Za humor (vtip) na dlažbu – a zapomnění

O akci Meetoo jste nejspíš slyšeli. Byla o tom, jak starší dámy vyprávěly, jak v mládí sexuálně skotačily a náhodou na TO na několik let zapomněly, a pak si náhodou vzpomněly a mluvily, jak TO tenkrát bylo všechno špatně.

A nejen dámy. I muži si vzpomněli, jak jim kdysi v mládí někdo sáhnul do poklopce a jakousi náhodou na akt sexu zapomněli na další dlouhá léta.

Abychom mluvili pravdu. Oni i ony na harašení zase tolik nezapomněli. Díky němu léta budovali kariéru a vydělávali peníze – a až v období, kdy sláva pohasla a nikdo dlouho neklepal na dveře se žádostí o autogram, osvěžili tihle zapomnětlivci paměť a mluvili a mluvili a opět se na chvíli ocitli na výsluní, čímž vlastně zničili své dávné chlebodárce.  

Meeto ještě v současnosti trochu žije, ale Amerika je země neomezených možností, a tak se musí vymýšlet nové a nové věci, aby se onen život neomezených možností nezastavil. A ta nová věc je tentokrát humor.

Nutno podotknout „nevhodný humor“, ačkoli o významu humoru a jeho zařazení kamsi by se daly vést dlouhé debaty.

Přirozeně my všichni zde používáme pouze ten správný „vhodný“ humor, takže se nemusíme bát, ale jsou mezi námi tací, kteří nejsou jako my a dělají problémy.

Režisér James Gunn (Slither, Strážci Galaxie jedna dvě) nevhodně vtipkoval, a už si třetí Strážce nenatočí, třebaže oba díly vydělávaly velké peníze a producenti se tetelili blahem a v dolarech plavali jako Strýček Skrblík ve své pohádkové kase na kopci. Něco je asi přeci jenom víc než peníze, něco je nejspíš na místě před nimi, třebaže už od profesora Klause víme, že peníze jsou až na prvním místě.

Pan režisér před několika lety na svém účtu na sociální síti zavtipkoval s pedofilním podtextem a někdo si dal tu práci, že si na to po letech vzpomněl a poukázal na nevhodnost celého textu – a zvláště pak pisatele.

Nechci rozvádět, proč si někdo tu práci dal. Ani že jde třeba o to, že se Gunn dříve vyjadřoval nelichotivě na adresu současného amerického prezidenta – spíš je nutné se pozastavit nad tím, díky čemu můžete v Americe přijít o práci. A nejen v Americe.

Na podobných kauzách jsou nejnebezpečnější dvě věci.

Ta první – čím větší blbost to je, tím snadněji ji okolní svět vezme za svou.

Ta druhá – podobné kauzy se umí větvit.

Sice jsme si řekli, že my, tady, jako všichni, používáme ten správný humor, ale jistě se mezi námi najdou i černé ovce, které vyprávějí nebo po sítích píší nevhodné a urážlivé vtipy třeba o blondýnkách, politicích, jiných etnických skupinách nebo jinak sexuálně orientovaných jedincích – tak všichni tihle, co je vypráví, ty brzy půjdou.

A jelikož se větví, a za chvíli půjdou i ti, kteří se podobným vtipům budou pouze smát, nebo stačí, že se pousmějí, nebo si jenom pomyslí, že by vtip v sobě měl něco směšného – a ti se pak sami udají.

Na druhou stranu, my v Česku jsme na podobné záležitosti zvyklí. Už se vyhazovalo (a zavíralo) za ledacos. Za hudbu, za literaturu, za názor, za pravdu, za dobře míněnou lež – takže pro nás postihy za vtipy bude jenom další stupeň.

Zatím ten stupeň nenastal. Zatím je za mořem. Ale kdo ví.

Tak pro jistotu, dokud to jde:

Víte, jak poznáte pedofilního zoofila se sklonem ke kleptomanii?

?

?

?

To je ten, co šuká malý pejsky a nevrací obojky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hewlit | středa 25.7.2018 15:08 | karma článku: 33,52 | přečteno: 1630x