Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

honzaA3

20. 12. 2008 16:41
ale proc?

Zajímavá úvaha, ale doufám, že nebyla myšlena vážně. Nic v článku mě nepřesvědčilo, proč by to nyní něčemu pomohlo.

Nikdo přesvědčivě nedokáže předvídat, jestli krize potrvá půl roku, rok, dva, pět, nebo sedm let. Krachy jistě budou pokračovat, pokud banky nezačnou půjčovat. Cash flow bude ted problem cislo jedna.

0 0
možnosti
ZK

SID09

19. 12. 2008 19:54
akcie jsou ještě přehřáté

A tento krok by toto přehřátí jen podporoval. Akcie jsou investice - pro většinu držitelů pouze spekulativní. Proč držet akcie, když lze držet celé podniky - nejlépe energetické - ČEZ....... Bohužel stát neměl peníze a tak  levně prodával  ze svého vlastnictví všechny ziskové  strategické podniky  .....  Banky měly velkou šanci kapitalizovat své pohledávky ze špatných úvěrů a neučinili tak.  Vy chcete vnutit ČNB bezcené papírky krachujících firem? Jak si myslíte, že stát získá akcie prosperujících firem = vlastnický podíl. Bude je muset koupit za peníze  - a ty stát nemá.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

20. 12. 2008 6:13
Re: akcie jsou ještě přehřáté

Jaké přehřáti v době krize po dlouhodobějším pádu cen akcií ? Ošetřit to lze legislativně. Stanovením závazného maximálního poměru ceny akcie na zisk.

Proč držet akcie ? Ne každý má dostatek peněz, aby si mohl koupit celou firmu, jako je ČEZ. :)

Kde jsem psal o "nucení nákupu bezcenných papírků krachujících firem" ? Nikde, psal jsem o ziskových firmách, tam bývá krach velmi málo pravděpodobný. Nešlo by o nucení do investic, ale za určitých legislativních podmínek umožnění investic.

0 0
možnosti
I

IJNovak

19. 12. 2008 15:33
Více Modoffů a svět akcií se zhroutí, padne na držku

Státní (centrální) banky budou podporovat vlastní národ tím, že budou krotit zločinné spolčení politiků při rozkrádání rozpočtů. To je první předpoklad obnovení důvěry občanů ve vlastní stát ČR!!!Jinak to nepůjde! Nebo přijde kolaps a rozklad společnosti - pouliční šarvátky a nakonec rabování!!! Tam to dopracovali naši stratégové Poslanci ČR a vláda ČR.Kdy lze očekávat průšvih - 1. květen  2009.

0 0
možnosti
I

IJNovak

19. 12. 2008 15:22
reálný svět je někde jinde

Ať se poserou s těma papírkama makléři a jiní hybatelé světa!!! Život je úplně někde jinde u vody nejcenější suroviny pro život a přenos energií. tato cenná sloučenina potřebuje mumořádnou ochranu a ne papírky - akcie. Chápe to lidstvo?!? Tímto směrem soustřeďujme max. úsilý - rozvoj vodohospodářských děl a ochranu před extrémy - povodní a suchem vodohospodářské stavby a díla ty si zaslouží naši pozornost. Akcie jsou na ......o, jenom prostředek na okradení většiny a pak bída a utrpení!

0 0
možnosti
VH

Totedyne

20. 12. 2008 6:23
Re: reálný svět je někde jinde

Tady jen ukazujete, jak věci nerozumíte. V čem spočívá to "okrádání většiny", když někdo půjčí nějakému jinému podnikateli, aby mohl realizovat svůj podnikatelský záměr a dát tak práci lidem ? V tom, že místo úroku z půjčky chce podíl ze zisku firmy ?

A když se někdo rozhodne prodat svůj podíl ve firmě, tak je podle vás zloděj prodávající, kupující, nebo oba ? A proč ?

Diskutujte k tématu, péče o kvalitu pitné vody s tématem vůbec nijak nesouvisí.

0 0
možnosti
W

Wolf778

19. 12. 2008 12:15
Bože jenom to ne

To už by byl vážně vrchol. Lidem už není dost, že banky vytvářejí peníze z ničeho - ještě by za ně měly kupovat akcie... Pan autor asi rád nafukuje bubliny, že? Zkuste se podívat na graf DJIA za posledních 50 let. Vidíte tu obrovskou bublinu od poloviny 80. let? Tohle chcete zpátky nafukovat? Kdepak, dnes už leda za cenu inflace, milý pane.

 

Další věc - ziskové firmy. Které firmy jsou ziskové? Ty, které měly zisk letos? Nebo ve třetím kvartálu? Nebo ty, které tvrdí, že budou mít zisk i v posledním kvartálu? Kolik z nich asi tak bude mít zisk i napřesrok, co myslíte? 

 

Ale jen dočkete času, v USA se Helicopter Ben k tomu co popisujete možná časem dostane. Zatím tedy "pouze" bankám PLATÍ za to, že si od FEDu půčují peníze. Jojo, takhle se správně stimuluje ekonomika. Až bude dolar za 10 Kč, tak si s chutí zatančím na jeho hrobě :-)

0 0
možnosti
VH

Totedyne

19. 12. 2008 15:02
Re: Bože jenom to ne

V článku nepíši o komerčních bankách, ale o centrálních bankách. Soukromé banky asi nebudou moc ochotny nakupovat akcie v době prodejní paniky. Inflace není problém současnosti, v článku jsem vysvětlil, že dochází k deflaci, protože velká část peněz "odpočívá" v hotovosti.

Kriteria na stanovení ziskové firmy by se museli legislativně stanovit. Asi by se jednalo o ziskovost v posledních letech i o ziskovost v posledním roce. Taky by asi byl stanoven závazný poměr ceny akcie ku zisku.

0 0
možnosti
DK

Bertiik

19. 12. 2008 11:30
Bohužel

:-) Tak takhle by to asi nefungovalo - peníze se tedy promění za akcie - cena akcií vzroste, snížíí se zaměstnanost, investice se pohrnou, kola se roztočí...

Za dva roky najedlou někoho napadne, že už by to stačilo a akcie vymění za peníze v hotovosti. Ostatním to přijde jako dobrý nápad a udělají totéž. Cena akcií klesne, zvýší se nezaměstnanost, investice se vytratí, kola se zastaví...

Co teď. Někoho napadne - co kdybychom investovali peníze v rezervách? A jiný namítne - perfektní nápad - ale my už je investovali minule a nějak se nám ty peníze investované v akciích rozplynuly - ony ty akcie totiž klesly... A nám teď zbyly jen oči pro pláč.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

19. 12. 2008 15:10
Re: Bohužel

Ekonomika nejsou jen suché počty, ale je tam i psychologie, hodně záleži na důvěře v kapitálový trh. Centrální banky by měly mít za úkol podporovat důvěru v kapitálový trh, tedy alespoň v době prodejní paniky.

0 0
možnosti
V

vnislav

19. 12. 2008 11:24
Nejsem expert,

ale myslím si, že banky jako takové a centrální banky už vůbec NEMOHOU nakupovat a nějak spekulovat na vzestup či pokles akcií. K tomu prostě nemají oprávnění. To zaprvé.

Za další - je to jako s tou chytrou horákyní, ptám se, které jsou to ty doporučované akcie ZISKOVÝCH firem. Jsou to akcie firem jako byl třeba donedávna "ziskový" ENRON a spousta dalších, dnes bezcenných akcií? A co když ta centrální banka pak s tím padne na hubu?

Obávám se, že jde zase jen o další jadnoduché řešení, dláždící cestu do pekel. Rv

0 0
možnosti