Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

Digg

27. 3. 2009 15:46
Co to je za nesmysl?

Penize jsou jen prostredek smeny a nemuzou nic moc ovlivnit. Deleni na podnikatele a nepodnikatele je nesmysl.

Ten priklad...skoda mluvit, uvedu jiny: mate podnikatele, delnika, zemedelce, majitele restaurace a holice, v obehu je 100 penez, kazdy ma 20 penez. Podnikatel koupi od zemedelce obili za 10. Proda majiteli restaurace za 20, do restaurace prijde holic, delnik, podnikatel a zemedelec, kazdy si koupi jidlo za 10. Majitel restaurace ma 40. Tim padem si muze doprad nejaky ten luxus a koupi si od podnikatele napr. auto za 25, ktere pred tim vyrobil delnik a prodal za 15 podnikateli. Delnik se zajde istrihat k holici za 5. A takhle to muze pokracovat, a zadne emise penez nejsou potreba.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

1. 5. 2009 11:01
Re: Co to je za nesmysl?

To rozdělení na podnikatele a nepodnikatele má smysl. Jde o to rozdělit nějak lidi, kteří investují hlavně za účelem dosažení zisku a lidi, kteří investují za účelem spotřeby. Právě v tom je nedostatek vašeho příspěvku, tím že uvedení podnikatelé investují hlavně za účelem své osobní spotřeby je zastřeno, jak dochází v systému stálé peněžní zásoby k akumulaci peněz u jedné části obyvatel.

0 0
možnosti
F

finist1.0

9. 3. 2009 12:27
Vysvětlovací pokus dopadl jak jsem předpokládal

Takže snad jen odkazy na dvě přednášky pro ty, co vládnou angličtinou. Může si je samozřejmě vyslechnout i autor blogu, aby alespoň příště věděl, co vlastně kritizuje.

http://mises.org/MultiMedia/mp3/Woods_PSU_02-04-2009.mp3

Tom Woods srozumitelně a přehledně o příčinách krize (k minulému blogu)

http://mises.org/multimedia/mp3/ss08/6_Gold08_Hulsmann.mp3

J.G.Hulsmann - Ethical rules of money production - k tomu, o čem je řeč tady.

0 0
možnosti
W

Wolf778

9. 3. 2009 12:36
Re: Vysvětlovací pokus dopadl jak jsem předpokládal

Ale fuj, mises.org! To jsou ti oškliví pravicoví "ekonomové", kterými autor s gustem pohrdá :-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

9. 3. 2009 10:52
peníze jsou jen

oceňovací nástroj. Vyjadřují směnitelnou hodnotu produktů. Větší množsví peněz nijak neovlivní reálnou hodnotu produktů. Umožní jen nákup produktů na dluh. Ten kdo produkty na dluh prodá zákonitě dospěje do stadia, kdy už nemusí žádné prodávat a může žít jen z úroků. Ten kdo produkty na dluh kupuje, zákonitě dospěje do stadia nekonkurenceschopnosti (náklady má vyšší o úroky). Nekonkurují si jen lidé a firmy, ale i státy. Při nákupu amerického či evropského výrobku musí zákazník zaplatit v ceně i úroky st. dluhu, a také sociální výdaje a byrokratické výdaje. Socialismus řízený komunisty už zkrachoval, teď krachuje socialismus řízený demokraty. Triky s penězi jsou obdobou trikům s měřidly (cinknuté váhy).

0 0
možnosti
JN

5alfa

9. 3. 2009 11:39
Re: peníze jsou jen

Tohle není tak úplně pravda, pokud by banky zásadně nepůjčovaly třeba na auta nebo bydlení - tak by nejspíš ceny aut nebo bydlení šly dolů.

Čím snadnější bylo získat hypo-úvěr, tím bylo více zájemců o byty a tím více byl tlak na růst cen.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

9. 3. 2009 4:02
prohlášení autora + zlatý standart

Dopředu jsem věděl, že někteří pravicoví blábolisté se jen budou snažit vyblít, aniž by něco vyvrátili. Vyjádřím se jen k jedné věci, k zlatému standartu.

I středověký zlatý standart znamenal trvalou emisi peněz. Něco takového je možné shlédnout v muzeu v Kutné Hoře. Ano těžba drahých kovů a ražba mincí probíhala trvale. To byla taková trvalá emise peněz. Není pravdou, že v té době nebyla inflace. V době válek docházelo k prudkému zdražování cen zboží. Jedna česká kronika uvádí, že se všichni  lidé kdysi vrhli na těžbu zlata a stříbra a došlo k ohromnému zdražení jídla.

Většina práce ve středověku nebyla provedena na základě fungujícího peněžního systému, ale z donucení. Středověký systém nutil poddané pracovat zadarmo.

Takže ještě jednou pro hloupé pravičáky. Centrální banky sice neexistovaly, ale měli ve formě královské ražby předchůdce, který peníze trvale emitoval.

0 0
možnosti
W

Wolf778

9. 3. 2009 9:05
Re: prohlášení autora + zlatý standart

Když tak čtu ty Vaše vzteklé reakce, zřejmě se považujete za "chytého levičáka" nebo tak něco, když máte potřebu obracet se na "hloupé pravičáky"... Tedy jak chytrý levičák byste si mohl zjistit rozdíl mezi slovy standart a standard.

