rokem, ze 4,6 % je rázem 10 a socan Rouček na svém blogu proklíná "spekulanty", kterým se najednou řecké dluhopisy nezdají být dost hodnotné - čert ví proč :-)

0 0
možnosti
VH

Totedyne

1. 5. 2010 22:57
Re: Úroková míra

Ta věta platí, ale samozřejmě nálada investorů se může změnit. U Řecka význam mělo, že Řecko přešlo na €. Investoři se nemuseli obávat devalvace.

0 0
možnosti

Libri

1. 5. 2010 22:31
to že vládní strana je nazývaná pravicovou

automaticky neznamená, že dělá i pravicovou politiku. již to co praktikovala vláda Klause u nás byl takový středový populismus a Topolánek to hodil ještě více doleva. (je to důsledek volebního systému, kdy se politici dostávají ke korytům pouze přes oblibu většinové veřejnosti) -problém celého tzv. vyspělého světa je plíživý socialismus, který se maskuje pravicovou terminologií. nejzásadnější problém je omezování svobody, všemožnými regulacemi a přerozdělováním se brání uvolnění hlavní hnací síly - tvůrčí energie svobodných občanů. kradené přebytky jsou přihrávány přes rozpočty spřáteleným kruhům, které enormně bohatnou, ale celek skomírá. do toho jde bezohledná a dravá konkurence asijských kapitalistů, které se neumíme aktivně bránit.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

1. 5. 2010 22:52
Re: to že vládní strana je nazývaná pravicovou

Pokud v určitém státě spolu soutěží dvě nejvyšší strany, pak je pravděpodobné, že jedna je pravicová a druhá levicová. Jedna mluví o snižování daní, druhá o sociální soudržnosti. Z určitého extremního pohledu může být na ně názor, že jsou obě pravicové, nebo obě levicové.

Omezování svobody nedochází v demokratických státech. Nedostatek svobod se právě týká Číny a podobných zemí. Týká se to třeba odborářských práv, práva bránit ekologicky znečišťujícím investicím atd.

0 0
možnosti
SPS

Skeptik proti septiku

1. 5. 2010 21:53
Pravicová vláda v Řecku?

V Řecku jsou dvě levicové vlády. Té, které říkáte pravicová, je možná napravo od té druhé, ale stále levicová.

Pokud by tak bylo u nás, bylo by to jako když se jedny komunisty (ČSSD) střídají druzí komunisti (menševici) KSČM. Budete o nich mluvit jako o pravicové vládě?

0 0
možnosti
MS

Městečko strašení

1. 5. 2010 21:34
Ale fuj

Strkat do tabulek Švédsko. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...