Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

21. 4. 2010 7:39
to je ta spropadená globalizace

S čím souhlasím je závěr, totiž, že opravdu nemá smysl po vzoru pravice tlačit všechny (i nezaměstnané) do podnikání.Jednako je to omezeno počtem místních možných zákazníků,druhako Gaussovou křivkou,halt na to každej nemá,a že to není jen otázka IQ.

S čím nesouhlasím, je otázka investic.Tady by se měl stát určitě zamyslet, jestli bude podporovat globální supermega firmy, co tady postaví na pár let montovnu, využijou daňové prázdniny a levnou pracovní sílu (kterou si třeba dovezou z Ukrajiny), a pak všechny propustí a tradá dále na Východ.Nebo dejme tomu podporu 100-200 místních podnikatelů, těch hospodských, řezníků,majitelů malých firmiček. Oni dohromady možná zaměstnají stejný počet zaměstnanců jako ta megafirma, ale rozhodně se za pár let nesbalej směr Čína, ale budou se snažit svůj rodinný podnik předat další generaci. Že se budou starat aby město vypadalo hezky, a lákalo turisty, a že se tu vytvoří střední třída,která tenhle stát podrží v krzi, je další plus.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

25. 4. 2010 9:25
Re: to je ta spropadená globalizace

V článku jsem vysvětlil, že velcí investoři jsou podnikatelskou příležitostí pro drobné podnikatele. Představte si městečko o 5000 obyvatelích, kde stát podpoří drobné podnikání, všichni budou mít hospody, provozovnu řeznictví, autoopravnu a kadeřnictví.... Kolik lidí bude chodit do těch hospod, když jich bude tolik?

0 0
možnosti
JB

El_Cid

18. 4. 2010 13:46
A aby toho nebylo málo

Zahraniční firma své zisky realizuje v cizí měně, tudíž pro financování investice i následného provozu musí poptávat koruny. Tím ovšem koruna posiluje a je komplikovaná situace našich exportérů, kteří musí výrobu omezovat.

Netvrdil jste mi náhodou někde, že export je nejlepší zdroj bohatství? Neměl byste tedy být první, kdo by stál na barikádě s plameným mečem a protestoval proti těmto investicím? ;-D

0 0
možnosti
VH

Totedyne

18. 4. 2010 23:29
Re: A aby toho nebylo málo

No oni realizují ten export i investoři. Proč by neměl export realizovat ten, kdo dokáže exportovat nejefektivněji? :-) Možná vy toužíte být laciným exporterem, já chci aby jsme byli efektivní jako bohaté země.

0 0
možnosti
JB

El_Cid

17. 4. 2010 19:29
A ještě další...

"Podpora investic, kterou realizovala vláda ČSSD, byla ku

prospěchu i živnostníků. Díky zahraničním investorům a přístupu na trhy

EU máme my i Slováci stabilnější ekonomiku než třeba Maďaři, Řekové nebo

Ukrajinci. Rozdíl proti těmto státům není v dluzích vlády."

Veřejné dluhy: Maďarsko - 73,8%, Řecko - 90,1%, Slovensko 35%, ČR - 29,4%.... Vážně to není v dluzích? I když třeba právě Maďarsko přilákalo výrobce automobilů i elektroniky?  Když už máte závěry, tak je zkuste taky o něco opřít a ne je jenom prohlásit

0 0
možnosti
VH

Totedyne

18. 4. 2010 23:31
Re: A ještě další...

Tak si zjistěte vy kolik aut Maďaři vyvážejí do zahraničí.  Dluh Japonska je přez 100%.

0 0
možnosti
JB

El_Cid

17. 4. 2010 19:24
Problémy

několik velmi problematických bodů:

- investiční pobídky jsou přístupné jen zahraničním subjektům a ne domácím

- investiční pobídky jsou pouze pro velké podniky a ne malé nebo střední

- dotované podniky často zaměstnávají živnostníky, takže za každé vzniklé místo často nějaká zaniknou

- na pobídky je třeba někde vybrat, takže to ve výsledku platí náš živnostník a to jak ze svých daní tak na sníženém disponibilním důchodu svých zákazníků. atd. atd.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

18. 4. 2010 23:34
Re: Problémy

Některé "problematické body" neplatí, některé zdaleka nevyrovnají výhody, které jsem uvedl.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

17. 4. 2010 18:55
Samozřejmě se pletete !

Nemá cenu diskutovat  jestli jde o zahraniční nebo domácí firmy. To je v případě "podpory" úplně jedno. Proto i Váš článek diskutující o "domácích" a cizích" je v tomto směru scestný. Je to totiž jedno. Úplně jedno.

To podstatné je, že všichni co dotaci nedostali nebo jim daně nebyly sníženy nedobrovolně přispěli na vznik pracovních míst v Nošovicích. Tím bylo "zničeno" nebo "nevzniklo" přesně stejně pracovních míst jako bylo investicí vytvořeno.  ¨

Kdybychom lidem jejich daně snížili o "podporu" investice v Nošovicích, zašli by do kina nebo do restaurace nebo by si něco koupili. Tím by vytvořili pracovní místa. To se nestalo.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

18. 4. 2010 23:37
Re: Samozřejmě se pletete !

Kolik živnostníků, kteří vyrábějí auta, bylo zlikvidováno ?;-D

Daleko víc živnostníků získalo možnost vydělávat na firmě, zaměstnancích a dodavatelích.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

17. 4. 2010 14:06
ovšem

Vynecháváte tu jednu klíčovou věc: UŽITEČNOST danného pracovního místa.

Potřebuje to vytvořené pracovní místo někdo kromě toho 1 člověka který je na něm zaměstnán?

Vezmeme hypotetickou populaci 100 lidí V průměru můžeme odečíst 30 lidí jako děti a důchodce. Tedy 70.

3 lidi jsou potřeba aby vyrobily potraviny, 10 lidí je potřeba na výrobu veškerého zboží pro tuto skupinu. 5 lidí na dopravu, dalších 10 na zajištění veškerých ekonomických služeb. Přidáme li ještě nějakou formu managmentu, policie, hasiče a lékaře přidáme dalších 10 lidí- Skončili sme na 38/70. (zarovnáme na 1/2)

NA to aby lidská společnost efektivně fungovala potřebuje (alespoň v Evropě) POUZE 1/2 ekonomicky aktivní populace. Pro tu další prostě rozumná a zdůvodnitelná práce neexistuje. Proto máme po evropě statisíce byrokratů kteří rozdělují dotace kdy státy dotují své obyvatelstvo stejně jako kdysi Karel IV při stavbě hladové zdi.

0 0
možnosti
MV

Martin V

17. 4. 2010 8:38
těším se na pokračování

Těším se na pokračování, kde rozvinete myšlenku dotace na vznik jednoho pracovního místaR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...