 

Jinak máte pravdu, pokud byla v minulosti nalezena obří naleziště drahých kovů, tak následovala velká expanze a poté velká inflace i bez centrální banky. To už mimochodem dnes nehrozí, ledaže by někdo ještě objevil ten vytoužený Leninův ostrov z ryzího zlata :-) Válka je pak v každém případě vysoce inflační záležitost.

 

A zlatý standard není jen záležitostí středověku. V USA např. fungoval před rokem 1913 zlatý standard bez centrální banky a Spojené státy se tehdy staly z převážně zemědělské země rozvrácené občanskou válkou supervelmocí s nejrozvinutějším průmyslem na světě.

0 0
možnosti
F

finist1.0

9. 3. 2009 0:21
Když jste si dal takovou práci tohle sepsat

tak já obětuju trochu svého času, abych Vám zkusil něco vysvětlit (ačkoliv se obávám, že to bude házení hrachu na stěnu). Podnikání zkrátka v realitě neprobíhá tak mechanicky, jak Vy si představujete. Základní činností podnikatele je odhadnout cenu, za kterou bude prodávat svůj produkt a pak jít na trh výrobních faktorů a na základě svého odhadu budoucí ceny nakoupit a najmout práci, stroje, výrobní prostory atd. Takže pokud očekává, že cena za kterou v budoucnu prodá svou produkci bude nižší, tak také začne nabízet v současnosti méně na trhu výrobních faktorů a tudíž jejich cena se sníží DŘÍVE než cena jeho výrobků a on tak opět zrealizuje zisk obvyklým způsobem - nakoupí výrobní faktory za 100 a hotové výrobky prodá za 120. A proto veškeré podnikatelské aktivity můžou zcela normálně fungovat ať už množství peněz roste, klesá nebo je konstantní. To, co tenhle proces ovšem narušuje, jsou náhlé a neočekávané ZMÉNY v množství peněz nebo v trendu, jakým se jejich množství vyvíjí. 

0 0
možnosti
F

finist1.0

9. 3. 2009 0:30
Re: Když jste si dal takovou práci tohle sepsat

A TO je právě tím hlavním problémem dneška - že množství peněz není řízeno nějakým samočinným tržním mechanismem, jako tomu v zásadě bylo v době, kdy penězi byly drahé kovy (protože v takovém stabilním prostředí se odhad vývoje v množství peněz - a jaký bude mít dopad na ceny - dal do podnikatelské ekonomické kalkulace zahrnout poměrně snadno) ale arbitrárním rozhodováním centrálních bankéřů - a jak říká škola racionálních očekávání - jejich činnost je nejůčinější právě tehdy, když se jim daří podnikatele mást. 

0 0
možnosti
F

Foundryman

8. 3. 2009 22:29
Já myslím,

že je to recese a autor si dělá srandu ze socialistů - viz citace Paroubka ;-D

0 0
možnosti
P

PavelKo

8. 3. 2009 22:53
Re: Já myslím,

On to mám obamu myslí vážně.

0 0
možnosti
PN

lynxxx

8. 3. 2009 22:13
No to jsem se zasmál

Emitované peníze nejsou peníze rozdané. Emise peněz musí být podložena nějakými ekonomickými aktivy, jinak je zdrojem inflace.

Problém celé krize je, že značná část aktiv byla (podvodně či netržními vlivy) nadhodnocena (am. hypotéky, ropa, potraviny leccos) nikoliv nedostatečná emise státních dluhů (což není emise peněz). Nyní se ukazuje správná hodnota těchto aktiv a znamená ztrátu všech podnikatelů/nepodnikatelů (jak hezky třídní dělení). Proto je pane krize. Aktiva musí na trhu najít svou reálnou hodnotu, pak se vše znovu rozjede. Dřív tomu nepomůže žádná emise dodatečných peněz.

0 0
možnosti
VH

Totedyne

8. 3. 2009 22:27
Re: No to jsem se zasmál

Důvody krize jsem popsal v minulém článku, nikoliv v tomto. Částečně bych s vašimi důvody souhlasil. Nejstem takový optimista, že bych se domníval, že se to samo rozjede, až se najde "reálná" cena. Proč ? Ta cena se bude měnit trvale. Ropa už asi neklesne.

0 0
možnosti
P

PavelKo

8. 3. 2009 22:08
No, o tomhle se diskutovat nedá,

to nemusíte mít obavu. :-)

Článek svědčí jen o tom, že skutečnou úlohu peněz v ekonomice jste vůbec nepochopil.

Pro začátek si zkuste v té svojí úvaze peníze úplně vynechat (peněžní zásoba 0 je taky peněžní zásoba) a zamyslet se nad principem směny.

Až to produmáte, tak se můžete zkusit zamyslet nad tím, jak trh, směna i peníze mohly fungovat mnoho tisíc let bez existence centrálních bank a v prostředí zlatého standardu (do značné míry konstantní peněžní zásoba) a víceméně nulové inflace.

No a pak se třeba můžete zkusit zamyslet nad tím, co se stane, pokud bude centrální banka neustále navyšovat množství peněz v oběhu. :-)))))

0 0
možnosti
VH-RAF

Velká hlava - rádce a filozof

8. 3. 2009 21:48
tyjo, ty jsi chytrej,

a to je všechno z toho, že jíš hodně bůčku ???

;-D(Y)

0 0
možnosti
JPA

Jirka původní A1

8. 3. 2009 21:38
no ještě, že jste napsal to ps....

jinak bych měl pocit, že to tu někdo ještě, mimo Vás chápe . Ale je to lepčí, mít takovýhle ventil, než přijít domů a zbít maželku a děti....světu mir

0 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...